S&OP kan afbalancere virksomheder med skæve værdikæder

De fleste danske virksomheders interne værdikæde er i ubalance uden, at de er bevidste om det. Det er en stor hæmsko for forretningen, og én opskrift på at afbalancere kæden er at etablere en god S&OP-proces. Det vil dansk forskningsprojekt kaste lys på.

Forskerholdet bag forskningsprojekt om S&OP er fra venstre professor Jan Stentoft, post doc Lone Kavin, adjunkt Ole Stegmann Mikkelsen og professor Per Vagn Freytag. Foto: Syddansk Universitet.

28.07.2017

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Kend din virksomhed. Hvis du kender din egen virksomhed og har høj bevidsthed om centrale spørgsmål som for eksempel:

  • Hvad driver forretningens udvikling?
  • Hvad driver omkostningerne?
  • Hvilke tiltag skal der til for at nå de strategiske mål?

… så har virksomheden ifølge professor i supply chain management Jan Stentoft fra SDU et stærkt grundlag for at drive en succesfuld forretning. Han påpeger, at mange virksomheder er i ubalance, og at der typisk er tale om, at virksomheder er overdrevent salgsdrevne.

Om forskningsprojektet

Projektet ledes af professor Jan Stentoft sammen med tre andre forskere fra Syddansk Universitet, nemlig professor Vagn Freytag, adjunkt Ole Stegmann og post.doc. Lone Kavin. De suppleres af eksterne bidrag fra Dansk Indkøbs- og Logistik Forum, Mercuri Urval, Business Danmark samt indkøbte ressourcer fra konsulent Einar Scholte, NewCore. Forskningsprojektet bliver støttet af Industriens Fond.

Se mere på industriensfond.dk og salesandoperationsplanning.dk

Læs også: En plan på tværs af salg og forsyning

”Der er ikke noget galt i at være salgsdrevet. Det er kun glimrende. Men det er et problem, hvis virksomheden er overdrevent salgsdrevet. ”Overdrevet” betyder, at der ikke er nogen dialog mellem den kommercielle del af forretningen og operations-delen. Her drøner salg afsted og lover en hel masse til kunderne uden at tjekke med operations om det, de lover, nu også kan lade sig gøre. Resultatet bliver høje omkostninger, der belaster bundlinjen og lav leveringsservice, der belaster toplinjen”.

Lego fandt balancen
Det var det billede, der prægede Lego før 2003, og som var ved at skubbe virksomheden udover konkurskanten. Lego var ifølge Jan Stentoft i 2003 kendetegnet ved en kraftig vækst i sortiment og varianter. Supply chain i Lego havde længe råbt ’stop, vi kan slet ikke følge med, og vi bruger alt for mange penge på at producere og lagerføre det galopperende produktsortiment’.

Men Lego var domineret af en stærk sælger- og produktudviklingskultur, og supply chain havde ikke gennemslagskraft. Det belastede både bundlinjen og toplinje i en sådan grad, at virksomheden var tæt på at dreje nøglen om. Det ændrede sig, da den nye ledelse kom til, og det er en af hovedårsagerne til Legos imponerende transformation.

”Det er et spørgsmål om realisme. Det er livsvigtigt, at sælgere og hele værdikæden har et klart billede af, hvad der er realistisk. En god S&OP-proces er et glimrende middel til at samle folk fra alle dele af værdikæden om det samme bord, så de kan blive enige om, hvad der er muligt og realistisk. S&OP er 90 procent mennesker og 10 procent teknik. Det handler så meget om at opnå en fælles forståelse, et fælles billede og et fælles sprog. Når det er på plads, så kan teknikken tage over”, fortæller Jan Stentoft og supplerer:

”Der er utrolig mange beslutninger, der lander mellem to stole, og så ligger de bare der uden, at der sker noget handling. Det skaber store tab. S&OP er fremragende til at få svesken på disken og få skabt enighed”.

S&OP er ifølge professoren en stærk metode til at skabe balance i en virksomhed på tværs af funktioner som for eksempel salg, udvikling, økonomi og supply chain.

Virksomheder

Listen af deltagende virksomheder omfatter indtil videre:

  • Halberg A/S / Mac Baren Tobacco Company A/S
  • Viking Life-Saving Equipment A/S
  • Borg Automotive A/S

Er din produktionsvirksomhed interesseret i at deltage, så tag kontakt til forskerne via kontaktsiden på forskningsprojektets hjemmeside.

Den balancerede virksomhed
Forskningsprojektet ”Styrket konkurrencekraft gennem implementering af Sales and Operations Planning” skal italesætte den balancerede virksomhed. Det starter i efteråret 2017 og vil blandt andet omfatte 10 case-virksomheder, der vil implementere S&OP i bestræbelsen på at skabe en mere balanceret virksomhed.

Læs også: Robotter i forskningsprojekt om fremtidens fabrik

Den forventede gevinst ved en mere balanceret virksomhed omfatter:

  • Bedre leveringsevne.
  • Hurtigere time-to-market.
  • Færre kassationer.
  • Lavere kapital-/lagerbinding.
  • Et bedre arbejdsklima med ”ro på bagsmækken”.

”Det sidste punkt med bedre arbejdsklima er en højt prioriteret del af projektet. Mercuri Urval vil bidrage med viden om personprofiler og sammensætning af de rette hold med det rette mix af profiler og den rette samarbejdsindstilling”, fortæller Jan Stentoft.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen 2024: Bliver AI en gamechanger i Supply Chain?

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

19.03.2024SCM.dk

Kunstig intelligens og ny energi kan løfte industrien ind i fremtiden

18.03.2024SCM.dk

Containerskib vælter tre kæmpekraner

08.12.2023TECSYS A/S

Sponseret

Modernisering og effektivisering af distribution gennem Tecsys Transport Management System

01.12.2023Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Supply chain planning er 90 procent mennesker

27.10.2023SCM.dk

Udviklingen af demand planning står bomstille

24.10.2023SCM.dk

Tre stærke egenskaber ved supply chain planlægning

13.10.2023SCM.dk

Vi skal undre os sammen på tværs for at blive bedre

10.10.2023SCM.dk

Planlægning er blevet både vigtigere og vanskeligere

Jobmarked

Se alle

Eltronic Fueltech

Supply Chain Specialist

Kunne du tænke dig, at spille en afgørende rolle i arbejdet med at udvikle den samlede værdikæde i en virksomhed, der i den grad bidrager til den grønne omstilling? Og ønsker du at tage et ansvar for at vi på tværs af organisationen styrker samarbejdet og processerne ud mod både leverandører og kunder? Så skal du med på holdet!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

07.04.2024

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Shipping & Planning Coordinator, Barselsvikar

Hos Körber Supply Chain DK fokuserer vi på at skabe værdi gennem produktivitet og effektive logistikløsninger. Vi er i markant vækst og søger en barselsvikar til at overtage shipping-funktionen og være en nøglespiller i den kommende periode, når en af vores medarbejdere går på barsel ved udgangen af juni.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv vores Frontend Software Developer til Apport Cloud WMS.

Synes du, at ny teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Fantastisk, så læs med her – vi leder efter dig, der bliver en del af Apport teamet som vores Frontend Software Developer.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Oracle Danmark A/S
Webinar
How to turn the ESG reporting challenge into benefits

The ESG reporting is a rapidly changing and challenging landscape. We see the importance in helping to navigate in these changes and supporting organisations in their sustainability efforts.

Dato

19.03.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Oracle Danmark A/S
Konference
2024 OTM User Conference Europe

The OTM SIG Board proudly organises an OTM User Conference in the Amsterdam Marriott Hotel on 20-22 March 2024, which is the 12th OTM event in Europe to better serve the region. Key representatives from OTM Strategy and Development will attend this conference, and various partners in OTM’s ecosystem will sponsor. This conference is an addition to the yearly OTM conferences in America and APAC.

Dato

20.03.2024

Tid

17:00

Sted

Amsterdam Marriott Hotel

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Økonomisk analyse

Bliv skarpere på økonomisk analyse og de økonomiske dynamikker i organisationer. På dette kursus, som også er et diplommodul, er der fokus på generel investerings- og finansieringsteori, inklusive virksomhedens (organisationens) årsberetning og den bagvedliggende lovgivning.

Dato

20.03.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

04.04.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup