Planlægning af friske fødevarer skal være langt mere nuanceret

Det er nødvendigt at arbejde med meget mere differentierede planlægningskarakteristika, hvis dagligvarekæder skal opnå højere præcision i form af højere varetilgængelighed på butikshylden, højere friskhed samt lavere spild og lagerbeholdning. One size fits all-tilgangen er ifølge en dugfrisk Ph.d.-afhandling en død sild.

En afhandling undersøger, hvordan forsyningskæder med friske fødevarer kan tilpasse efterspørgsel og udbud igennem en forbedret planlægning og styring af genopfyldninger. Foto: REMA1000..

16.03.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Når jeg går ned i supermarkedet for at købe dagligvarer ind, er jeg udstyret med en indkøbsseddel, der i detaljer fortæller mig, hvad det er, jeg vil indkøbe. Jeg gør det nemlig kun én gang om ugen, og jeg går meget op i madlavning. Jeg synes, det er sjovt, og jeg kan godt lide sund mad. Hvis jeg ikke kan få lige præcis den grøntsagsbouillon, der heder ’Herbamare’ eller en specifik sojasovs, hvad gør jeg så? Jeg har ifølge Flemming M. M. Christensen fem muligheder. Jeg kan vælge:

1. ikke at købe produktet,
2. at udsætte købet til senere,
3. at erstatte produktet med et andet af samme mærke
4. at erstatte det et sammenligneligt produkt af et andet mærke, eller
5. at gå lidt ned ad gaden og ind i en anden butik.

Resultatet af 1, 2 og 4 er tabt salg og dermed profit for butikken, og for 1, 2 og 3 er det tabt salg og profit for leverandøren. Resultatet er også unødvendig støj i yderligere planlægning.

... hvis man afspejler planlægningskarakteristika i planlægningen af styringen af genopfyldninger, så vil det føre til højere tilgængelighed og friskhed samt lavere spild og lagerbeholdning

Flemming M. M. Christensen

Lageret spiller en hovedrolle
Flemming M. M. Christensen har skrevet en Ph.d.-afhandling om dette emne. Titlen er “Replenishment planning and control of fresh food products – insight from a wholesaler of franchise retail stores”, og den 11. januar 2021 forsvarede han afhandlingen med succes.

Den er skrevet med REMA1000 som case. Og for nu at komme tilbage på sporet med det tabte salg, kan vi konkludere, at det er derfor, virksomheder har lagre. Lageret spiller en central rolle for værdiskabelsen i forsyningskæden, og den rolle bliver kun større i fremtiden. Just in time forsyningskæder sker kun i en vis udstrækning, fordi der er og altid vil være forskel i takterne på markedet og i forsyningssystemet. Nogle gange sker der måske for meget just in time og lean, som skaber sårbarheder og risici, når der opstår uforudsete forstyrrelser af forsyninger – og derfor skal der måske være højere lagerniveauer eller flere leverandører. Skarp styring af lageret med moderne WMS, effektive processer, høj energieffektivitet, automatisering, god organisation og ikke mindst planlægning er altid en hjørnesten for forsyningskædens bidrag til konkurrenceevnen.

Kan planlægningen blive mere præcis?
Det er netop planlægningen, der er Flemming M. M. Christensens fokus i afhandlingen. Han skriver om forsyningskæder for friske fødevarer, og friske fødevarer har kort holdbarhed. Det er derfor ikke en løsning blot at have høje lagerniveauer. Det vil blot øge risikoen for spild – både økonomisk spild og madspild.
Afhandlingen undersøger, hvordan forsyningskæder med friske fødevarer kan tilpasse efterspørgsel og udbud igennem en forbedret planlægning og styring af genopfyldninger. Studiet fremsætter to vigtige pointer, som allerede er kendte pointer fra forskningslitteraturen. Det er:

• Jo kortere holdbarhed produktet har, jo større rolle spiller informationsdelingen.
• Bedre gennemsigtighed i efterspørgslen i forsyningskæden kan mindske madspild.

Flere nuancer giver højere præcision
Flemming M. M. Christensens vigtigste budskab er, at jo mere differentieret eller nuanceret behandling af de forskellige friske fødevarer, det er muligt at anlægge i planlægningen i forsyningskæden, jo mere præcis er det muligt at ramme.

”Der har hersket en one-size-fits-all tilgang til supply chain planning for friske fødevarer. Det er ikke så mærkeligt, fordi der ikke rigtig har været noget datagrundlag og den nødvendige computerkraft for at gøre andet. Det er heller ikke så let at skabe et kvalificeret datagrundlag for en mere nuanceret tilgang. Men det er muligt, og jeg skitserer i mit studie forskellige principper og metoder, som kan gøre planlægningen mere differentieret og dermed mere præcis”, fortæller han.

Den kritisk informationsdeling
Informationsdeling i forsyningskæden er en kritisk forudsætning for planlægningen og genopfyldningen af friske fødevarer, da det understøtter beslutningstagning og er et afgørende middel til at mindske under- eller overforsyning. Det er også en praktisk barriere, fordi informationsdelingen ofte er mangelfuld.

Flemming M. M. Christensen foreslår i sit studie, at aktørerne i forsyningskæder for friske fødevarer i højere grad baserer informationsdelingen på en ’forståelse af alle forsyningskædeattributter, snarere end at stole på generaliseringer’. ’Attributter’ er for eksempel såkaldte planlægningskarakteristika.

Han kortlægger i studiet seks facetter for informationsdeling i forsyningskæden og 29 kendte planlægningskarakteristika, som han mener, man med fordel kan tage afsæt i.

Han identificerer endvidere 12 nye planlægningskarakteristika.

Derudover præsenterer han en fire-dimensional model, der kan give en differentieret planlægning og styring af genopfyldning, som tager højde for:

• Produktets fordærvelighed,
• koefficient for variation i efterspørgsel,
• leveringstid og
• (kunde)ordrefrekvens.

Højere tilgængelighed og mindre spild
Han foreslår altså, at man opdeler fødevarer i såkaldte planlægningskarakteristika, der går på produkt, efterspørgsel, udbud og produktion. Det kan for eksempel være forskelle i produktionstid og forarbejdning, forskellig tilgængelighed af råvarer for forskellige produkter og/eller i løbet af året, specialiseret og kompleks forarbejdning etcetera.

”Mit studie tager udgangspunkt i en hypotese om, at hvis man afspejler planlægningskarakteristika i planlægningen af styringen af genopfyldninger, så vil det føre til højere tilgængelighed og friskhed samt lavere spild og lagerbeholdning”, fortæller Flemming M. M. Christensen.

Bliv klogere

Du kan modtage/hente studiet via Aalborg Universitets Bibliotek, når den bliver frigivet. Det sker formentlig medio marts 2021.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om planlægning 2021

Relateret indhold

09.05.2024SCM.dk

På bar bund med håndtering af e-affald

08.05.2024SCM.dk

Danfoss vil uddanne danske leverandører i ESG

08.12.2023Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

08.12.2023TECSYS A/S

Sponseret

Modernisering og effektivisering af distribution gennem Tecsys Transport Management System

01.12.2023Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Supply chain planning er 90 procent mennesker

27.10.2023SCM.dk

Udviklingen af demand planning står bomstille

24.10.2023SCM.dk

Tre stærke egenskaber ved supply chain planlægning

13.10.2023SCM.dk

Vi skal undre os sammen på tværs for at blive bedre

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup