Coop Danmark bruger ét system til hylde- og lagerplanlægning

Dagligvarekæden Coop Danmark er blandt de første store detailvirksomheder i Europa, der problemfrit forbinder automatiseret replenishment og space planning i ét IT-system. På sigt er målet butiksspecifikke sortimenter og produktplaceringer. 

Coop Danmark bruger ét system til hylde- og lagerplanlægning.

Denne artikel, (editor Jörg Rode), blev oprindeligt publiceret i Lebensmittel Zeitung den 10. december 2021.

Dagligvarekæden Coop Danmark er blandt de første store detailvirksomheder i Europa, der problemfrit forbinder automatiseret replenishment og space planning i ét IT-system. På sigt er målet butiksspecifikke sortimenter og produktplaceringer. 

Coop, Danmarks næststørste dagligvareforhandler, bruger software fra den finske leverandør RELEX til salgsforecast, automatiseret replenishment samt space & shelf planning via ét integreret system. Ifølge Coops Logistikdirektør Henrik Gerdt, er målet at skabe butiksspecifikke sortimenter hvor antallet af facings for de enkelte varer også tilpasses salget og kunderne i den pågældende butik.

Ifølge Gerdt er virksomheden midt i en trinvis udrulning af RELEX’ nye cloud-baserede version af deres ”Living Retail Platform” og håndterer i øjeblikket omkring halvdelen af sine varer (SKU) med finnernes nyeste løsning. Coop Logistiks servicegrad til butikkerne er nu over 98 procent takket være forbedret automatiseret replenishment, siger han.

“Tidligere optimerede vi sortimenterne til større klynger af butikker. Med det nye system, forventer vi at gøre det endnu bedre på individuelt butiksniveau” forklarer Logistikdirektøren. I øjeblikket er Coop stadig i lærings- og optimeringsfasen, siger han. Vi har ikke nået vores mål endnu, udtaler Logistikdirektøren. 

Logistikdirektøren giver to eksempler på butiksspecifik shelf planning: forbrugerne i hovedstadsområdet har andre behov end i landdistrikterne i Jylland. Coop tilbyder stort set de samme varer i hele Danmark, siger han, men i København er salget af økologiske produkter markant højere, så de skal også have flere facings på hylden.

Gerdt siger dog, at det også giver god mening at tilpasse hylde pladser afhængig af årstider og særlige begivenheder. For nogle produkter er der f.eks. meget forskellige salgstal før og efter jul – og disse varierer også fra region til region. En efterspørgselsorienteret fordeling af facings er ifølge Logistikdirektøren mindst lige så vigtigt i forbindelse med butiksspecifikke sortimenter som lokationsbaseret beholdning. Gerdts vurdering er at det er “den måde detailhandlere bliver nødt til at gå i fremtiden.” Kompleksiteten der skal håndteres, og dermed også kravene til IT-systemer, vil fortsætte med stige.

Coop fandt beslutningen om at anvende RELEX’ integrerede løsning meget let fordi de har brugt kernen i shelf planning i lang tid: systemet fra det britiske firma Galleria, som RELEX i 2016 opkøbte. Gerdt nævner, at fordelen ved RELEX’ detail software er, at medarbejdere selv kan konfigurere systemet til deres behov uden hele tiden at skulle kontakte IT-afdelingen.

Coop kombinerer automatiseret replenishment & shelf planning som et led i en større fornyelse af deres IT-landskab. Det største i projektet er indførelsen af SAP Retail merchandise management system i den nuværende S/4Hana version. Ifølge Gerdt hænger IT-moderniseringen sammen med virksomhedens bestræbelser på at rydde op og optimere forældede forretningsprocesser. Det nye merchandise management system håndterer allerede halvdelen af virksomhedens salg, tilføjer han. SAP og RELEX bruger den samme data. Det er ikke noget problem at forbinde de to IT-udbyderes systemer, siger han. 

Coop består af dagligvarebutikkerne SuperBrugsen, Kvickly, Fakta, Coop365 og Irma med omkring 1.000 butikker i Danmark og et årligt salg på mere end seks milliarder euro i 2020.

Mere fra...

RELEX Solutions køber Optimity for at tilbyde up-stream supply chain planlægning og -optimering

08.01.2024RELEX Solutions

Sponseret

11.12.2023RELEX Solutions

Sponseret

RELEX recognized as a Leader in 2023

16.08.2023RELEX Solutions

Sponseret

Reitan Convenience Sverige udvider deres partnerskab med RELEX for at transformere kampagneplanlægning og -optimering

REMA 1000 Norge vælger RELEX Solutions til at optimere forecasting, replenishment og space i deres butikker

02.02.2023RELEX Solutions

Sponseret

12.01.2023RELEX Solutions

Sponseret

3 fundamentals to maintaining control of demand in the consumer goods supply chain

13.12.2022RELEX Solutions

Sponseret

JYSK vælger RELEX Solutions til at understøtte ambitiøse globale vækstplaner med AI-drevet demand forecasting