Sådan er sammenhængen mellem din forsyningskæde og biodiversitet

Biodiversitet er stærkt på vej mod toppen af virksomheders agenda, og det gælder ikke mindst supply chain agendaen. Men hvorfor, hvad og hvordan gør du som supply chain leder? Læs her lidt inspiration til arbejdet fra en ekspert.

”Din opgave er at finde relevante indikatorer, som kan måle udviklingen af biodiversitet inden for virksomhedens aktiviteter og derefter prioritere for at handle”, fortæller Alis Sindbjerg Hinrichsen. Arkivfoto fra 123rf.com..

22.08.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Tidligere på sommeren havde hun fornøjelsen af at lytte til administrerende direktør Jens Bjørn Andersen fra en af verdens største transportudbydere DSV, da han holdt oplæg på Den Danske Supply Chain Konference arrangeret af Effektivitet.dk og Transportøkonomisk Forening.

Det fortæller Alis Sindbjerg Hinrichsen. Hun har mere end 20 års erfaring med indkøb, supply chain management og business transformation fra en række danske og internationale virksomheder som Danfoss, Velux, Odense Universitetshospital, LEGO med flere, og hun har en MBA i ’Corporate Entrepreneurship & Change Management’.

Læs også: Forsyningskæden skal give mere end, den tager

Og så arbejder hun på en kommende bog om den regenerative forsyningskæde, hvor forsyningskæder giver mere end, de tager fra omgivende natur og samfund. Det er planen, at bogen bliver udgivet i løbet af efteråret 2023 i samarbejde med supply chain-eksperten Henning de Haas fra Aarhus Universitet.

Biodiversitet er det næste
Hun tilføjer: ”Han sagde: Biodiversitet bliver den næste store ting!”.

DSV er endnu ikke påbegyndt biodiversitetsrejsen, men er dog påbegyndt bæredygtighedsrejsen. Det fik Alis Sindbjerg Hinrichsen til at tænke på, at også andre ledere og bestyrelser kunne have brug for inspiration til at få startet biodiversitetsrejsen.

Biodiversitet er en vital del af regenerativ tænkning og vil understøtte rejsen med at gå fra at gøre mindre skade til faktisk at give mere tilbage, end du tager.

Lad os udforske det lidt nærmere:

Hvad er biodiversitet?
Biodiversitet relaterer ifølge Alis Sindbjerg Hinrichsen til liv sammen med dets habitat på vores planet. Vi kalder disse levende habitater "økosystemer", uanset om de er vand- eller terrestriske miljøer. Biodiversitet refererer til alle samspil mellem fauna (dyr), flora (planter) og deres naturlige miljø. Et godt eksempel er biernes rolle i bestøvningen, så blomsterne kan formere sig og landbruget vokse. Det udgør en global ligevægt, som klimaet er en del af.

Læs også: Sådan fremtidssikrer du din forsyningskæde – del 1

”Det er ganske enkelt essentielt for os mennesker. Hvorfor? Fordi biodiversitet sikrer, at vi kan trække vejret, spise og drikke. Vi trækker også på disse ressourcer til at udvinde råvarer, hvilket giver os mulighed for at producere og opfylde alle vores behov. Vi er derfor helt afhængige af, at den er ved godt helbred”, fortæller Alis Sindbjerg Hinrichsen.

Hvorfor skal vi tage biodiversitetsnedsmeltning seriøst?

Hvis biodiversiteten er i fare, så er fremtiden for livet selv og virksomhederne også. Fremstilling, transport, brug og distribution af produkter er afhængig af biodiversiteten og påvirker den.

”Din opgave er at finde relevante indikatorer, som kan måle udviklingen af biodiversitet inden for virksomhedens aktiviteter og derefter prioritere for at handle”, fortæller hun.
2019-rapporten fra Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) advarer: 1 million arter er truet af udryddelse.

Værdikædens opgave
Ved at udpege, hvor drivkræfterne bag tabet af biodiversitet ligger langs værdikæden, kan denne tilgang så zoome ind for at identificere, hvor tiltag kan have den mest positive indvirkning på biodiversiteten.

”I tilfældet med DSV ville de være i stand til at vurdere deres negative indvirkning på biodiversiteten og begynde at definere mål og aktiviteter. Med DSV-fodsporet i mere end 80 lande, og masser af lager m2 kan ’re-wilding’ være en af aktiviteterne”, fortæller Alis Sindbjerg Hinrichsen.

Som en global transportudbyder er der forskellige områder at fokusere på. Hvis du vil have mere inspiration, så anbefaler hun, at du ser nærmere på, hvordan Decathlon håndterer biodiversitet her.

Bæredygtighed 1.0 er ikke tilstrækkeligt
”De fleste virksomheder arbejder lige nu med bæredygtighed 1.0, men det bliver mere og mere tydeligt for forskere og praktikere over hele verden, at det ikke er nok. Der skal mere til – og det er det, den regenerative forretning og forsyningskæde handler om”, fortæller hun.

Det er både kompliceret og enkelt på samme tid. Naturen og kloden har eksisteret i måske 3,8 milliarder år, mens mennesker har eksisteret i nogle få tusinde år. Det er ved at gå op for os mennesker, at vores adfærd på jorden ikke er holdbar. Det fortæller stress, fedme, pandemier, klimaskabte naturkatastrofer og meget andet os med al mulig tydelighed.

Konsekvensernes tid
”Vi bliver udfordret lige nu, og det bliver tydeligt, at vi presser naturen og den helhed, vi er en del af, alt for meget. Vi lever i ’konsekvensernes tid’, hvor industrialiseringens lineære forbrugslogik viser sin mangelfuldhed. Det bliver vi nødt til at tage seriøst – og derfor skal ledere i forsyningskæden også tage ansvar”, fortæller hun.

Hun skitserer nogle konkrete eksempler på, hvad dette paradigmeskifte fra industrilogik og bæredygtighed 1.0 til det regenerative indebærer:

• Profit -> purpose eller formål/mening.
• Forbrug -> genbrug, retur, cirkulering af ressourcer.
• Lineær -> cirkulær.
• Effektivitet -> resiliens i bred forstand.
• Akkumulering -> Lighed.
• Konkurrence -> samskabelse/samarbejde.
• Korttids-værdi -> langtids-værdi.

Helt ny tankegang og adfærd
”Der er masser af plante- og dyrearter, der uddør i disse år, fordi vi mennesker og vores virksomheder driver rovdrift på den helhed, vi er en del af, nemlig naturen. Det bliver vi nødt til at ændre på – ellers saver vi den gren over, vi sidder på”, fortæller Alis Sindbjerg Hinrichsen.

Hun uddyber, at ’resiliens’ eller ’robusthed’ ikke kun indebærer at håndtere risici som forsyningsflaskehalse, toldafgifter og nye politiske reguleringer. Det indebærer også at tage aktivt ansvar for eksempelvis biodiversitet.

”Det er en helt ny måde at tænke på. Men paradigmeskiftet er i gang. Virksomheder som Vivobarefoot, Hugo Boss og Stora Enso er godt i gang med at indføre det regenerative i forretning og forsyningskædedrift”, fortæller hun.

Roima Denmark A/S

Sponseret

European House of Beds har fokus på logistikoptimering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om scope 3 - dekarbonisering i leverandørbasen

Udledning af CO2 og andre klimaskadelige gasser i leverandørkæden kalder man scope 3, og det er svært. Men du kan lige så godt komme i gang med at opgøre hele forsyningskædens CO2-udledning. Altså inklusive alle leverandører. Fordi det er her langt det største klimaaftryk foregår. 

Mere fra...

07.12.2023SCM.dk

Indsamling af bæredygtighedsdata volder problemer

07.12.2023SCM.dk

Tredje kvartal viste lille nedgang i It-branchen

06.12.2023SCM.dk

Rederier har betalt under 1 procent i skat af 472 milliarder

06.12.2023SCM.dk

Digitalisering booster virksomheder

06.12.2023SCM.dk

Større fleksibilitet for chauffører

06.12.2023SCM.dk

Maersk vil investere 500 millioner dollar i logistik i Sydøstasien

05.12.2023SCM.dk

Aarhus-studerende vandt pris for hjælp til lastbilchauffører

05.12.2023SCM.dk

Udvikling inden for IoT gavner teknologivirksomhed

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Er din virksomhed eller ønsker den at blive leverandør til Forsvaret?

Bliv klogere på AQAP-standarderne og deres krav

Dato

13.12.2023

Tid

13:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Konference
Cybertrusler - en rundrejse på digitaliseringens bagside | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Jeppe Teglskov Jacobsen, Adjunkt ved Institut for Militær Teknologi hos Forsvarsakademiet, som vil tale om "Cybertrusler - en rundrejse på digitaliseringens bagside".

Dato

04.01.2024

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Fra Kassø til hele verden med Power-to-X | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Alexander Reumert, Project Associate hos European Energy A/S, som vil tale om "Fra Kassø til hele verden med Power-to-X".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Accelereret klimatilpasning nu! | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Sebastian Mernild, Professor og leder af SDU Climate Cluster fra Syddansk Universitet, som vil tale om "Accelereret klimatilpasning nu!".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Systematisk og strategisk trivsel hjælper helbredet | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Christian Sauvr, Administrerende Sygehusdirektør hos Sygehus Lillebælt, som vil tale om "Systematisk og strategisk trivsel hjælper helbredet".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia

Bureau Veritas
Konference
Mod historisk CO2-neutralitet i 2050 | Bureau Veritas Kick Off 2024

Den 4. januar kan du glæde dig til at møde Mette Kaagaard, administrerende direktør hos Microsoft i Danmark & i Island, som vil tale om "Mod historisk CO2-neutralitet i 2050".

Dato

04.01.2024

Tid

09:00

Sted

MESSE C, Vestre Ringvej 101, DK-7000 Fredericia