Digitale forsyningskæder skærper SMV’ers behov for it-sikkerhed

De teknologiske fremskridt har gjort det muligt for SMV’er at udvide og udvikle deres driftsmodeller. Men med mere teknologi kommer også nye risici, cybertrusler og udfordringer, som skaber manglende tillid til egen it-sikkerhed. De fleste SMV'er mener, at alle i deres forsyningskæde har et ansvar for høj sikkerhed, men er også bekymrede for, at mangel på samme kan bringe deres forretning i fare. Først når der er tillid til forsyningskædens sikkerhed, kan virksomheder vokse og innovere. Det viser en ny rapport fra ESET.

De fleste SMV'er mener, at alle i deres forsyningskæde har et ansvar for høj sikkerhed, men er også bekymrede for, at mangel på samme kan bringe deres forretning i fare. Først når der er tillid til forsyningskædens sikkerhed, kan virksomheder vokse og innovere. Det viser en ny rapport fra ESET. Foto: 123rf.com..

20.02.2023

SCM.dk

Tre ud af fire nordiske virksomheder i SMV-segmentet har med succes benyttet sig af de teknologiske fremskridt til at udvikle nye forretningsmodeller og vokse deres forretning. Her har mange udvidet deres forretningsmodeller – eller skabt helt nye – ved at blive en del af digitale forsyningskæder, der breder sig ud over flere virksomheder. Ved at samarbejde og dele data med hinanden kan de levere helt nye ydelser og services til glæde for kunderne. Men hvert nyt led i den digitale forsyningskæde øger samtidig den potentielle sikkerhedsrisiko.

Dét ved SMV’erne, og det bekymrer dem. Mens knap otte ud af 10 nordiske SMV’er (77 procent) mener, at alle i forsyningskæden har et ansvar for at forbedre deres egen it-sikkerhed og modstandskraft overfor cyberangreb, så er lidt flere (79 procent) bekymrede over, at deres egen manglende investeringer i it-sikkerhed kan bringe andre i forsyningskæden i fare.

Det viser en rapport fra it-sikkerhedsvirksomheden ESET, der har undersøgt, hvordan det - ifølge 1.200 it-sikkerhedsbeslutningstagere - står til med sikkerheden i små og mellemstore virksomheder i Norden og Europa. Her har ESET undersøgt, hvordan sikkerhedslandsskabet ser ud hos SMV’erne, der skal begå sig i en stadig mere digitaliseret verden, og hvad det betyder for virksomhedernes syn på deres egen it-sikkerhed.

God grund til bekymringer
82 procent har de seneste 12 måneder oplevet eller handlet på indikationer på sikkerhedsbrud, og er altså bekendt med de udfordringer, der er ved at tage del i en digital forsyningskæde. Samtidig peger 71 procent på, at deres investering i it-sikkerhed ikke har holdt trit med ændringerne i deres driftsmodeller (for eksempel øget hybridarbejde) og kun en håndfuld (6 procent) føler, at de er godt rustet til at holde de it-kriminelle fra døren i løbet af de næste 12 måneder.

”Det er selvfølgelig ærgerligt at se, at så mange virksomheder ikke føler, at deres it-sikkerhed holder trit med truslen. Specielt når hele 77 procent udtrykker, at effektiv it-sikkerhed giver dem tillid til at vokse og innovere. På trods af, at pandemien og krigen i Ukraine har ført til øgede investeringer i it-sikkerhed for syv ud af 10 virksomheder (70 procent), er alt for mange virksomheder bekymrede for at anvende de teknologiske fremskridt fuldt ud, når de ikke mener, at de kan levere et tilstrækkeligt cyberforsvar. Vores nordiske virksomheder har brug for at kunne sikre de digitale forsyningskæder for at kunne opnå den vækst, de gerne vil se”, siger Leif Jensen, der er CBO og nordisk direktør hos ESET.

Læs også: Smv’er skal klædes på til bedre cybersikkerhed

Mens tab af kundernes tillid og de økonomiske konsekvenser ved et cyberangreb selvfølgelig står højt på virksomhedernes liste over bekymringer, så er de mindre virksomheder afhængige af at kunne indgå i sikre digitale forsyningskæder.

”I takt med, at de digitale økosystemer vokser i både størrelse og udbredelse er det altafgørende, at virksomhederne kan stole på, at de samarbejdende virksomheder tager deres egen - og dermed alles - sikkerhed alvorligt. I fremtiden bliver det et vigtigt konkurrenceparameter, at man kan påvise, at man evner at beskytte sig selv, sine kunder og sine samarbejdspartnere bedst muligt”. udtaler Leif Jensen.


- PiB

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

04.12.2024Columbus

Sponseret

Sådan revolutionerer AI demand forecasting i fødevareindustrien

03.12.2024Columbus

Sponseret

Kan du spore sundhedsskadelige fødevarer i en fart?

02.12.2024Columbus

Sponseret

Madspild for milliarder er at ødsle med ressourcerne

29.11.2024Implement Consulting Group

Sponseret

Where is SAP going with AI?

28.11.2024Zetes

Sponseret

ImageID Technology brings instant quality checks to manual warehouse processes

28.11.2024Columbus

Sponseret

Pindstrup vælger Columbus som strategisk ERP-partner i deres digitale transformationsrejse

27.11.2024SCM.dk

Trivielle arbejdsopgaver kan udryddes med AI

27.11.2024SCM.dk

Kunstig intelligens viser sit værd med vilde produktivitetsforbedringer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Bredana Axcite A/S
Webinar
D365 webinar for topledere

Få hurtigt overblik og indblik på Executive Summary webinar

Dato

10.12.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup