Samarbejde på tværs: Supply chain arkitekter har netværk som kernekompetence

Supply chain arkitekter gør op med traditionelle måder at organisere virksomheder og forsyningskæder på. De skaber nye typer netværk eller rettere: Den nye type ER netværket eller baserer sin forretning på netværket, de tænker netværk anderledes og mere radikalt end traditionelle virksomheder.

”Netværksvirksomheder er hurtige og fleksible”, siger Henning de Haas..

24.05.2011

SCM.dk

Et karakteristikum ved netværksvirksomhederne er, at evnen til at skabe et velfungerende netværk og omkonfigurere netværket bliver kernekompetencer. Den evne kan man kalde ”supply chain arkitektur” og rollen for ”supply chain arkitekt”.

Kendetegn ved netværksvirksomheder
Post. Doc. Henning de Haas har nogle konkrete bud på, hvad der kendetegner netværksvirksomheder og derved, hvad kompetencen ”supply chain arkitektur” indebærer: ”Netværksvirksomheder konfigurerer netværket fra gang til gang til forskel fra for eksempel de traditionelle grossistvirksomheder, som har etablerede langtidskonfigurationer med leverandører og kunder og store fysiske lagre”, fortæller Henning de Haas, der er Head of kk Academy & Corporate Improvement Programmes hos kk-electronic a/s.
Han tilføjer ”Netværksvirksomheder er hurtige til at reagere og omstille sig, de har en let organisation, en åben struktur og skal have godt styr på teknologien for at understøtte planlægning, reaktionsevne og adræthed. De skal dernæst også være meget multikulturelt orienterede og være i stand til at interagere med samarbejdspartnere i både Ballerup, Brno, Brunei og Beijing”.
Alle kan få en lav pris på produktion af en given vare, komponent eller serviceydelse i Kina, Indien eller Ukraine; men det er ifølge Henning de Haas ikke alle, der kan få varen leveret til tiden i rette mængde og i den rette ensartede kvalitet. Det er netværksvirksomhedernes berettigelse, at de kan gå ind som værdiskabende mellemled for kunder, der gerne vil drage nytte af de lave omkostninger i Asien samt Øst- og Centraleuropa, men som ikke har eller ikke ønsker at håndtere den kompetence, det kræver for at source eller outsource. Netværksvirksomheder kan tage ejerskab for meget forskellige grader af værdikæden fra at være rene informationsformidlere til at være rene OEM-leverandører eller helt selv designe og producere produkter.
”En af forudsætningerne for succesfuld sourcing eller outsourcing i lavomkostningslande er at være til stede på og kende markedet. Der er en masse politiske, sociale, kulturelle og juridiske aspekter, som er helt afgørende at have styr på, hvis man skal have succes. I nogle tilfælde kan netværksvirksomheden også bidrage til at gøre en mindre dansk kunde mere attraktiv over for meget store asiatiske leverandører. Det kan de gøre ved at samle og integrere flere kunder i en pulje og derved opnå en større volumen, som gør produktionen mere interessant for leverandøren”, fortæller Henning de Haas.
Risici for netværksvirksomheder
Der er mange fordele for netværksvirksomhederne; men der er ifølge Henning de Haas også risici. Han fremhæver tre eksempler på risici, som netværksvirksomheder skal være opmærksomme på. Der er risikoen for at brænde inde med varer, som af en eller grund ikke kan afsættes til kunden. Der er risici forbundet med kvalitetsproblemer. Og der er risici forbundet med produktopdateringer, som netværksvirksomheden eller netværksvirksomhedens leverandører af en eller grund ikke når eller formår at tage højde for.
”Netværksvirksomheder er hurtige og fleksible, men de skal også være meget omhyggelige med at styre risikoen, for ellers kan de hurtigt få store problemer”, fortæller Henning de Haas.

Risici for kunder
I mange tilfælde anvender kundevirksomheder netværksvirksomheder til at håndtere forsyningsdelen. Det kan der være mange rigtig gode grunde til, og gevinsterne kan være betydelige. Men der er ifølge Henning de Haas også risici og særlige krav, som man skal være opmærksomme på.
Risiciene omfatter blandt andet:
• Kunder mister den direkte kontakt til produktionen, det skaber mindre gennemsigtighed
• Kunder risikerer at gå glip af produktudviklingsmuligheder, fordi de ikke er helt med på overvågningen af teknologi- og materialeudviklingen
• Produktudviklingen kan miste grebet om virkeligheden
• Indkøbs- og forsyningsområdet risikerer at miste ledelsesopmærksomhed
• Leverings- og reaktionstiden kan blive lang
• Outsourcing og sourcing stiller skærpede krav til dokumentation, standarder og specifikationer - kan kundevirksomheden leve op til det?

Stort behov i fremtiden
”Der er ingen tvivl om, at vi i fremtiden vil se, at forsyningskæderne bliver mere og mere komplekse. Det bliver kun vanskeligere at finde den rette balance mellem pris, kvalitet og tid. Jeg er derfor ikke i tvivl om, at vi i fremtiden vil se et stort behov for virksomheder, der har netværksdannelse, relationsledelse og interaktivitet som kernekompetence, og som er i stand til hurtigt og fra gang til gang at designe den rigtige supply chain arkitektur”, fortæller Henning de Haas.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

26.04.2024SCM.dk

Dansk startup vil tilbyde lagerautomatisering til mindre virksomheder

25.04.2024SCM.dk

Houthierne har genoptaget angreb - Maersk-skib var mål

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024SCM.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

19.04.2024SCM.dk

4 dages arbejdsuge understøtter medarbejdertrivsel

19.04.2024SCM.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

17.04.2024SCM.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

17.04.2024SCM.dk

Reservedelsleverandør styrker logistik og salg

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Eltronic Fueltech

Supply Chain Specialist

Kunne du tænke dig, at spille en afgørende rolle i arbejdet med at udvikle den samlede værdikæde i en virksomhed, der i den grad bidrager til den grønne omstilling? Og ønsker du at tage et ansvar for at vi på tværs af organisationen styrker samarbejdet og processerne ud mod både leverandører og kunder? Så skal du med på holdet!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

07.04.2024

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle