Hjemmekontorer udfordrer virksomheder på IT-sikkerheden

Idet flere har arbejdet hjemmefra, har IT-kriminelle intensiveret deres indsats for få adgang til enten penge eller data, der senere kan omsættes til penge. Blandt andet er er mængden af phishing-angreb steget med 11 procent indenfor det sidste år, viser en analyse foretaget af Verizon.

Social engineering-angreb er et voksende problem for virksomheders IT-sikkerhed. Arkivfoto..

03.06.2021

SCM.dk

Da hele verden lukkede ned grundet coronapandemien, blev massevis af medarbejdere sendt hjem med deres computer i hånden og en besked om at arbejde hjemmefra. Det betød flere forretningsfunktioner blev flyttet op i skyen, så medarbejderne havde adgang til IT-systemerne hjemmefra.

Det øgede antal hjemmekontorer har været med til at give virksomheder verden over flere IT-sikkerhedsudfordringer end hidtil set.

Det viser Verizons nyeste DBIR-rapport, som er udkommet årligt siden 2007. I årets rapport er 5.258 bekræftede brud på datasikkerheden, der er indrapporteret fra 83 bidragydere over hele kloden, blevet analyseret, hvilket er en tredjedel flere end sidste år. 

Blandt årsagerne er helt konkret hjemmearbejdet og flytningen af forretningsfunktioner op i skyen, som gør IT-systemerne mere sårbare. 39 procent af angreb indenfor det sidste år var på webapplikationer.

Læs også: Hacker-sikre oliefiltre er lige om hjørnet for dansk industri

Derudover er det også menneskene bag skærmene, som har været blevet målrettet angrebene. Mens antallet af phishing- og ransomware-angreb steg med henholdsvis 11 procent og 6 procent, er antal tilfælde af ’misrepresentation’, hvor nogen tilegner sig information under falsk identitet, hele 15 gange højere end året før. 

”COVID-19-pandemien har haft en voldsom indvirkning på mange af de sikkerhedsudfordringer, virksomhederne for øjeblikket møder,” siger Tami Erwin, der er CEO for Verizon Business i en pressemeddelelse. "I takt med, at flere virksomheder rykker forretningskritiske funktioner op i skyen, øges den potentielle trussel, fordi ondsindede aktører leder efter måder at udnytte menneskelige svagheder og den øgede afhængighed af digitale infrastrukturer". 

Social engineering skal få vores parader ned

Kigger man på brancher hver især er det særligt social engineering-angreb, som er et problem i den offentlige sektor. Altså aktører som producerer e-mails med et troværdigt nok udseende til at ansatte falder for dem til at opnå adgang til information eller systemer. 

I detailhandlen er det til gengæld økonomisk motiverede kriminelle, der ønsker at tjene penge på kombinationen af betalingskort og personlige oplysninger - oftest ved brug af ’pretexting’ eller phishing-angreb. ’Pretexting’ er også en form for social engineering, der narrer personer til at opgive personlig information.

Læs også: Det offentlige overhaler erhvervslivet indenom på IT

I finanssektoren er det også økonomisk motiverede kriminelle, der er på spil, hvor særligt ransomware ofte bruges til at få penge ud af ofrenes hænder.

Alex Pinto er hovedforfatter på DBIR og udtaler følgende: ”Når du læser indholdet af rapporten, er det fristende at tro, at en lang række trusler kræver meget omfattende løsninger. Men i virkeligheden er det langt mere enkelt. Sandheden er, at selvom virksomheder skal forberede sig på at tackle ekstraordinære omstændigheder, så bygger et stærkt forsvar på nogle grundlæggende faktorer – som handler om at adressere og afbøde de trusler, der udgør den største fare”.

- KCP

Roima Denmark A/S

Sponseret

European House of Beds har fokus på logistikoptimering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Mere fra...

08.12.2023SCM.dk

Dansk produceret løfteudstyr flyttes til lagerbygning i USA

08.12.2023SCM.dk

Konkurrenceevnen styrkes med cybersikkerhed

08.12.2023SCM.dk

GLS opfører nyt højteknologisk distributionscenter

07.12.2023SCM.dk

Indsamling af bæredygtighedsdata volder problemer

07.12.2023SCM.dk

Tredje kvartal viste lille nedgang i It-branchen

06.12.2023SCM.dk

Rederier har betalt under 1 procent i skat af 472 milliarder

06.12.2023SCM.dk

Digitalisering booster virksomheder

06.12.2023SCM.dk

Større fleksibilitet for chauffører

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Er din virksomhed eller ønsker den at blive leverandør til Forsvaret?

Bliv klogere på AQAP-standarderne og deres krav

Dato

13.12.2023

Tid

13:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Konference
Cybertrusler - en rundrejse på digitaliseringens bagside | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Jeppe Teglskov Jacobsen, Adjunkt ved Institut for Militær Teknologi hos Forsvarsakademiet, som vil tale om "Cybertrusler - en rundrejse på digitaliseringens bagside".

Dato

04.01.2024

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Fra Kassø til hele verden med Power-to-X | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Alexander Reumert, Project Associate hos European Energy A/S, som vil tale om "Fra Kassø til hele verden med Power-to-X".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Accelereret klimatilpasning nu! | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Sebastian Mernild, Professor og leder af SDU Climate Cluster fra Syddansk Universitet, som vil tale om "Accelereret klimatilpasning nu!".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
CO2-fangst og lagring i praksis - kan vi indfange problemet? | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Kathrine Høeg Johansen, Program Director Ørsted Kalundborg CO2 Hub fra Ørsted, som vil tale om "CO2-fangst og lagring i praksis - kan vi indfange problemet?".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Systematisk og strategisk trivsel hjælper helbredet | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Christian Sauvr, Administrerende Sygehusdirektør hos Sygehus Lillebælt, som vil tale om "Systematisk og strategisk trivsel hjælper helbredet".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia