Studie: Global opvarmning forstyrrer forsyningskæder

Verdensøkonomien hænger sammen på kryds og tværs, hvilket har gjort den mere sårbar overfor ekstremt og uforudsigeligt vejr. Det har allerede ført til produktionstab, og det vil blive værre fremover, hvis der ikke bliver handlet, konkluderer nyt studie.

Den globale opvarmning påvirker i negativ grad produktionen på verdensplan, fordi økonomier og forsyningskæder hænger sammen på kryds og tværs, fastslår nyt studie..

16.08.2016

SCM.dk

Siden starten af det 21. århundrede har den strukturelle ændring af det globale forsyningsnetværk ført til en stigning i antallet af klimarelaterede produktionstab. Det skyldes i høj grad, at verdensøkonomien i det tidsrum er blevet mere og mere forbundet på tværs af landegrænser, hvilket har givet uforudsete meteorologiske begivenheder mere indflydelse på den globale produktion.

Læs også: Tre trin til mere grøn transport

Sådan lyder den centrale konklusion i en videnskabelig artikel i tidsskriftet Science Advances, hvor to forskere, Leonie Wenz og Anders Levermann fra Potsdam Universitet i Tyskland, har undersøgt større finansielle tab tilskrevet fald i produktion som følge at varmestress under skiftende økonomiske og klimatiske forhold mellem 1991 og 2011.

På den baggrund slår de to forskere fast, at den økonomiske sammenhæng på verdensplan siden 2001 har ændret sig på en måde, der ’faciliterer yderligere produktionstab’. Den økonomiske effekt har endda domineret over en i sammenligning forholdsvis svag global opvarmning, hvilket får forskerne til at påpege, at den forventede kraftigere opvarmning i fremtiden vil intensivere den internationale handels potentiale til at forstærke klimarelaterede tab, hvis der ikke bliver taget nogle forholdsregler.

En bedre forståelse er nødvendig
I artiklen peger Wenz og Levermann på de ’adskillige studier’ med fokus på de økonomiske konsekvenser af klimaforandringerne, der fremhæver at vejrmæssige ændringer påvirker både landbruget, industrien, sundheds- og energisektorerne, såvel som eksporten for verdens lande, ligesom de potentielt kan forstærke både sociale konflikter og migration.

Stigende temperaturer påvirker selvsagt primært udendørs arbejde såsom land- og skovbrug, minedrift eller byggeri. Men fordi produktionsprocesser i stadig stigende grad er afhængige af integrerede forsyningskæder, så kan en reduktion i produktion i en globalt forbundet økonomi føre til ikke bare lokale, men regionale og ’superregionale’ forstyrrelser for både udbud og efterspørgsel.

Læs også: Transportgigant efterspørger bæredygtige løsninger

Derfor fastslår de to forskere også – set i lyset af det ’stadig oftere forekommende og mere ekstreme vejr’ som følge af den fremtidige opvarmning – at der på verdensplan er behov for en ’bedre forståelse for den komplekse gensidige afhængighed i netværket af globale forsyningskæder’, for på den måde at imødekomme og afværge potentielle tab.

Læs hele artiklen her.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

19.04.2024SCM.dk

4 dages arbejdsuge understøtter medarbejdertrivsel

19.04.2024SCM.dk

I skal indberette emballage inden den 31. august

17.04.2024SCM.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

17.04.2024SCM.dk

Reservedelsleverandør styrker logistik og salg

16.04.2024DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Dachser overtager logistikudbyderen Brummer

15.04.2024SCM.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

12.04.2024SCM.dk

Industrivirksomhed vender ESG-krav til fordel

11.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - hvem, hvad, hvor og hvordan?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle