Nordisk akademi viser vejen til forbedret implementering af organisatoriske forandringer

Artikel fra Effektivitet nr. 4, 2015

07.01.2016

Sponseret

Christine Ipsen, DTU MAN og Merete Nørby, MADE, effektivitet.dk

Produktionsmæssige udfordringer i Skandinavien – globalisering – implementering af forandringer. Hvordan leder forskning til varig effekt på virksomheder? Hvordan opnås højst mulig kvalitet af forandringer, uden at det går ud over den igangværende drift? Hvilken rolle spiller ingeniører i den proces? Hvordan kan universiteterne udvikle ny viden til at løse udfordringerne, og hvad skal der undervises i for at sikre, at ingeniørerne har de nødvendige kompetencer.

Det var nogle af temaerne ved dette års ScAIEM konference, der i år blev afholdt på Danmarks Tekniske universitet (DTU) i Lyngby. Det skandinaviske akademi, ScAIEM består af forskere og undervisere inden for feltet industrielt arbejde og ledelse, og formålet med at mødes er at udveksle viden fra deres forskning og undervisning og styrke netværket og samarbejdet på tværs af universiteterne.

Akademiet mødes hvert år, og overskriften for netværkskonferencen 2015 var "Challenges in Implementation". Over tre dage mødtes knap 100 forskere, undervisere og PhD’ere i tre tracks og her delte de deres viden om emnet, lige fra "feedback til studerende for at sikre bedre impact i undervisningen" (Tim Norvath,NTNU) til "udfordringerne ved implementering af procesoptimering på hospitaler" (Poul Lillrank, Aalto).

Feedback er en central del af ingeniørarbejdet og her lød en anbefaling at gøre brug af student-til-student evaluering som et supplement til den klassiske feedback til studerende fra underviseren. Udbyttet for de studerende er en øget forståelse af faget, hvilket gør dem i stand til at give feedback samt øvelse i hvordan man giver konstruktiv feedback til en kollega.

I ScAIEM regi har forskningsdiskussionerne ikke kun fokus på den nyeste forskning inden for et givet område eller branche, men også hvordan vi inden for industrial engineering udfører god forskning. Hermed kommer forskningsdesignet i fokus og bliver genstand for drøftelserne. Et emne i den sammenhæng er forståelsen af kontekst, eksempelvis om der er tale om sundhedssektoren, SMV’er eller videnarbejde. Og i forlængelse heraf om betydningen af konteksten i relation til implementering af forandringer. Hvis man forstår konteksten, så der kan udvikles kvalificerede løsninger på en given problemstilling.

Akademiets medlemmer arbejder sammen med både store og små produktions-, service- og viden-virksomheder. Derfor var der også oplæg om udfordringerne ved implementering i praksis fra virksomheder som Haldor Topsøe, ATP og Palle Knudsens Kunststoffabrik.

Meldingerne fra virksomhederne var, at der er behov for, at ingeniører får nogle nye kompetencer til at supplere deres tekniske faglighed. Det skal gøre dem i stand til at implementere de tekniske løsninger, som de udvikler. Det indebærer, at de kender sig selv, og at de forstår de sociale processer, som forandringer indebærer. Der blev sendt en klar besked om, at man gerne ser, at ingeniør studerende bliver præsenteret for flere forskellige virksomheder i undervisningen end "the usual suspects".

Deltagere var også inviteret til Brede Museum, hvor der blandt andet blev mulighed for i hold at samle kuglelejer ved et samlebånd. Holdene konkurrerede på både tid og kvalitet, alt imens deres performance kom op på en storskærm. Så iført festtøj blev opgaverne fordelt, og der blev udvist stort engagement, inden deltagerne fortsatte til konferencemiddagen. Her skulle årets pris til den bedste PhD poster overbringes af ScAIEMs bestyrelse. Prisen gik til Christina V. Møller, DTU Management Engineering, hvis poster, "Adding the ambidextrous capability to Lean", både var informativ og nyskabende i forhold til produktionsforskningen i Norden. Den ambidextrøse dimension sigter mod at der arbejdes for både at fremme effektivitet og innovation, ikke som modsatrettede størrelser, men som to sammenhængende mål, der skal løbende skal være i ballance. (Tidligere behandlet i Effektivitet 2013, no.3, s.32)

Dette års ScAIEM konference har været med til at udvikle netværket og kendskabet til den forskning og undervisning, der foregår på de nordiske tekniske universiteter omkring implementering af forandringer og de udfordringer, som det afstedkommer. Det skal nu omsættes i undervisningen af ingeniører og i forskningsprojekter. Næste år tager vi fat på "Sustainable growth through effective value creation", når ScAIEM mødes i Lulelå i november (se også www.scaiem.org).

Thank you so much for a wonderful conference, good choice of practical arrangements (dinner was great and the museum (Brede Museum: Industrialiseringen i Danmark) a perfect choice for our IEM community!), and wonderful content, well balanced with different content and perspectives (academia, industry, undergraduate, PhD process etc).- Professor Anna Rörback, Innovation og Design, Luleå Tekniska Universitet.

ScAIEM konferencen gav store indsigt i håndværket som forsker især under Liv Gish’s værksted om at skrive. Her fik jeg nogle gode tips om, hvordan man kan strukturere sin skrivning, og det har allerede påvirket mit arbejde betydeligt. - Rasmus Jørgensen, PhD, DTU Management Engineering

ScAIEM –The Scandinavian Academy of Industrial Engineering and Management - har til formål at styrke den akademiske uddannelse og forskning inden for Industrial Engineering og Management i Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige. IE&M er et af de mest succesfulde felter i moderne ingeniøruddannelse, der tiltrækker gode studerende, frembringer meget attraktive ingeniører og er i vækst. Der er en stærk efterspørgsel i samfundet efter ledelsesviden om grænsefladen mellem teknologi og engineering. Ved at tage fat på ledelsesmæssige spørgsmål som effektivitet, innovation og bæredygtighed i en ingeniørmæssig sammenhæng er IE&M på forkant og fremmer global konkurrenceevne. Som akademisk disciplin er IE&M imidlertid ret ’spredt’, og derfor blev ScAIEM dannet for at styrke det faglige fællesskab og identitet, samt videreudvikle uddannelse, forskning og samfundsmæssig effekt. - www.scaiem.org

ScAIEM Poster award vinder 2015 blev Christina V. Møller, DTU Management Engineering og MADE.

MADE – Manufacturing Academy of Denmark – er en forening, der skal styrke produktion I Danmark gennem forskning, Innovation og Uddannelse. MADE består af 65 produktionsvirksomheder, 5 universiteter, 2 teknologiske institutter, en række uddannelsesinstitutioner og øvrige interessenter.

MADE forskningen inkluderer 30 industrielle PhD. projekter inden for 9 strategiske emner udpeget af de industrielle partnere og knyttet til danske styrker. MADE afholder løbende række netværksarrangementer for industrien, incl. et særligt fokus på SMV’er. MADE er desuden døråbner til internationale vidensmiljøer. MADE foreningen er ligeligt finansieret af offentlige og private midler. – www.made.dk

Læs flere artikler med temaet: Risikostyring i globale Supply Chains 

?

?

?

?

Mere fra...

26.09.2018effektivitet.dk

Sponseret

Servitization: Extended Business Model for more Revenue and Profit

12.09.2018effektivitet.dk

Sponseret

Ny efteruddannelse i Operations og Supply Chain Management på DTU

29.08.2018effektivitet.dk

Sponseret

Brug problemer til at skabe innovation og udvikling

15.08.2018effektivitet.dk

Sponseret

Spring Servitization Conference på Copenhagen Business School

17.07.2018effektivitet.dk

Sponseret

Aktuelle værktøjer: 6 steps - og på vej mod Toyotas A3 niveau

05.07.2018effektivitet.dk

Sponseret

Vind fremtiden