Fyldte lastbiler kan løse kapacitetsudfordringer

Medierne er fulde af det, og der bliver dagligt snakket om det i logistikbranchens frokoststuer – men også på direktionsgangene. Branchen er presset. Egentlig ikke på økonomien, for de tjener gode penge, når de rider med på det økonomiske opsving. Nej – det er andre faktorer, der truer sektoren; kapacitetsknaphed.

Der er ganske enkelt mere gods og større efterspørgsel på at flytte varer fra A til B – end der er ledig kapacitet til rådighed. Situationen er ikke bedret af, at branchen mangler chauffører. I stort antal. Med denne knaphed opstår der naturligt store flaskehalse og dermed også store prisstigninger.

Hertil kan lægges nye lovgivning, der gør det mere krævende at indrette køre- hviletids- og opholdsbestemmelser. Vi må heller ikke glemme hele miljø- og klimadimensionen, som ikke bare drives af en historisk varm sommer på disse breddegrader eller global opvarmning generelt. Her spiller både strammere regulering og krav fra markedet en stor rolle. Og det kan være vanskeligt at følge med.

Bæredygtighed er blevet et konkurrenceparameter for mange virksomheder. Det gælder både hos logistikoperatørerne selv, og det gælder deres kunder. Selv ude i forbrugsleddet, betyder det i stigende grad noget, om en vare er bæredygtigt produceret og leveret.

Altså er der rigeligt at tage fat på for branchen.

Stigende transportpriser
Det bliver altså dyrere at flytte gods fra A til B. Derfor betyder prisen på hver eneste palleplads under transport mere end nogensinde før. Hvordan får man mest enkelt mest muligt gods med hver lastbil? Det er spørgsmål som disse, branchen leder efter svar på.

I efteråret 2017 varslede verdens fjerdestørste logistik- og transportkoncern, danske DSV, prisstigninger på 5-7%. Blue Water Shipping har sidenhen indført et såkaldt (Lack of Capacity) LOC-tillæg på 5% på sine landevejsfragtrater.

Global e-handel vokser
Der er også andre grunde til kapacitetsproblemerne, hvis man dykker mere ned i det. I dag er 11,5% af alle varer der flyttes rundt på kloden bestilt online og skal derfor også fragtes fra A-B. Dette tal vokser med 20% om året, ligesom vareudbyderne konkurrerer på logistiske virkemidler, så som fri og dag-til-dag levering.

Selv om nærhandel og bæredygtighed er i fokus hos mange forbrugere, tøver vi alligevel ikke med at bestille varer online, hvis vi kan finde den samme vare billigere foran computeren og tilmed få den leveret lige til døren. Vi tænker måske heller ikke altid over, om varen er fragtet fra den anden side af jorden. Dét er alt sammen med til at øge kapacitetsefterspørgslen.

For få chauffører
En anden væsentlig knaphedsfaktor er som nævnt manglen på transportchauffører. Branchen markedsfører chaufførfaget som aldrig før. Som et udfordrende og afvekslende job med stor frihedsgrad. Faktum er dog, at den yngre generation har svært ved at se det charmerende i at være væk fra familie og venner og tilbringe mange timer bag rattet og på rastepladser. Dét der før var en attraktiv livsstil for mange, tiltrækker i dag færre, og faget har en helt anden imageprofil. Ifølge det tyske speditions- og logistikforbund (DSLV), mangler der i Tyskland aktuelt mindst 45.000 lastbilchauffører, ligesom der herhjemme i løbet af kort tid vil mangle 2.500 chauffører. På europæisk plan nærmer tallet sig svimlende 300.000 chauffører.

Halvtomme lastbiler er klima no-go
En anden faktor, det også lægger et stigende pres på hele logistikbranchen er miljø- og klimaaspektet. Reguleringen bestemmer nøje, hvor meget CO2 der må udledes fra hvert køretøj for at nedbringe den totale udledning. Krav til reduceret luftforurening, som er et stigende folkesundhedsproblem, er også skærpet markant.

Mange mener, at det er digitalisering og ny, avanceret og banebrydende teknologi, som skal skabe disruption af de nuværende transport-og forsyningskæder. Der er også god grund til at tænke i de baner, så man kan optimere og avancere planlægnings- og kapacitetssystemer. Der kan være meget at hente.

Det er dog være lige så vigtigt at kigge efter ’fysiske’ og mere lavpraktiske løsninger. For der findes faktisk allerede en løsning, som allerede i dag og med en lille investering kan optimere pakningen af lastbiler. Løsningen optimerer kapacitetsgraden markant – og reducerer samtidigt omkostningerne markant.

En opgørelse fra EU-landene viser, at 24 procent af alle kørte kilometer med lastvogn sker med tomme biler, og at køretøjerne i gennemsnit kun fragter 57 procent af det, de egentlig har plads til. Altså er kapacitetsudnyttelse alt for ringe.

Man kan nemt forestille sig, at det kan blive nødvendigt at lovgive strammere og stille krav til øget kapacitetsudnyttelse i lastbiler, for at reducere trængsel, CO2 og luftforurening.

Løsningen
En low-tech - men stadig disruptiv - løsning på nogle af de nævnte kapacitetsudfordringer, er det danskudviklede transportsystem, SpaceInvader. Som navnet siger, går systemet som er baseret på et modulært pallestativ, ind og ”invaderer” den uudnyttede plads og den tomme luft, som langt de fleste lastbiler kører rundt med.

Dét sker ved at dobbeltstable paller. SpaceInvader er et let og simplet designet aluminiums-stativ, som gør det muligt at transportere to paller på én palles plads, og dermed udnytte lastbilernes fulde høje og lastrum, og skabe plads til mere gods med hver lastbil.

Andre fordele med SpaceInvader stativet er, at godset stables mere stabilt og sikkert, og dermed reducerer breakage-graden, fordi pallerne pakkes med en max højde på 120 cm., hvorpå den næste palle så stables ovenpå. Den næste gode nyhed er, at når pallerne når slutmodtageren, f.eks. i detailleddet, er det langt mere ergonomisk for butiks- eller lagermedarbejderen at skulle udpakke varer fra kun 120 cm, mod i dag ofte 180 cm.

Effektiviseringsmæssigt taler vi om en løsning, som kan tilbyde en halvering af den eksisterende pallepris – (fratrukket omkostningerne ved at leje stativet) – ligesom bedre lastede biler, i sidste ende vil betyde færre lastbiler på vejene og dermed også mindre trængsel, mindre CO2 og reduceret luftforurening.

Løsningen er altså både med til at afhjælpe konkrete kapacitetsproblemer i logistikkæden, men afhjælper også nogle af samfundets øvrige store udfordringer.

Samfundspotentialet
Ifølge Danmarks Statistik kørte danske lastbiler i alt 1.577 millioner kilometer godstransport i 2015. Det svarer til godt 39.000 gange rundt om Jorden. En opgørelse fra EU-landene viser at 24% af de kørte kilometer sker med tomme lastbiler. Hvis lastbiler bliver pakket bedre, mindsker det behovet for at køre rundt med tomme biler. Dermed bliver der mindre trængsel på vejene, mindre forbrug af brændstof og mindre CO2-udledning til miljøet.

14.12.2022Spaceinvader Europe A/S

Sponseret

SpaceInvader får Børsens gazelle-pris 2022

02.11.2022Spaceinvader Europe A/S

Sponseret

Klimarapport - SpaceInvader sparede sine kunder for 6.645 tons CO2 i 2021

31.08.2022Spaceinvader Europe A/S

Sponseret

Stænger versus stativer

14.07.2022Spaceinvader Europe A/S

Sponseret

SpaceInvader distributionsløsning

10.06.2022Spaceinvader Europe A/S

Sponseret

Terminaltransport kan altid optimeres med store gevinster til følge

10.06.2022Spaceinvader Europe A/S

Sponseret

SpaceInvader ansætter international profil med ’transport i blodet’ som kommerciel direktør