Horisontalt samarbejde breder sig

Virksomheder begynder i stigende grad at samarbejde om at dele logistik- og transportkapacitet, så udnyttelsen bliver optimeret. Gevinsten er økonomi og miljø.

Selvom rederier ikke kan blive enige om at have fælles containere, vil de blive tvunget til det inden for de nærmeste år, vurderer professor. Foto: Maersk Line..

14.03.2013

SCM.dk

Horisontalt samarbejde i forsyningskæden, hvor virksomheder samarbejder om at udnytte logistik- og transportkapacitet optimalt, breder sig. Det sker i form af øget opmærksomhed og accept, men det sker også i form af reel praksis. Virksomheder begynder at anerkende mulighederne i konceptet og søger at realisere mulighederne i praksis. Det konkluderer en undersøgelse gennemført af Eye4Transport.

Undersøgelsen peger på, at der stadig er store barrierer i form af partner-sourcing, antikonkurrencelovgivning og mangel på tillid i partnerskaber. Men den påpeger også, at der er så store gevinster i sigte, at virksomheder godt kan se, at horisontalt samarbejde ikke er til at komme udenom. Gevinster er for eksempel lavere distributionsomkostninger, højere serviceniveauer og lavere brændstofudgifter.

EU og CO3
Det har EU tænkt sig at ændre på. Et stort EU-projekt med navn The Collaboration for Co-Modality (CO3) har sat fokus på at fjerne barrierer og udbrede konceptet horisontalt samarbejde. Projektet foregår i samarbejde med forskningsinstitutionerne The Zaragoza Logistics Centre (ZLC), Cranfield School of Management samt virksomheder som P&G, Nike, Kimberly-Clark, Unilever, HJ Heinz, Nestlé og DHL.

57 procent luft
Der mangler ikke incitamenter for virksomheder til at kaste sig over horisontakt samarbejde. World Economic Forum har undersøgt kapacitetsudnyttelsen for lastbiler på de europæiske landeveje, og konklusionen er, at der er 43 procents udnyttelse. Det vil altså sige, at 57 procent af lastbilernes kapacitet konstant er fyldt med luft.

ZLC opdeler gevinsterne ved horisontalt samarbejde i fem grupper:

  • Effektivitet: det giver lavere transportomkostninger, når deling af lastbilkapacitet giver bedre transportudnyttelse.
  • Reaktionsevne: Hyppigere leveringer giver større operationel fleksibilitet og hurtigere respons på skiftende kundekrav.
  • Kundeservice: Hyppigere leveringer løfter også kundeserviceniveauet.
  • Innovation: Partnere lærer af hinanden, erfaringen motiverer deres operationelle teams, and flowet af idéer skaber fælles innovation.
  • Bæredygtighed: Forbedret udnyttelse af lastbilkapacitet skaber mindre udledninger af skadelige gasser som CO2 og NOx.

Fire forudsætninger
Men ZLC har også kortlagt fire elementer, som skal være tilstede, hvis samarbejdet skal være både lønsomt og holdbart. Det omfatter:

  • Det essentielle: Tillid, solidaritet og fair deling af gevinster (gevinster skal ikke nødvendigvis være af samme karakter, men begge parter skal opnå gevinst).
  • Forbedring: Der skal være løbende forbedringselementer indbygget i samarbejdet.
  • Platform: Der skal være en platform af juridiske og operationelle strukturer, der indrammer relationen – for eksempel i form af kontrakter.
  • Deling: Samarbejdet skal indeholde struktureret deling af værdier eller gevinster.

Tre udviklingsfaser
ZLC’s forskning viser, at udviklingen af et horisontalt samarbejde går igennem tre udviklingsfaser: Undersøgelse, assimilering og udnyttelse. I undersøgelsesfasen vurderer og sammenligner partnerne hinandens virksomhedskulturer, ledelsesmetoder og markedspræstationer for at undersøge, hvordan de kan arbejde sammen. I den næste fase, assimileringsfasen, implementerer partnerne delingen af kapacitet; og i den tredje fase begynder organisationerne at høste frugterne af arbejdet. Men det er ikke nok, ZLC tilføjer faktisk en fjerde fase, som de kalder ”løbende forbedring”. En feedback-funktion gør det muligt for partnerne at lære af hinanden og forbedre den effektivitet, der allerede måtte være opnået.

Tre tunge faldgruber
ZLC peger særligt på tre faldgruber for samarbejdet:

  • Problemer med at synkronisere forsyningskædeprocesser og tilhørende dynamik.
  • Svigtende gennemsigtighed i den delte del af forsyningskæden, fordi den ene part ikke formår at løfte sit ansvar for gennemsigtigheden.
  • For meget kompleksitet i forsyningskæderne kan gøre det vanskeligt for den ene part eller begge parter at fastholde dedikationen til samarbejdsrelationen.

FAKTA
Hvad er horisontalt samarbejde?
”Horizontal collaboration” i forsyningskæden er kendetegnet ved, at virksomheder i fællesskab pooler ressourcer frem for, at de samarbejder med logistikudbydere eller 4PL’er i et vertikalt samarbejde. Konceptet omfatter strategier som konsolidering af materialeflow, deling af transport- og netværkskapacitet, deling af lagerkapacitet, konsolidering af indkøbskraft samt back office funktioner som finans, administration, kundeservice, it etc. Et andet kendetegn er, at horisontale samarbejdspartnerskaber kan blive etableret mellem alle typer virksomheder, men at de ofte er mest frugtbare, når de bliver etableret blandt semikonkurrenter eller direkte konkurrenter.

Rederier kommer til at dele containere
Selvom rederier ikke kan blive enige om at have fælles containere, vil de blive tvunget til det inden for de nærmeste år, vurderer professor Dominic Sword fra Henley Business School ifølge Shipping Watch. Hans vurdering kommer efter, at Maersk Line fornylig kunne fortælle, at det koster rederiet cirka en milliard USD hvert år at sejle tomme containere fra A til B på grund af den ubalance, der er i verdenshandlen først og fremmest mellem Asien og Europa.

Virksomheder går sammen
En række større købere af logistikydelser er gået sammen i samarbejdet ELUPEG, hvor de arbejder på at udbrede horisontalt samarbejde. Se mere på www.elupeg.com

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

02.05.2024N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Bliv godt beskyttet med nye Linde-modeller

02.05.2024SCM.dk

JYSK stopper kæmpe plastikforbrug med nyt tiltag

01.05.2024Hans Schourup A/S

Sponseret

Nyt katalog og nye sikkerhedsprodukter fra MPM

01.05.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

Fuldt automatiseret produktionsanlæg med fejlfri vision

26.04.2024SCM.dk

Dansk startup vil tilbyde lagerautomatisering til mindre virksomheder

25.04.2024SCM.dk

JYSK bygger nyt bæredygtigt distributionscenter i Holland

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup