Tværfagligt forskningscenter slår dørene op på DTU

DTU har åbnet Centre for Collaborative Autonomous Systems, CCAS sammen med en ny robottesthal. Målet er at udvikle løsninger, som kan hjælpe mennesker indenfor et hav af forskellige professioner og brancher.

I det nye forskningsområde indgår elementer fra mange forskellige videnskabelige felter. f.eks. kunstig intelligens, robotteknologi, billedgenkendelse, analyse af big data, teknologi-management og fjernstyring. Foto: DTU..

28.10.2020

SCM.dk

DTU har netop åbnet et forskningscenter for samarbejdende autonome systemer, der er et nyt forskningsområde, som har fokus på at udvikle automatiserede og intelligente systemer. Kendte eksempler på autonome systemer er selvkørende biler eller droner til anvendelse i inspektionsopgaver.

Sammen med det nye forskningscenter åbnede DTU også en nyopført stor testhal, Autonomous Systems Test Arena (ASTA), med faciliteter til afprøvning af robot- og droneteknologi. I den 1000 m2 store hal, der er den eneste i Europa af sin slags, vil forskere, studerende og virksomheder fremover kunne afprøve nye løsninger inden for autonome systemer, både på jorden, i luften og i vand.

”Visionen for det nye center er at udvikle autonome teknologier og løsninger, der kan bidrage til at forbedre vores liv. Vi kan allerede nu se store fordele inden for transportområdet. Eksempelvis vil autonome busser og havnebusser kunne øge omfanget og brugen af offentlig transport, og dermed forbedre forbindelserne mellem byer og deres opland markant”, siger Roberto Galeazzi.

Læs også: Corona sætter gang i automationen i detailhandel

Centeret skal nu repræsentere den nyeste forskning indenfor CCAS. I det nye forskningsområde indgår elementer fra mange forskellige videnskabelige felter som for eksempel kunstig intelligens, robotteknologi, billedgenkendelse, analyse af big data, teknologi-management og fjernstyring. I sidste ende omfatter det systemer, der kan tilpasse sig omgivelserne og udføre komplekse opgaver helt eller næsten uden menneskelig indblanding, enten i samarbejde med andre maskiner eller med mennesker.

”Vi er stolte over at stå bag det første danske center for fremtidens forskning i og udvikling af autonome systemer. Autonome systemer er en indsats på tværs af traditionelle fagligheder og et godt eksempel på, hvordan man kan udnytte teknologier til gavn for mennesker og dermed bidrage til at gøre vores liv både nemmere og bedre i fremtiden”, siger DTU’s rektor Anders Bjarklev.

Målrettet praktisk brug

En stor del af forskningen og udviklingen i centret for samarbejdende autonome systemer kommer også til at foregå i samarbejde med både nationale og udenlandske virksomheder, som har behov for en øget automatisering af deres produkter og services.

”Små og mellemstore virksomheder har allerede taget den første bølge af digitalisering og anvendelse af robotteknologi til sig og brugt den til at strømline deres produktion. Autonome systemer vil give den udvikling et boost og muliggøre, at vi fremover endelig kan betegne produktionsprocessen Industri 4.0", siger Roberto Galeazzi, der er leder af Centre for Collaborative Autonomous Systems. 

Indvielsen af Centre for Collaborative Autonomous Systems bød på demonstrationer af autonome systemer i den nye testfacilitet. Det omfatter blandt andet et exoskelet til genoptræning af mennesker med nedsatte fysiske funktioner, en autonom mini-ubåd, der kan kortlægge havbunden og et samarbejde mellem en robot og drone om opbygningen af en væg. En del af universitetets nuværende forskningsprojekter blev også præsenteret, det gælder for eksempel Shipping Lab-projektet, der arbejder på at gøre skibe autonome, så manøvrering og styring kan ske helt eller delvist uden bemanding på broen. 

- KCP

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes - en del af den digitale forsyningskæde

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

16.09.2024SCM.dk

Grøn stål bliver større del af lastbilproduktion

16.09.2024SCM.dk

Grønne lastbiler fylder betydeligt mere på vejene

13.09.2024SCM.dk

Data og viden om værdikæden giver markedsfordele

12.09.2024SCM.dk

Danske ledere har klar favorit til præsidentvalg

11.09.2024SCM.dk

Topledere har vigende fokus på bæredygtighed

10.09.2024SCM.dk

Syv bud på de bedste biodiversitetsindsatser

10.09.2024SCM.dk

Stærke relationer reducerer risici

27.08.2024SCM.dk

Månedens udfordring: Lad den samlede kæde danse i takt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Ledelse af medarbejdere og faglig udvikling

Få indsigt i læring på flere niveauer og få færdigheder til bedre at kunne fremme kompetenceudvikling og opgaveløsning i virksomheden.

Dato

12.09.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Automatiser tidkrævende opgaver med Copilot

AI, kunstig intelligens, bliver en game-changer - også på tværs af Dynamics 365 Supply Chain Management platformen. Hør alt om, hvad AI kan gøre for jeres virksomhed på vores webinar om Copilot.

Dato

19.09.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - dag

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

23.09.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Kommunikation og teamrelationer

Vil du kunne lede projektteam og interessenter – eller gør du det allerede og ønsker du at styrke dine kompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og opkvalificer dine evner til at kommunikere og skabe gode teamrelationer.

Dato

30.09.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

30.09.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

SCANLOX ApS
Messe
SCANLOX inviterer dig til FoodTech 2024

Få et indblik i innovative interne logistikløsninger til fødevareindustrien på FoodTech 2024.

Dato

01.10.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning