Klimarådet: Høj CO2-afgift skal drive grøn omstilling af transporten

Klimarådet lægger op til en markant forøgelse af CO2-afgiften, hvilket bl.a. vil ramme transportsektoren, hvor brændstofpriserne vil stige kraftigt. Afgiften skal drive den grønne omstilling, men man erkender samtidig den store teknologiske usikkerhed. Branchen er yderst skeptisk.

Rådsmedlem Niels Buus Kristensen (th) fremlagde de transportrelaterede overvejelser i rapporten, der i høj grad handler om elektrificering. Foto: Anders Kampmann.

12.03.2020

Anders Kampmann, SCM.dk

I december 2019 besluttede et bredt flertal i Folketinget at Danmark skal reducere sine udledninger af klimagasser med 70 procent i 2030 og være klimaneutralt i 2050. Hvordan det skal ske, kom Klimarådet i denne uge med sine anbefalinger til.

Læs også: ”Der skal sættes pris på de grønne værdier”

De fremgår af rapporten ”Kendte veje og nye spor til 70 procents reduktion”, som rummer en lang række forskellige greb, Regeringen bør forholde sig til og ikke mindst føre ud i livet i den kommende tid. Sker det, er der til gengæld også håb forude, lød det.

”Målet er muligt at nå”, som Klimarådets formand, Peter Møllgaard, understregede ved præsentationen af rapporten. Men det vil kræve en markant indsats i form af ”en mærkbar omstilling”, som han sagde.

Eksempler på løbende afgiftsstigninger frem mod 2030 på udvalgte områder. Illustration: Klimarådet.

Et af de helt centrale elementer, der ifølge Klimarådets rapport skal sætte fart i den omstilling, er en betydeligt højere afgift på drivhusgasser. Grundlæggende mener rådet, at udledning af drivhusgasser skal koste mere, og at dem der udleder mest, også skal betale mest for at opfylde det fælles mål.

I dag betaler de forskellige sektorer i Danmark meget forskellige afgifter for adfærd, der udleder drivhusgasser, hvilket ifølge Klimarådet gør det unødigt dyrt at opfylde målet. Derfor ligger man op til at samle de nuværende energiafgifter og CO2-afgifter i én drivhusgasafgift.

Og den skal være markant større end i dag. 1.500 kr. pr. ton CO2e er et rimeligt bud, mener rådet, og påpeger, at det vil være en mangedobling af afgiften i flere sektorer. Benzin og diesel i transportsektoren ligger eksempelvis på 180 kr./ton i dag, mens industrien betaler omkring 250 kr./ton, hvis de bruger kul.

Den øgede afgift, der efter Klimarådets plan skal indfases gradvist frem mod 2030, vil medføre en markant stigning i benzin- og dieselpriserne (ca. 4-5 kr. pr. liter). Det vil ifølge rådet ’reducere benzin- og dieselforbruget i Danmark og tilskynde til at bruge andre transportmidler’, som det hedder.

Adm. direktør for DTL – Danske Vognmænd, Erik Østergaard, mener at Klimarådet ”leger med ilden” med forslaget til den markante forøgelse af CO2-afgiften. Foto: DTL.

DTL: Farlig vej at gå
Den opfattelse deler man i DTL – Danske Vognmænd imidlertid ikke helt. Adm. direktør Erik Østergaard mener således ikke, at det giver mening at tale om stærkt forhøjede dieselafgifter, da kompensationen for konkurrenceudsatte virksomheder i hans optik kører uden om vognmandserhvervet.

”Det er at lege med ilden, og det kan man brænde sig på eller få våde bukser af. Det er en farlig vej, hvor de forventede klimaeffekter udhules af grænsehandel – kulstoflækage – og udkonkurrering af danske vognmænd. Og det sker på et fejlagtigt grundlag, idet der kun tages højde for afgifterne i de nærmeste nabolande Tyskland og Sverige. Men lastbiler kan sagtens tanke længere væk fx i Polen, Tjekkiet, Belgien, Holland og Luxembourg”, siger han.

Ifølge Klimarådsmedlem Niels Buus Kristensen, der er forskningsleder ved Transportøkonomisk Institutt i Oslo, skal den kraftigt forhøjede afgift være en drivkraft for omstillingen af den tunge transport til eksempelvis elektricitet eller biogas, men han erkender samtidig den indbyggede usikkerhed.

Læs også: Lidl klar med to biogaslastbiler i København

”Vi er nødt til at afvente den teknologiske udvikling inden for bæredygtige drivmidler og se på, hvor Europa bevæger sig hen, før vi satser på en bestemt infrastruktur. Vi kan ikke bare køre vores eget løb i Danmark”, sagde han ved præsentationen af rapporten.

’Inden for godstransporten er omstillingen ikke rigtig kommet i gang, og der er stadig stor usikkerhed om, hvilke teknologier der bliver de bedste. Klimarådet har ikke valgt en specifik teknologi, som der bør satses på, men omstillingen skal i gang inden 2030’, hedder det.

Den konklusion er DTL til gengæld enig i, om end man ikke bifalder den. Rapporten ’giver ikke de svar, som transporterhvervet har behov for, når man skal finde ud af, hvilken teknologi, der er den mest fordelagtige’, påpeger organisationen.

”De skyder langt forbi målet”, lyder den kontante kritik fra DI Transports branchedirektør Michael Svane om afgiftsforslaget. Foto: DI/Hans Søndergaard.

”De skyder langt forbi målet”
Fra DI Transport bakker branchedirektør Michael Svane op om det synspunkt. Han mener således at Klimarådet undervurderer de usikkerheder, der knytter sig til den teknologiske udvikling og hvor branchen bør satse sine midler.

”Jeg synes rådet er meget lavmeldte omkring de mange usikkerheder, der er omkring den tunge transport. Elektricitet er eksempelvis ikke bare løsningen for de store lastbiler, og når vi så risikerer at stå over for et reelt grænsehandelsproblem, så synes jeg godt at virkelighedens verden kunne være bedre afspejlet i rapporten”, siger han til SCM.dk.

Læs også: Partnerskaber med transporten skal sætte gang i CO2-reduktioner

Når det gælder den potentielt svulmende CO2-afgift, så bliver tonen ikke meget mere positiv, selvom Michael Svane med det samme understreger at ”vi er skam ikke er afgiftsforskrækkede i DI”, og at man bestemt støtter op om den grønne omstilling.

”Men en afgift i den størrelse får det virkelig til at gibbe i én; det er den helt store haubitser, Klimarådet har fundet frem her, og jeg synes de skyder langt forbi målet. En så høj afgift vil ramme mobiliteten og virksomhedernes muligheder for at holde deres aktiviteter i Danmark hårdt”, siger Michael Svane.

”Vi anerkender værdien og nødvendigheden af afgifter i den grønne omstilling, men det er meget svært at se, hvordan en så høj afgift, som den Klimarådet lægger op til, skal gavne nogen”, tilføjer han.

Danske Fragtmænd mener at den forhøjede CO2-afgift ”vil udhule den allerede lille indtjening, som branchen har”, som administrerende direktør Jørn P. Skov skriver. Foto: Danske Fragtmænd.

Danske Fragtmænd: Høj afgift vil udhule indtjening
En af de største aktører på de hjemlige lande- og motorveje, Danske Fragtmænd, ser heller ikke de store perspektiver i den forhøjede afgift. Tværtimod mener selskabet, hvis 3.000 medarbejdere og 1.800 lastbiler håndterer små 10 mio. forsendelser om året, at tiltaget vil være yderst skadeligt økonomisk.

”Indtjeningsgraden på stykgodsmarkedet, hvor Danske Fragtmænd primært har sin forretning, er ekstremt lav, og derfor er det af stor betydning for vores overskudsgrad at kunne producere så billigt som muligt. Klimarådets anbefalinger, om at forhøje CO2-afgiften fra i dag 180 kr./ton til 1.500 kr./ton uden at sænke energiafgiften, vil udhule den allerede lille indtjening, som branchen har”, skriver administrerende direktør Jørn P. Skov til SCM.dk.

Læs også:  Mere elektrisk levering undervejs

”Samtidig er vi også meget kritiske i forhold til forslagene om særlige miljøzoner i byerne med krav om CO2-neutrale køretøjer. I dag koster en el-lastbil tre gange så meget som en dieseldreven lastbil, og det har transportvirksomhederne ganske enkelt ikke råd til. Danske Fragtmænd vil meget gerne bidrage til den grønne omstilling, men det skal også være en bæredygtig økonomisk omstilling”, fortsætter han.

Læs mere om Klimarådets anbefalinger til transportsektoren i dette Faktaark om transport (direkte download).

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

09.05.2024SCM.dk

På bar bund med håndtering af e-affald

08.05.2024SCM.dk

Danfoss vil uddanne danske leverandører i ESG

06.05.2024SCM.dk

Danske virksomheder skal være skarpe på nye EU-krav

06.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Få indblik i fordelene ved en ISO 27001 certificering

03.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

29.04.2024SCM.dk

Valg af leverandør handler meget om grøn profil

26.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Show your commitment to Food Safety with FSSC 22000 version 6

25.04.2024SCM.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup