Dansk indendørs-drone trækker opmærksomhed fra udlandet

Forskere fra Aalborg Universitet er gået sammen med tre virksomheder for at udvikle og teste en indendørs drone til brug i større lager- og produktionshaller. Flere udenlandske virksomheder har allerede vist interesse i den flyvende hjælper.

Forskere og virksomheder har siden 2015 udviklet en indendørs drone til produktions- og lagerhaller. Undervejs er flere elementer blevet justeret, men nu er dronen næsten flyveklar. Foto: Svenn Hjartarson.

22.08.2017

SCM.dk

Forskere fra Aalborg Universitet gik for knap to år siden sammen med tre virksomheder i projektet UAWORLD, for at udvikle en autonom, indendørs drone, skriver Ingeniøren. Og resultatet er indtil videre positivt: Succesfulde test af prototyper og en stærk interesse fra udlandet.

Dronen, der skal kunne bruges i store lager- og produktionshaller, var oprindelig tiltænkt at løfte inspektionsopgaver på steder og materiale, der er svært og måske farligt for mennesker. Men som projektet har udviklet sig, har behovet for en anden funktion vist sig blandt mulige købere:  

”Vi er nok blevet overrasket over, hvor meget interesse der har været for at bruge dem som materialetransportører i store produktioner – eksempelvis i forhold til at samle letvægtsemner op og transportere dem fra A til B”, fortæller lektor på Institut for materialer og produktion, Peter Nielsen, til Ingeniøren.

Læs også: Rapport: Industri 4.0 trives fornuftigt i Danmark – de store er bedst

Det er blandt andet virksomheder fra den tyske og japanske fremstillingsindustri, der har vist interesse for at producere dronen som fleksibel stik-i-rend-dreng - et flyvende supplement til AGV’er.

”Droner kan ikke erstatte AGV’er i forhold til at transportere tunge emner, og de kan ikke erstatte en robot i forhold til at lave sådan noget som montagearbejde, men de kan lave kontrolmålinger, visuelle inspektioner eller transportere lette emner som værktøjer og komponenter”, siger Peter Nielsen til Ingeniøren.

Hård men givende testfase
Det har ikke altid været let at udvikle den autonome budbringer for forskerne og de tre virksomheder – droneproducenten SkyWatch, datateknologiudvikleren Reseiwe og GamesonTrack, der udvikler og sælger 3D-positioneringsteknoilogi.

Testfasen er foregået i Aalborg Universitets egen testproduktionshal blandt robotter, transportbånd og hylder og det har været noget af en styreopgave, fortæller Peter Nielsen:

”Det går hurtigt, dronen skal orientere sig hurtigt og den skal kunne træffe hurtige beslutninger. Og så skal det selvfølgelig være sikkert”, siger han til Ingeniøren.

Hvordan testflyvningen nærmere er foregået, kan ses i videoen nederst.

Læs også: Leveringsdroner kan ændre fremtidens logistik

Udfordringerne har også betydet, at udviklerne bag AUWORLD undervejs har måtte justere og ændre i de oprindelige planer og modeller – den nyeste testmodel har blandt andet fået seks motorer i stedet for fire, fordi det simpelthen var mere sikkert.

”Der er mange ting, vi har været nødt til individuelt at gøre bedre, for eksempel trådløs kommunikation, styringen af dronen og kontrollen af dronen. Men udfordringen har ikke kun været at hæve nogle enkelte teknologier, men også at få det hele til at spille sammen i ét system, så dronen fungerer autonomt. Det har helt klart været en kæmpe udfordring, og vi er ikke helt i mål endnu – men vi er meget tæt på at være dér, hvor vi skal være”, fortæller Peter Nielsen til Ingeniøren.

Læs mere om UAWORLD-projektet her.

-CHM

Roima Denmark A/S

Sponseret

European House of Beds har fokus på logistikoptimering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Mere fra...

08.12.2023SCM.dk

Dansk produceret løfteudstyr flyttes til lagerbygning i USA

08.12.2023SCM.dk

Konkurrenceevnen styrkes med cybersikkerhed

08.12.2023SCM.dk

GLS opfører nyt højteknologisk distributionscenter

07.12.2023SCM.dk

Indsamling af bæredygtighedsdata volder problemer

07.12.2023SCM.dk

Tredje kvartal viste lille nedgang i It-branchen

06.12.2023SCM.dk

Rederier har betalt under 1 procent i skat af 472 milliarder

06.12.2023SCM.dk

Digitalisering booster virksomheder

06.12.2023SCM.dk

Større fleksibilitet for chauffører

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Er din virksomhed eller ønsker den at blive leverandør til Forsvaret?

Bliv klogere på AQAP-standarderne og deres krav

Dato

13.12.2023

Tid

13:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Konference
Cybertrusler - en rundrejse på digitaliseringens bagside | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Jeppe Teglskov Jacobsen, Adjunkt ved Institut for Militær Teknologi hos Forsvarsakademiet, som vil tale om "Cybertrusler - en rundrejse på digitaliseringens bagside".

Dato

04.01.2024

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Fra Kassø til hele verden med Power-to-X | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Alexander Reumert, Project Associate hos European Energy A/S, som vil tale om "Fra Kassø til hele verden med Power-to-X".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Accelereret klimatilpasning nu! | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Sebastian Mernild, Professor og leder af SDU Climate Cluster fra Syddansk Universitet, som vil tale om "Accelereret klimatilpasning nu!".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
CO2-fangst og lagring i praksis - kan vi indfange problemet? | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Kathrine Høeg Johansen, Program Director Ørsted Kalundborg CO2 Hub fra Ørsted, som vil tale om "CO2-fangst og lagring i praksis - kan vi indfange problemet?".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Systematisk og strategisk trivsel hjælper helbredet | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Christian Sauvr, Administrerende Sygehusdirektør hos Sygehus Lillebælt, som vil tale om "Systematisk og strategisk trivsel hjælper helbredet".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia