Digitalisering optimerer produktion og bæredygtighed hos fødevareproducent

Flere og flere fødevareproducenter digitaliserer deres produktion og opnår målbare resultater. Men softwarevirksomheden Data Intelligence vil have endnu flere med. Derfor er de en del af Teknologisk Instituts projekt, som fokuserer på at mindske produktionsspild i fødevarebranchen ved hjælp af digitalisering.

”Vi har en del her, som ikke altid har arbejdet med it, og jeg har ikke hørt nogen sige, at det dér er svært. De synes, at det er til at gå til. Det er i realiteten bare at droppe det papir, som jeg ved, mange skriver på, og så gøre det digitalt i stedet for. Det er en god platform – det er til at komme til. Man behøver ikke den store tekniske snilde”, forklarer Henrik Plannthin fra Amanda Seafoods. Foto: Data Intelligence..

20.06.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Softwarevirksomheden er på en mission. De vil have flere virksomheder i fødevareindustrien til at digitalisere og bruge data til at få mere ud af deres produktionslinjer. Ifølge Jesper Rantala, der er administrerende direktør i Data Intelligence, er der flere fordele at hente, og en stor del af virksomhedens nytilkomne kunder er netop fødevareproducenter.

Slagterivirksomheden Danish Crown, fiskevirksomheden Amanda Seafoods og det tyske mejeri Kohrener Landmolkerei er blandt Data Intelligences kunder i fødevareindustrien. De har taget hul på at digitalisere deres produktion med Data Intelligences platform DIAP.

Læs også: Europa skal fastholde en stærk produktion

”Vi oplever, at de fleste, vi snakker med i branchen, er helt klar over, at digitalisering er et vigtigt værktøj til at få mere ud af produktionen – og helt centralt for at sikre en fremtidig konkurrencedygtig produktion. Ved at opsamle data får man et bedre grundlag for at træffe beslutninger og justere, hvor der faktuelt er et behov. I gennemsnit optimerer DIAP-brugere deres produktion med 15 procent. Det giver mening på bundlinjen”, forklarer Jesper Rantala.

Digitalisering skal være håndgribelig
DIAP er en cloudbaseret softwareløsning til automatisk indsamling og analyse af produktionsdata. Mere konkret består løsningen af:

• sensorer, der er installeret på enkelte eller flere maskiner, og
• software, der analyserer og viser, hvordan produktionen kører.

Ifølge Data Intelligence-direktøren skal digitalisering være lettilgængeligt og mere håndgribeligt, så alle kan være med.

Det er lykkedes hos Amanda Seafoods i Frederikshavn, som bruger DIAP. På kort tid har de tydeligt kunnet se en forskel ved at opsamle data og handle på den nyvundne indsigt. Produktionschef Henrik Plannthin fortæller, at de nu bruger to dage på at producere den mængde, som før krævede tre dage – med samme bemanding. Og det har været nemt at komme i gang:

”Vi har en del her, som ikke altid har arbejdet med it, og jeg har ikke hørt nogen sige, at det dér er svært. De synes, at det er til at gå til. Det er i realiteten bare at droppe det papir, som jeg ved, mange skriver på, og så gøre det digitalt i stedet for. Det fungerer meget bedre, og de skal ikke bruge tid på at samle op. Det er en god platform – det er til at komme til. Man behøver ikke den store tekniske snilde”, forklarer han.

Fokus på produktionsspild
For at sætte mere fokus på fordelene ved digitalisering i fødevarebranchen er Data Intelligence involveret i projektet: ”Reduktion af Produktionsspild – ved hjælp af digitalisering” (REPROS). Med støtte fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram står Teknologisk Institut bag projektet med det formål at udvikle en løsning, der skal mindske fødevarebranchens produktionsspild. Aktører fra den danske fødevareindustri er koblet sammen med eksperter inden for fødevareteknologi og dataopsamling, -behandling og -formidling.

”Sammen skal vi udvikle software, der ved hjælp af dataopsamling i produktionen kan forudsige produktionsspild. Softwaren skal ”råbe vagt i gevær”, så operatørerne i produktionen kan handle hurtigere på afvigelserne. Det er til gavn for den enkelte virksomhed, men også for klimaet at reducere produktionsspild - og vi får lov til at vise, hvordan det er muligt at bruge dataopsamling”, fortæller Jesper Rantala.
Projektet gik i gang i maj 2022 og løber over tre år.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

29.05.2024SCM.dk

Bulkcarrier udsat for to missilangreb

29.05.2024SCM.dk

Varmepumpeproducent benyttede krise til grøn omstilling og fokusskift

27.05.2024SCM.dk

Derfor er gamle drejebænke, fræsere og boremaskiner altid resedagrønne

24.05.2024SCM.dk

Millioner skal sætte fart på cirkulær plast og ESG-udvikling

21.05.2024SCM.dk

Store udfordringer venter, hvis nye krigsskibe skal bygges i Danmark

21.05.2024SCM.dk

Rapport åbner for danskbyggede krigsskibe for milliarder

21.05.2024SCM.dk

Forskere kan nu nedbryde og omdanne dårlig plastik

08.05.2024SCM.dk

Bæredygtighed skal frem i lyset og styrke konkurrenceevne

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup