Bæredygtighed bliver indkøbskriterie på linje med kvalitet og pris

I Europa er det allerede license-to-operate, i Asien er det mere spredt og i USA er der et stykke vej endnu. Bæredygtighed er på vej til at blive en central del af globale virksomheders indkøbs-DNA, lyder det fra CPO René Wienmann, Chr. Hansen.

”Vi samarbejder med tæt på 6.500 leverandører, og 87 procent af vores CO2-udledning foregår i scope 3 altså hos vores leverandører”, fortæller René Wienmann. Foto: Chr. Hansen. .

23.05.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Sourcing- og procurement-afdelinger har til alle tider arbejdet efter parametre som pris, kvalitet og leveringsservice, men i nyere tid har indkøbsarbejdet fået en ny dimension, nemlig bæredygtighed forstået som sociale, miljømæssige og klimamæssige faktorer.

Det gælder også for biotek-virksomheden Chr. Hansen, der i 2022 blev rangeret som verdens anden mest bæredygtige virksomhed på den anerkendte rangering foretaget af Corporate Knights. Chr. Hansen har for øvrigt været en del af top 100 på den globale liste de sidste fem år.

Læs også: 6 trin til at forbedre scope 3 uden stor indkøbsvolumen

”Vi samarbejder med tæt på 6.500 leverandører, og 87 procent af vores CO2-udledning foregår i scope 3 altså hos vores leverandører. Chr. Hansen er på alle måder dybt dedikeret til at arbejde for en bedre og mere bæredygtig verden, så det skal selvfølgelig også fylde meget, når vi udvælger og samarbejder med vores leverandører”, fortæller René Wienmann, der er CPO.

I Europa er det license-to-operate
Han fortæller også, at der er stor interesse for at høre om Chr. Hansens erfaringer med at forbedre ESG-forhold i leverandørbasen fra indkøbskollegaer, og han er derfor ofte ude på konferencer, gå-hjem møder samt andre arrangementer og fortæller om erfaringer.

"Chr. Hansen er på alle måder dybt dedikeret til at arbejde for en bedre og mere bæredygtig verden, så det skal selvfølgelig også fylde meget, når vi udvælger og samarbejder med vores leverandører”, fortæller René Wienmann. Foto: Chr. Hansen. .

”Bæredygtighed er ikke nyt for vores leverandører. Der er naturligvis stor spredning i det, vi kan kalde ’bæredygtigheds-modenheden’ blandt vores leverandører; men mange er allerede i gang med proaktive indsatser for at forbedre ESG-forhold”, fortæller han og tilføjer:

”Det gælder først og fremmest europæiske leverandører, hvor bæredygtighed står og lyser allerøverst på virksomhedens strategiske agenda. Det gælder også for nogle asiatiske leverandører, mens andre asiatiske aktører er mere henholdende. Blandt vores amerikanske leverandører er de traditionelle kommercielle parametre stadig dominerende”.

Han fremhæver, at leverandørerne generelt har mange idéer til, hvordan udledninger og andre ESG-forhold kan blive forbedret, og hvordan leverandørerne også kan måle og dokumentere forbedringerne. Nogle forbedringer smitter af på prisen, men mange gør ikke. I mange tilfælde er planer om kommende ny lovgivning og CO2-skatter en stærk drivkraft.

Fra varm til seriøs luft
Det er Chr. Hansens erfaring, at stort set alle leverandører er interesserede i at samarbejde om klima og ESG, og at det hurtigt bliver tydeligt, hvor langt leverandøren er på sin bæredygtigheds-modenhedsrejse: ”Vi mærker hurtigt om, leverandøren er fuld af varm luft, eller de er seriøse og ved, hvad de taler om”, fortæller René Wienmann.

Læs også: Sourcing skifter generations-gear lige nu

Han fortæller også, at Chr. Hansen gerne investerer i en leverandør, hvis ’return on investment’ er god. Det kan være CAPEX-leverandører, der bygger store produktionslæg eller avancerede maskiner, som leverer en betydelig reduktion af vand eller el.

”Vi indgår også i fælles innovation med leverandører, hvis vi ser et perspektiv. Det indebærer, at vores R&D-eksperter indgår samarbejde med en leverandør om brugen af nye mindre CO2 belastende råvarer. Det er ofte ganske omfattende, fordi vi skal teste alle former for konsekvenser for vores produktion af fødevareingredienser, som naturligvis er underlagt skrappe krav til kvalitet og sikkerhed. Så det er noget, vi gør, når vi er overbeviste om store bæredygtighedspotentialer”, fortæller han.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Denne artikel er del af et tema:

Tema om scope 3 - dekarbonisering i leverandørbasen

Udledning af CO2 og andre klimaskadelige gasser i leverandørkæden kalder man scope 3, og det er svært. Men du kan lige så godt komme i gang med at opgøre hele forsyningskædens CO2-udledning. Altså inklusive alle leverandører. Fordi det er her langt det største klimaaftryk foregår. 

Relateret indhold

02.12.2024SCM.dk

Odense Havn bygger sine hidtil største haller

02.12.2024SCM.dk

Ny transportløsning for aluminiumsdåser giver kæmpe reduktion af CO2-udslip

13.11.2024SCM.dk

Byggebranchen kan blive en global cirkulær frontfigur

29.10.2024SCM.dk

Danske indkøbsledere får ny brancheorganisation

09.10.2024SCM.dk

Nyt nordisk samarbejde om forsyningssikkerhed

25.09.2024SCM.dk

Stål og beton med lavere CO2-aftryk lokker – teoretisk set

20.09.2024SCM.dk

Forsyningssikkerhed fordrer først og fremmest forberedelse

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 3

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup