Danske virksomheder outsourcer som aldrig før

14.000 jobs forsvinder hvert år ud af landet. ”Forskellen på vindere og tabere beror imidlertid udelukkende på, hvor godt virksomhederne har forberedt sig”, siger Torben Pedersen, som er professor ved Center for Strategisk ledelse og globalisering ved CBS. Han mener, at det til dels er en myte, at det danske arbejdsmarked årelades på grund af outsourcingen. De tabte arbejdspladser erstattes nemlig i stort omfang af nye, lige som værditilvæksten øges.

”Hvis virksomheder vil undgå ubehagelige overraskelser, bør de foretage nogle knivskarpe kalkulationer, inden de outsourcer”, mener professor ved CBS, Torben Pedersen .

29.03.2011

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Udflytningen af den danske produktion sker for øjeblikket i en hast, som aldrig før er set større. Allerede for flere år siden gennemførte Danmarks Statistik en undersøgelse, som viste, at 20 procent af alle virksomheder - uanset størrelse - havde flyttet aktiviteter til udlandet. Dette tal er uden tvivl steget yderligere siden.

Professor ved Center for Strategi og Globalisering ved CBS, Torben Pedersen, anslår således, at 14.000 danske jobs for øjeblikket årligt forsvinder til udlandet, hvilket er en fordobling siden 2008. Den accelererende udvikling skyldes ikke mindst finanskrisen, som har øget virksomhedernes kreativitet, når det gælder om at barbere overflødige omkostninger væk.

Sammen med fire internationale kolleger udgav Torben Pedersen for nylig bogen ”Global Outsourcing and Offshoring - An Integrated Approach to Theory and Corporate Strategy”. Bogen belyser blandt andet, hvilke mulige problemer, virksomheder skal søge at manøvrere udenom, hvis de vil flytte produktion og udviklingsopgaver til udlandet.

Torben Pedersen afviser dog, at årsagen til den øgede outsourcing udelukkende skyldes ønsket om at reducere omkostningerne, selv om dette fortsat synes at være det vigtigste incitament.

”Det er både dyrt og besværligt at flytte produktion ud af landet. En dokumenteret reduktion af omkostningerne er derfor under alle omstændigheder forudsætningen for, at det overhovedet kan svare sig at outsource. Af samme grund er det vitalt, at et sådant projekt forberedes ned i mindste detalje”, understreger han.

”Et nok så væsentligt motiv for at outsource, er imidlertid, at virksomhederne ofte kommer tættere på deres markeder, lige som det typisk viser sig, at der - også i den 3. verden - findes et overraskede stort antal veluddannede og kompetente specialister. Derfor er der en begyndende tendens til, at også mere specialiserede ekspertopgaver outsources. Ydermere er det muligt for virksomhederne at videreudvikle deres kernekompetencer her i landet, såfremt de processer, som ikke skaber værdi, flyttes til lavtlønslande”, siger Torben Pedersen.

Arbejdsdelingen skal organiseres
”Med mindre de vil risikere en række ubehagelige overraskelser, bør virksomhederne dog foretage nogle knivskarpe kalkulationer, inden de outsourcer. Én ulempe kan f.eks. bestå i at flytte opgaver, som har bedst ved at være lokaliseret tæt ved andre opgaver. Hvis produktionen f.eks. flyttes til udlandet, mens forsknings- og udviklingsopgaver beholdes i Danmark, kan vigtig viden risikere at gå tabt, hvilket på længere sigt svækker konkurrenceevnen. I nogle virksomheder er der således en meget tæt integration mellem forskning og produktion. Her skal man virkelig tænke sig godt om med hensyn til hvilke opgaver, som skal flyttes ud af landet, fordi disse virksomheder er dybt afhængige af dette samspil.”

Det er vigtigt at gøre sig klart hvilken arbejdsdeling, der er mellem virksomhedens aktiviteter. Når disse flyttes væk fra hinanden, bliver det straks vanskeligere at løse selv mindre koordineringsopgaver. Hvis arbejdstilrettelæggelsen derfor på forhånd er gennemtænkt, mindskes behovet for kommunikation tilsvarende.

Gør brug af andres viden
En anden udfordring kan bestå i at finde tilstrækkeligt kompetente underleverandører, specielt i Østeuropa og Asien. Af samme grund bør virksomheden sikre sig, at der indgås præcise og veldefinerede kontrakter, lige som man bør sikre sig, at de stillede kvalitetskrav kan honoreres. Her kan det være en god idé at sikre sig den nødvendige konsulentbistand, som både private konsulentfirmaer og Udenrigsministeriet tilbyder.
”Det er selvfølgelig ikke gratis, men det kan hurtigt vise sig at blive endnu dyrere, hvis man ikke søger den nødvendige ekspertrådgivning”, mener Torben Pedersen.

I øvrigt er det en udbredt misforståelse, at de øgede omkostninger til transport og logistik vælter korthuset. De fleste virksomheder har nemlig på forhånd planlagt sig ud af disse potentielle problemer. Det er snarere de usynlige omkostninger i form af f.eks. mangelfuld kommunikation, som underminerer den økonomiske gevinst, der sædvanligvis er forbundet med udflytningen.

Generelt mener han dog, at danske virksomheder griber outsourcingen ganske fornuftigt an. En undersøgelse, som sammenligner omfanget af outsourcing for henholdsvis danske, norske, svenske og hollandske virksomheder, viser således, at danske virksomheder kommer ind på en klar førsteplads. Blandt de sammenlignede lande er det da også Danmark, som har størst erfaring på området.

”Men forskellen på vindere og tabere beror udelukkende på, hvor godt man har forberedt sig, inden opgaverne flyttes til udlandet, og øvrigt synes der ikke at være nogen brancher, som klarer sig dårligere end andre, når det gælder outsourcing”, vurderer Torben Pedersen.

Øget værditilvækst
Han mener også det til dels er en myte, når det hævdes, at det danske arbejdsmarked årelades som følge af outsourcingen.

”I nogen grad vil tabet af danske arbejdspladser naturligvis øges, når produktionen flytter ud af landet. Men erfaringen viser, at dette tab langt hen ad vejen opvejes i form af etablering af nye danske virksomheder. Landet mister for øjeblikket ca. 250.000 arbejdspladser om året, men antallet af nyoprettede jobs er indtil videre nogenlunde lige så stort. Den teknologiske udvikling har sammen med en række andre faktorer langt større betydning for forskydningerne på det danske arbejdsmarked, end outsourcingen har”, mener han.

”Nok så interessant er det i øvrigt, at den samlede værditilvækst typisk er meget større end andelen af jobs, som en given virksomhed har i Danmark”. Som eksempel nævner Torben Pedersen, at ECCO i dag har mindre end fem procent af sine ansatte her i landet. Til gengæld er det op mod halvdelen af virksomhedens værditilvækst, som lander i Danmark.

Globale virksomheder vælger Danmark fra
”Indtil videre ser det altså ud til, at Danmark vinder som følge af denne udvikling. Vores beskæftigelse og velstand ligger fortsat på et relativt højt internationalt niveau. Derimod er det fortsat uvist, i hvor høj grad de vellønnede og videntunge jobs i fremtiden også forsvinder ud af landet. Endelig tvinger udviklingen også mange underleverandørvirksomheder til enten at flytte med ud af landet sammen med deres kunder eller at fusionere med konkurrenter. Outsourcingen er således et vilkår, som underleverandørerne er tvunget til at forholde sig til”.

Et af de mest bekymrende faresignaler består imidlertid i, at udenlandske virksomheder i stigende grad fravælger Danmark, når de skal investere og oprette arbejdspladser, mener Torben Pedersen.

”Derfor skal vi stramme os an, når det gælder forskning, uddannelse, innovation og kreativitet. Det er ganske vist noget, som politikere og erhvervsledere har talt om i mange år. Men alligevel sker der ikke rigtig noget. Imens buldrer de derudaf i Kina og Indien.”

Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen 2024: Bliver AI en gamechanger i Supply Chain?

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

27.03.2024SCM.dk

Nyt projekt har fokus på at genanvende tæppefliser

27.03.2024SCM.dk

Medie: Maersk og DSV har budt på DB Schenker

23.02.2024SCM.dk

Indien udfordrer Kinas status som verdens fabrik

02.02.2024SCM.dk

Pandora køber nu kun genanvendt sølv og guld

30.01.2024SCM.dk

Geopolitik ændrer indkøbsstrategierne i detailsektoren

23.01.2024SCM.dk

Staten opruster på SCM-kompetence

16.01.2024SCM.dk

Forhøjede fragtpriser truer både forbrugere og virksomheder

20.12.2023SCM.dk

Myndigheder samarbejder om at ruste Danmark til krisetider

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Electrical Site Supervisor

Er du parat til at gøre verden til din arbejdsplads? Med 150+ rejsedage om året bliver du en af vores vigtigste repræsentanter på kundernes sites, hvor vi leverer og installerer komplekse og højteknologiske logistikløsninger. Vil du bidrage med din faglighed og dine evner for teknisk ledelse? Så er det netop dig, vi søger til en stilling som Electrical Site Supervisor!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Site Manager

Er du vores nye jonglør? Når vi installerer vores komplekse og højteknologiske logistikløsninger på kundernes sites overalt i verden, har vi brug for en Site Manager, der er i stand til at jonglere med adskillige opgaver og bevare overblikket. Samtidig skal det sikres, at vores stærke relationer både internt og til vores kunder bevares og udvikles. Er det dig? Så tilbyder vi en stilling som Site Manager!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Eltronic Fueltech

Supply Chain Specialist

Kunne du tænke dig, at spille en afgørende rolle i arbejdet med at udvikle den samlede værdikæde i en virksomhed, der i den grad bidrager til den grønne omstilling? Og ønsker du at tage et ansvar for at vi på tværs af organisationen styrker samarbejdet og processerne ud mod både leverandører og kunder? Så skal du med på holdet!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

07.04.2024

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Shipping & Planning Coordinator, Barselsvikar

Hos Körber Supply Chain DK fokuserer vi på at skabe værdi gennem produktivitet og effektive logistikløsninger. Vi er i markant vækst og søger en barselsvikar til at overtage shipping-funktionen og være en nøglespiller i den kommende periode, når en af vores medarbejdere går på barsel ved udgangen af juni.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv vores Frontend Software Developer til Apport Cloud WMS.

Synes du, at ny teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Fantastisk, så læs med her – vi leder efter dig, der bliver en del af Apport teamet som vores Frontend Software Developer.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Sikker implementering af systemer

Er det dit ansvar, når virksomheden skal sikre data under transport og ved opbevaring? Så er det vigtigt at vælger en sikker og tilstrækkelig hurtig kryptografisk algoritme.

Dato

04.04.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

04.04.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Ledelse af implementering

Få værktøjer til at lede din egen implementering af nye teknologier, systemer og strategier. Tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at skabe vellykkede implementeringer i din organisation.

Dato

08.04.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

TrueCommerce
Webinar
WEBINAR: Stay Compliant: E-invoicing Updates (April)

Webinar – Torsdag d. 11. april klokken 13.00

Dato

11.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bredana Axcite A/S
Konference
SCM-dagen 2024

Bliver AI en gamechanger i supply chain?

Dato

17.04.2024

Tid

08:30

Sted

AI Innovation House Innovations Allé 3 7100 Vejle

Bredana Axcite A/S
Seminar
SCM-dagen 2024: Bliver AI en gamechanger i Supply Chain?

Glæd dig til SCM-dagen 2024 - en inspirerende seminardag med 11 indlæg + to gæstetalere, hvor strategi, teknologi og stærke løsninger i Dynamics 365 Finance og Supply Chain Management er omdrejningspunkter

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

AI Innovation House i Vejle