Skæv start på IT-understøttelsen af EU-Toldkodeksen

Du undrer dig måske over, at den stort anlagte digitalisering af toldadministrationen herhjemme ikke rigtig er kommet i gang. EKFT giver dig her forklaringen: Det er EU-Kommissionen, der har sovet i timen.

Det har vakt en del postyr i erhvervslivet, at Danmark ikke var med, da 19 ud af de 28 medlemslande i EU mandag den 2. oktober 2017 tog det første digitale skridt for at implementere EU-Toldkodeksen. Det EU-skabte system fungerer simpelthen for dårligt - og den seneste melding fra de danske toldmyndigheder er, at EU bliver klar til at levere et tilfredsstillende system i første kvartal 2018. Altså i bedste fald.

Karl-Ole Beck og Henrik Beck mener, at det virkelig bekymrende ved, at det digitale system til ansøgninger endnu mangler at blive implementeret herhjemme, IKKE er, at de danske virksomheder derved stilles ringere end de udenlandske. Efter alt at dømme kører systemet ikke særlig tilfredsstillende i Sverige og de andre lande, der har besluttet at satte det i drift til tiden. Og dertil kommer, at der herhjemme rent faktisk ikke ekspederes særlig mange ansøgninger om tilladelser lige for tiden. En dansk forsinkelse på dette område vil ikke for alvor true danske virksomheders deltagelse i udenrigshandlen.

Beck og Beck, der er henholdsvis konsulent i Erhvervslivets Kompetencecenter For Told og Politik- og kommunikationschef i Danske Speditører, skriver:

"Det nærmest skammelige ved hele forløbet er, at EU-Kommissionen indtil videre ikke har formået at skabe et digitalt system, der fungerer tilfredsstillende for virksomhederne. Sagt lidt mere direkte: EU-Kommissionen i Bruxelles har længe vidst, at 2. oktober 2017 skulle være den første store generalprøve for IT-understøttelsen af EU-Toldkodeksen. Og man har i Bruxelles vidst, at det var EU-Kommissionen selv, der skulle levere varen. Nogle vil måske endda sige, at dette forløb med al ønskelig tydelighed viser, at EU-Kommissionen ikke tager sin egen Toldkodeks seriøst!

Vores indtryk er, at der virkelig skal fart og tempo på, hvis det skal nå at blive klar i første kvartal 2018. Så er der reelt tale om en seks måneders forsinkelse. Det er her det virkelige problem ligger, som vi ser det. Det vil nemlig kunne forskubbe de senere nødvendige IT-nyskabelser - og det vil i den grad kunne skade dansk erhvervsliv", skriver Beck og Beck, der kan kontaktes på info@ekft.dk

Alle kan tilmelde sig et nyhedsbrev fra EKFT på www.ekft.dk

02.09.2019Erhvervslivets Kompetencecenter For Told

Sponseret

Brexit og toldkrigen udvikler sig dag for dag - kom og hør det seneste nye på EKFT's informationsmøder i september

13.08.2019Erhvervslivets Kompetencecenter For Told

Sponseret

Kom til EKFT-medlemsmøder i september om Brexit, toldkrig og frihandelsaftaler

06.08.2019Erhvervslivets Kompetencecenter For Told

Sponseret

Forbered jer på hård Brexit 31. oktober: EKFT indbyder snarest til nye medlemsmøder

28.02.2019Erhvervslivets Kompetencecenter For Told

Sponseret

Kom til EKFT-arrangementer om Brexit og frihandel

26.02.2019Erhvervslivets Kompetencecenter For Told

Sponseret

Godt med lidt mere styr på Brexit-processen

25.01.2019Erhvervslivets Kompetencecenter For Told

Sponseret

Betal ikke mere i told end nødvendigt