10 konkrete bud på grøn omstilling af transporten

I forlængelse af ITD’s klimaplan med blandt andet forslag om flere modulvogntog og en vægt- og dimensionskommission præsenterer ITD nu yderligere 10 helt konkrete bud på, hvordan politikerne bedst hjælper den grønne omstilling af den tunge transport på vej. Målet er at inspirere politikere og konkretisere indsatsen.

”Vores branche vil meget gerne bidrage til at nedbringe CO2-udledningen, men vi kan ikke gøre det alene", mener politisk chef i ITD, Henriette Kjær..

15.06.2021

SCM.dk

”Den grønne omstilling skal ske på den mest hensigtsmæssige måde også inden for vores område, hvor de alternative teknologier ikke er lige så markedsmodne som inden for fx personbilsområdet. På effektiviseringssiden har regeringen allerede sagt ja til at arbejde videre med flere af ITD’s forslag herunder at udvikle forsøg med dobbelt-trailere”, fortæller Henriette Kjær, der er politisk chef i ITD, og fortsætter:

”Det er vi rigtig glade for, men vi kan også fornemme, at flere politikere gerne vil have konkrete input til, hvordan den meget svære og vigtige opgave med at udskifte de fossile brændstoffer bedst gribes an. Det behov har vi forsøgt at imødekomme med 10 bud”.

De 10 bud strækker sig vidt og har til formål både at inspirere politikerne, men også vise dem helt konkret, hvordan man bedst hjælper den grønne omstilling inden for den tunge vejgodstransport på vej.  

”Vores branche vil meget gerne bidrage til at nedbringe CO2-udledningen, men vi kan ikke gøre det alene. Vi har blandt andet brug for en større efterspørgsel efter klimavenlig transport, og her bør det offentlige gå foran ved at stille konkrete og ambitiøse klimakrav i offentlige udbud – og vel at mærke også være villig til at betale for den meromkostning, det medfører”, siger Henriette Kjær.

De ti bud lyder:  

  1. Omlæg afgifterne på alternative drivmidler, så der kommer reelle incitamenter til grøn kørsel, uden at transporten fordyres unødigt.

Konventionel diesel tegner sig fortsat for 99 procent af det samlede energiforbrug i vejgodstransportbranchen. Alternativer til diesel er i dag alt for dyre til, at der finder en større omstilling sted. Det er ikke en holdbar løsning blot at forhøje prisen på diesel, som fordyrer transporten for alle. I stedet bør man fremme konkurrencedygtige alternativer til den konventionelle diesel.

  1. Opret en pulje til støtte af indkøb af klimavenlige lastbiler.
  2. Giv vognmændene mulighed for selv at vælge grøn teknologi.

Biogas er ikke et entydigt godt valg for mange vognmænd, og der er en overvejende risiko for, at et ensidigt fokus på enkelt-teknologier som biogas eller brintteknologi vil fordyre den grønne omstilling af branchen. Der bør i stedet anlægges et teknologineutralt fokus, så vognmændene selv kan vælge de grønne løsninger, der fungerer bedst for virksomheden. Det vil samtidig bane vejen for, at der bliver skabt et konkurrencepræget marked for grønne alternativer, hvilket vil fremme innovation i nye teknologier.

  1. Gør støttemidler så lettilgængelige, ubureaukratiske og simple som muligt, så også små og mellemstore virksomheder får lettere adgang til den grønne omstilling.
  2. Indtænk den tunge transport i tanknings- og ladeinfrastrukturen, så infrastrukturen kommer til at passe til både personbiler og erhvervstransport.
  3. Brug det offentlige som omstillingsmotor ved at stille konkrete og ambitiøse klimakrav i offentlige udbud – også selv om prisen for opgaven stiger.

Det offentlige kan være omstillingsmotor for transportbranchen, hvis der stilles ambitiøse klimakrav i offentlige udbud. Dette skal ske i erkendelse af, at grøn transport er dyrere end konventionel transport, og at prisen på de offentlige transportopgaver derfor vil stige på den korte bane, men på længere sigt vil falde i takt med at udviklingen og anvendelsen af ny teknologi stimuleres.

  1. Tag stilling til omlastningen fra lastbiler til mindre effektive varebiler.

En typisk lastbil i København kan transportere den samme mængde gods som ti varebiler. Udenfor byerne er forskellen i kapacitet endnu større. Alligevel sker der i disse år en omlastning fra lastbiler til varebiler, og det er hverken til gavn for klima, trængsel eller for effektiviteten i transportsektoren. Der savnes en politisk stillingtagen til varebilernes rolle i transportsystemet.

  1. Sæt fokus på transportkøbernes rolle i den grønne omstilling ved at styrke den private efterspørgsel efter grøn transport.
  2. Hold vejtransportsektoren ude af det europæiske kvotehandelssystem, så omstillingen af sektoren ikke bliver vanskeliggjort.

Det er ITD’s vurdering, at man ved at inkludere vejtransportsektoren i EU’s kvotehandelssystem faktisk risikerer at modarbejde den grønne omstilling af sektoren ved at forhindre andre mere effektive reduktionsinstrumenter. Det skyldes blandt andet, at vejtransportsektoren har nogle særlige karakteristika, som gør, at branchen – i modsætning til for eksempel søfart og luftfart – allerede i dag er omfattet af en række indirekte klimaafgifter. Det drejer sig især om diesel- og benzinafgifter, men omfatter også vægtafgifter og kørselsafgifter, som medlemslandene har mulighed for at justere på.

  1. Lav en samlet plan for hele transportsystemet i Danmark, og skrot det ensidige fokus på overflytning af gods fra vej- til banetransport.

ITD har fremlagt en uddybning af forslagene her.

- KCP

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

02.12.2024SCM.dk

Odense Havn bygger sine hidtil største haller

02.12.2024SCM.dk

Ny transportløsning for aluminiumsdåser giver kæmpe reduktion af CO2-udslip

27.11.2024LOGISTIKCENTERET A/S

Sponseret

Lagerstyring og konsulenter

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

21.11.2024Apport Systems A/S

Sponseret

Blue Robot indgår partnerskab med Apport Systems

20.11.2024Logicenters

Sponseret

Logicenters expands in Denmark with a new logistics center

Unused potential for Nordic companies – 23 billion euros tied up in unnecessary inventory

20.11.2024Optilon Danmark

Sponseret

18.11.2024DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup