Lille jysk produktionsvirksomhed øger effektiviteten med 30 procent ved at få hjælp udefra

Jysk Skorstens Service har gjort produktionen af stålskorstene 30 procent mere effektiv via en analyse fra MADE, der gik produktionen efter i sømmene. Næste skridt er implementering af svejserobotter, som vil tjene sig hjem på under to år.

Foto: Industriens Fond

”Vi siger nej til ordrer, fordi vi har så travlt. Hele produktionen i 2024 er fyldt op.” 

Direktør Henrik Boddum konstaterer det positive problem for Jysk Skorstens Service. Ikke desto mindre er et positivt problem stadig et problem, som den 25 mand store produktionsvirksomhed i Gredstedbro i Esbjerg Kommune ikke kan sidde overhørig. Nej til ordrer er misset indtægt og vækst for Jysk Skorstens Service. 

Den vestjyske virksomhed har i 17 år lavet inspektion, reparation og overfladebehandling af stålskorstene, betonskorstene og murede skorstene, men i 2019 købte firmaet Skandinavisk Skorstens Montage og supplerede dermed service med produktion og montage af skorstene. 

Det er den produktion, som nu er blevet optimeret i et MADE Demonstrationsprojekt. 

Jysk Skorstens Service tilbyder produktion og montage samt inspektion og service af industriskorstene. Virksomheden ligger i Gredstedbro i Esbjerg Kommune og har 25 ansatte. 

”Vi har dels lavet en analyse af pladsforholdene hos Jysk Skorstens Services, dels demonstreret, hvordan virksomheden kan implementere svejserobotter i produktionen,” siger Jens Ulrich Nielsen, Chief Consultant, Digital & Sustainable Innovation hos FORCE Technology.

Effektiviteten øget med 30 procent

I analysen af pladsforholdene så FORCE på, om det er mest rentabelt for virksomheden at ud- eller ombygge eksisterende fabriksbygninger eller bygge helt nye og større bygninger på en ny grund – og dermed flytte produktionen.

”Konklusionen på den del af MADE-projektet er, at det i første omgang bedst kan betale sig for os at isolere en eksisterende lagerhal og inddrage den til værksted. Men det udelukker ikke, at vi på et senere tidspunkt bygger nyt og større,” siger Henrik Boddum.

Som et led i analysen blev hele produktionsprocessen – fra start til slut – lagt ind i et ‘flowchart’ (et diagram, som giver overblik over alle led i produktionen). De mange tilhørende spørgsmål fra FORCE Technology har været en øjenåbner for virksomheden, der ikke havde erfaring med produktion før virksomhedsopkøbet i 2019.

”Vi har ændret produktionsprocessen og arbejder nu mindst 30 procent mere effektivt alene på grund af MADE-projektet,” konstaterer Henrik Boddum.

Som et eksempel på optimeringen nævner han, hvordan en mand i produktionen tidligere kunne valse 20 rør i stål, hvorefter de blev flyttet med gaffeltruck og opmagasineret – for så at blive transporteret retur, når de skulle svejses. Nu gør man i stedet én skorsten – valsning, svejsning etc. – færdig i én proces.

Skræddersyede løsninger

“Det her er et rigtig godt eksempel på, hvordan MADE skaber konkret og praksisnær værdi i en produktionsvirksomhed. Det er udvikling og ikke mindst implementering af skræddersyede digitale og bæredygtige løsninger, der styrker fleksibilitet, agilitet og grøn omstilling i dansk produktion. Samtidig er der stor inspiration og erfaring at hente for andre virksomheder, der står på tærsklen til at skulle foretage nye investeringer eller effektivisere produktionen,” siger udviklingsdirektør i Industriens Fond, Charlotte Kjeldsen Krarup

Læs mere om Industriens Fonds engagement i MADE og dine muligheder for at være med

Svejserobotter tjener sig hjem på 1,7 år

Derudover har Henrik Boddum store forventninger til den anden del af MADE-projektets konklusion: Svejserobotter vil øge produktionskapaciteten.

”Én robot frigør én mand, og robotten skal jo ikke have frokostpause og ryge en smøg. Vi kan potentielt øge produktionen fra to- til treholdsskift ved at sætte robotterne i sving, inden vi går hjem. Svejseprocessen tager op til otte timer,” siger Henrik Boddum og tilføjer, at svejserobotterne dermed også kan overtage meget af det monotone arbejde, så medarbejderne kan fokusere på mere spændende opgaver.

Som en del af MADE Demonstrationsprojektet har et par medarbejdere fra Jysk Skorstens Service været på besøg hos producenten af svejserobotterne og testet, at de kan udføre de ønskede svejsninger – ovenikøbet med høj kvalitet. Derudover er Jysk Skorstens Service i dialog med en anden produktionsvirksomhed, der allerede anvender robotterne, om de praktiske erfaringer. Næste trin er at anskaffe robotterne.

”Vi skal lige have finansieringen på plads, men den bør ikke være et problem, for det er jo næsten for godt til at være sandt: Beregningen fra MADE-projektet viser, at de to robotter tjener sig hjem på kun 1,7 år,” siger Henrik Boddum.

Mere fra...

07.11.2024Industriens Fond

Sponseret

Cybersikkerhed: Det handler ikke kun om at overholde loven

24.10.2024Industriens Fond

Sponseret

Kunstig intelligens gør vindmølle-reparationer mere præcise

14.10.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi købte den første robot, før vi havde et job til den”

30.09.2024Industriens Fond

Sponseret

Særligt små virksomheder skal indstille sig på nye NIS2-krav

13.09.2024Industriens Fond

Sponseret

Bliv D-mærket – din vej til en cybersikker virksomhed

26.08.2024Industriens Fond

Sponseret

“Digitalisering skal styrke vores produktionsplanlægning”