Luftrensning mod madspild i forsyningskæden

Et treårigt forskningsprojekt skal hindre spild af mad og blomster på grund af dårlig luftstyring i løbet af produktion, fragt, lagring og salg. Spildet løber årligt op i tre mia. kr.

Tonsvis af madvarer går tabt årligt pga. utilstrækkelig luftkvalitet. Det koster samfundet milliarder. Forskningsprojekt vil søge efter løsninger. Foto: Flickr/Robert Wallace.

09.02.2016

SCM.dk

Tonsvis af madvarer og blomster går hvert år tabt, fordi ventilationen og luftstyringen ikke er optimal i de områder, hvor varerne bliver produceret, pakket, fragtet, lagret og solgt. Det vil et nyt, tre år langt forskningsprojekt nu søge at råde bod på. Spildet koster nemlig op mod tre milliarder kroner om året. Det skriver DR.

Læs også: Ny emballage skal mindske madspild

Netop madvarer og blomster er to varekategorier, der er meget følsomme over for påvirkninger fra luften, de befinder sig i. En af de centrale årsager til dette spild er molekylet ethylen, der frigives fra frugt, grønt og blomster under modningsprocessen og fremskynder denne yderligere. Effekten kan igangsætte en kædereaktion, som overmodner en hel container eller et lager af frugt eller grønt.

Samarbejdet bliver støttet af Innovationsfonden og har fået navnet FRESH – Fresh produce through Reduction of Ethylene during Storage and Handling. Projektgruppen omfatter otte parter og skal arbejde for at udvikle en teknologisk løsning, der kan holde øje med niveauerne af ethylen under produktion, transport, oplagring og salg af frugt, grønt og blomster, og fjerne den fra luften.

Store besparelser i vente
Teknologisk Institut og Aalborg Universitet er de to repræsentanter fra forskningsverdenen, og her er man ikke i tvivl om de potentielle gevinster ved projektet.

”Hvis man kan finde en løsning til måling af ethylen, der er billig nok til at man kan benytte mange af disse fordelt i fx en container eller en lagerhal, og kombinerer det med en effektiv luftrensning som kan reducere mængderne af ethylen uden nogle af de ulemper som løsninger baseret på direkte udluftning eller på brug af fx ozon kan have, er der mulighed for at spare mange ressourcer og penge hos danske virksomheder, der producerer eller håndterer frugt, grønt og blomster”, siger konsulent hos Teknologisk Institut, Jacob Ask Hansen, i en pressemeddelelse.

Læs også: Mærsk vil sejle med blomster fra Afrika til Europa

Med i projektet er også Blue Ocean Robotics, der står for at producere selve luftrensningssystemet, mens Develco Products udvikler systemerne til at styre sensorerne. Tre producenter og forhandlere af frugt, grønt og blomster (Gartneriet PKM, Aarstiderne og Dansk Supermarked) samt vognmanden Alex Andersen Ølund deltager på branchens vegne.

Det samlede projektbudget lyder på 18,6 millioner kr., hvoraf Innovationsfonden har bidraget med de 10,7 mio.

-AK

Roima Denmark A/S

Sponseret

European House of Beds har fokus på logistikoptimering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Mere fra...

08.12.2023SCM.dk

Dansk produceret løfteudstyr flyttes til lagerbygning i USA

08.12.2023SCM.dk

Konkurrenceevnen styrkes med cybersikkerhed

08.12.2023SCM.dk

GLS opfører nyt højteknologisk distributionscenter

07.12.2023SCM.dk

Indsamling af bæredygtighedsdata volder problemer

07.12.2023SCM.dk

Tredje kvartal viste lille nedgang i It-branchen

06.12.2023SCM.dk

Rederier har betalt under 1 procent i skat af 472 milliarder

06.12.2023SCM.dk

Digitalisering booster virksomheder

06.12.2023SCM.dk

Større fleksibilitet for chauffører

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Er din virksomhed eller ønsker den at blive leverandør til Forsvaret?

Bliv klogere på AQAP-standarderne og deres krav

Dato

13.12.2023

Tid

13:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Konference
Cybertrusler - en rundrejse på digitaliseringens bagside | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Jeppe Teglskov Jacobsen, Adjunkt ved Institut for Militær Teknologi hos Forsvarsakademiet, som vil tale om "Cybertrusler - en rundrejse på digitaliseringens bagside".

Dato

04.01.2024

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Fra Kassø til hele verden med Power-to-X | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Alexander Reumert, Project Associate hos European Energy A/S, som vil tale om "Fra Kassø til hele verden med Power-to-X".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Accelereret klimatilpasning nu! | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Sebastian Mernild, Professor og leder af SDU Climate Cluster fra Syddansk Universitet, som vil tale om "Accelereret klimatilpasning nu!".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
CO2-fangst og lagring i praksis - kan vi indfange problemet? | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Kathrine Høeg Johansen, Program Director Ørsted Kalundborg CO2 Hub fra Ørsted, som vil tale om "CO2-fangst og lagring i praksis - kan vi indfange problemet?".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Systematisk og strategisk trivsel hjælper helbredet | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Christian Sauvr, Administrerende Sygehusdirektør hos Sygehus Lillebælt, som vil tale om "Systematisk og strategisk trivsel hjælper helbredet".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia