Flere typer magt kan give en ansvarlig forsyningskæde

En etisk velfungerende forsyningskæde kommer ikke af sig selv. Selskaber som Dell og The Co-operative inddrager forskellige former for magt til at skabe samarbejde og påvirke flere led i kæden.

Det kræver overblik som virksomhed at styre sin forsyningskæde og sikre at leverandørerne tager ansvar og handler etisk korrekt. Forskellige former for magt kan være en del af løsningen..

22.12.2017

SCM.dk

På oktober måneds Responsible Supply Chain Summit Europe, hvor SCM.dk deltog, satte et panel fokus på netop diskussionen om, hvordan man som (større) virksomhed kan yde indflydelse på sine leverandører og leverandørers leverandører, når det kommer til at tage ejerskab i arbejdet for ansvarlighed.

Sessionen blev ledet af professor Donna Marshall, der i sin stilling på University College Dublin forsker og underviser i supply chain management og beskæftiger sig med underliggende emner som bæredygtighed, outsourcing, etik og organisationskultur.

Hun brugte sit åbningsoplæg til at identificere et af de værktøjer, der skulle blive et tema for panelet, nemlig brugen af forskellige former for magt til at gøre en positiv forskel i forsyningskæden. Det kan gøres på flere forskellige måder.

Louise Kock fra Dell på talerstolen på oktober måneds Responsible Supply Chain Summit Europe. Foto: Anders Kampmann.

”Magt er mange ting og det kan sagtens være en positiv ting. Expert power kan eksempelvis være fint til rationel overtalelse via logiske argumenter, fx baseret på økonomiske rationaler. Omvendt kan mere traditionel magt – ’gør som jeg siger, ellers bliver du fyret’ – være kontraproduktivt og skabe både modstand og det man kalder kreativ destruktion, hvor en medarbejder, leverandør eller lignende bevidst ignorerer eller måske ligefrem prøver at underminere en målsætning”, forklarede hun.

Dell bruger alle værktøjer
En af de virksomheder, der kender til den type mekanismer, er IT-selskabet Dell, som i mange år har arbejdet med ansvarlighed i sin forsyningskæde, bl.a. med initiativer mod havplast og omkring cirkulær økonomi, ligesom man i 2004 var med til at grundlægge Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC), der for nylig skiftede navn til Responsible Business Alliance (RBA).

Corporate Sustainability Lead for Dell EMEA, danske Louise Koch, fortalte på konferencen om Dells tilgang til at sikre at selskabets principper for god forretningsetik, bl.a. som nedfældet i virksomhedens Code of Conduct, bliver overholdt.

”"Vi arbejder ud fra ACT-modellen (Accountability, Compliance, Transparancy, red.) og bruger forskellige varianter at både hård og blød magt. Vores leverandører skal leve op til vores krav, så der bruger vi alle de værktøjer, vi har til rådighed. Vi foretog ca. 45.000 audits sidste år, hvoraf omkring halvdelen var efter tier 1, og det giver et stort behov for en bred palet af metoder"”, sagde hun.

Audits er ikke nøglen i sig selv
Netop opgaven med at få fat i leverandørerne i de næste led i kæden er også noget man beskæftiger sig med i den britiske forbrugerorganisation og detailkæde The Co-operative, som bl.a. driver 2.500 mindre supermarkeder landet over.

<p>Vores leverandører skal leve op til vores krav, så vi bruger alle de værktøjer, vi har til rådighed.</p>

Louise Koch

For The Co-op har kontrolbesøg historisk set også været en central del af strategien for etisk handel, men det er ved at ændre sig, fortalte selskabets Ethical Trading Manager, Aisha Aswani.

”"Vi tænkte at audits var nøglen, men i realiteten er det det, der sker bagefter, som er vigtigst. Her ligger den største udfordring klart i tier 1, så det er i høj grad her, vi fokuserer vores indsats”", sagde hun og fortsatte:

”"Vi har tre parametre, når vi skal vurdere, hvordan og hvor godt en leverandør tager hånd om sit ansvar: tager de selv ejerskab, er de proaktive, og formå de at indgå partnerskaber på egen hånd, der kan assistere deres arbejde. Med vores indirekte leverandører efter tier 1 forsøger vi at styrke (empower) dem, så de selv har kompetencerne til at løfte så meget af opgaven, som muligt”".

Læs også: HP om bæredygtighed: Vores leverandører skal forstå, hvorfor vi gør, som vi gør

Afslutningsvis pegede Donna Marshall på nødvendigheden af, at virksomheder, både i elektronikindustrien og andre brancher, bruger deres købekraft til at presse sine forventninger til ansvarlighed ned gennem forsyningskæderne og få leverandørerne til at arbejde sammen for at minimere risici. Og som hun tilføjede: ”Hvor hårdt virksomheden så presser på, må være en intern afgørelse. Leverandøren skal bare med på vognen”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

10.05.2024SCM.dk

Otte ambitiøse bud på seriøs grøn omstilling

10.05.2024SCM.dk

Containerskibs-flåder vokser med rekordfart

06.05.2024SCM.dk

Danske virksomheder skal være skarpe på nye EU-krav

06.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Få indblik i fordelene ved en ISO 27001 certificering

03.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

29.04.2024SCM.dk

Valg af leverandør handler meget om grøn profil

26.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Show your commitment to Food Safety with FSSC 22000 version 6

25.04.2024SCM.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup