Absolut Vodka valgte lageroptimering som deres bæredygtighedsmål

Den gode nyhed er, at mange forsyningskæder – især dem, der transformerer sig digitalt- allerede er på vej mod bæredygtighed. Mange ledere af forsyningskæder har dog historisk været tilbageholdende med at komme i gang. Virksomhederne kan gøre gode fremskridt med lageroptimering og demand sensing.

Selvom vi hører meget om den cirkulære økonomi i dag, har konceptet eksisteret siden 1976, hvor den første gang blev introduceret i en forskningsrapport til Europa-Kommissionen. For nylig har organisationer, som især Ellen MacArthur Foundation, fornyet modellen og (hvis du vil undskylde ordspillet) "sat vind i sejlene".

Ellen MacArthur Foundation’s tilgang til den cirkulære økonomi er baseret på principperne om at designe affald og forurening ud af produkter og processer, samt holde produkter og materialer i brug og regenerere naturlige systemer. Forsyningskæder, som styrer alle aspekter af vareproduktionens livscyklus, er derfor uden tvivl i den bedst tænkelige position til at yde meningsfulde, målbare bidrag til en bæredygtig cirkulær økonomi.

Ifølge en Gartner-rapport offentliggjort i december sidste år "Supply Chain Executive Report: Close the Loop to Create Future-Fit Raw Material Strategies", forventer 51% af respondenterne (som er ledere af forsyningskæder) at fokus på deres cirkulære strategier vil stige i løbet af de næste to år.

Mange ledere af forsyningskæder har dog historisk set været meget tilbageholdende med at komme i gang på grund af mængden af ændringer, der kræves. Mange forbinder ideen om bæredygtighed og den cirkulære økonomi med ting, der er uden for deres kontrol. Eller i værste fald, initiativer der kører på kryds og tværs med kortsigtede økonomiske mål. Det kunne være etisk forsvarlige indkøb og herkomstsporing i den udvidede forsyningskæde.

Det er nemt for forsyningskædeledere at blive overvældet og blive ved med at trykke på "snooze-knappen" når det gælder bæredygtig cirkulær økonomi.


De fleste forsyningskæder er allerede på vej mod bæredygtighed
Den gode nyhed er, at mange forsyningskæder - især dem, der transformerer sig digitalt - allerede er på vej mod bæredygtighed. De er derfor godt forberedte til at understøtte ideen bag den cirkulære økonomi. Mange initiativer er kompatible med nuværende prioriteter og KPI'er når det gælder om at reducere forsyningskædespild, kulstofemissioner og omkostninger. Virksomhederne kan gøre gode fremskridt med disse gennem to forsyningskædeprocesser: lageroptimering og demand sensing.


Lageroptimering – en bæredygtig handlemulighed
Lageroptimering handler om at fastholde den rigtige blanding af lager på de rigtige lokationer for at servicere efterspørgslen så effektivt som muligt. Det reducerer spild på grund af fordærv og forældelse, og reducerer drivhusgasemissioner ved at spare transport, opbevaring og arbejdskraft.

Lageroptimering reducerer også den samlede mængde lagerbeholdning, der er nødvendig for at opnå de serviceniveauer man har sat sig som mål. Det frigør kapital til andre aspekter af bæredygtighed. Dette er det perfekte sted at starte rejsen mod den bæredygtige cirkulære økonomi, da fordelene omfatter virksomheder, kunder, leverandører og miljøet.

Lageroptimering lyder ligetil, men i disse dage med svingende efterspørgsel og stor forsyningskæde kompleksitet, er det alt andet end. For eksempel er en stor forbrugertrend, der strider mod mange virksomheders bæredygtighedsindsats, personalisering. Selvom det er gavnligt for forbrugerne og boostet af kunstig intelligens, har personalisering givet anledning til flere SKU'er, "hyper-sæsonalitet" og stadigt kortere produktlivscyklusser inden for alt fra mode til mobiltelefoner. Disse forhold fører ikke kun til forældelse, spild og negative miljømæssige konsekvenser, de er også dyre. Lageroptimering fungerer som en balancerende kraft mod alle disse.

Absolut Vodka's historie
I stedet for at gå dybt ind i teorien, illustrerer Absolut Vodkas historie og bæredygtige rejse på fortrinlig vis, hvordan lageroptimering fungerer i praksis for at understøtte både de finansielle mål og bæredygtighedsmålene.

Absoluts forsyningskæde stammer fra den lille fiskerby Åhus på Sveriges østersøkyst. Virksomheden er forpligtet til at holde sin produktionsbase tæt på hvedebønderne og lokale leverandører, hvorfra den henter ingredienser og materialer. De fleste er beliggende inden for fire timers kørsel fra destilleriet og fabrikkerne.

Som Peter Neiderud, direktør for fremstilling og forsyningskæde hos Absolut Vodka, kommenterede i Wall Street Journal: "Det giver os bedre kontrol over kvalitet og bæredygtighed i forhold til at indkøbe ingredienser fra fjerntliggende leverandører". Vi kan kontrollere, hvordan vi vokser og andre faktorer."

Absolut kæmpede dog med udfordringer med planlægning af forsyningskæden, relateret til personalisering, efter at være blevet opkøbt af Pernod Ricard. De havde udvidet deres produktlinje for at imødekomme mere forskelligartet forbrugersmag med et nyt udvalg af specialsmag som vandmelon og passionsfrugt. Det øgede SKU-porteføljen med 20 procent.

”Jeg fandt ud af, at det var nødvendigt at optimere lagerbeholdningen for at styre omkostninger og ressourcer”.

Peter arbejdede sammen med Optilon for at indføre et nyt end-to-end planlægningssystem for at understøtte den nye situation, samtidig med at han respekterede sin mangeårige tradition for fremstilling i Åhus. I dag administrerer en enkelt planlægger hele Absoluts prognose- og produktionsplanlægningsproces på kun fire timer om ugen. Det er 90 procent hurtigere end med den tidligere, stort set manuelle tilgang. Absolut har nu også et bedre overblik over flaskehalsene og kan opretholde højere leveringsevne, når dets lagre midlertidigt er lave. Lagerbeholdningerne blev reduceret, serviceniveauet opretholdt, og kundeordregennemløbstider blev forkortet - alt sammen med fastholdelse af engagementet i Åhus produktionen.

Som Peter Neiderud kommenterede i Wall Street Journal: "Vi ville sikre os, at vi kunne levere som lovet, selvom vi ville skære ned på lageret med 20%," sagde han. "Nu har vi brugt det i tre år, og vi har den samme leveringsydeevne som før med lavere lagerbeholdning."
 

Demand sensing - hvor forebyggelse er kuren
Den ideelle situation for virksomhederne og planeten er ikke at producere unødvendige genstande i første omgang, eller som Ellen MacArthur Foundation siger, at "designe affald". Det er her, demand sensing (på dansk efterspørgsels føling) kommer i spil.

Et eksempel er Amplifon. Kunderne får testet deres hørelse i butikken og tager et specialdesignet høreapparat med hjem samme dag. Dette kan ske i en af 2100 Amplifon- ejede detailforretninger; 3200 "shop-in-shops" på apoteker, optikere og lægepraksis; og et netværk af mere end 3100 indirekte franchises og tilknyttede selskaber.

Amplifon bruger software til at registrere efterspørgslen og til at registrere data på salgsstedet og efter kanal, for at identificere efterspørgselstendenser, udløse alarmsignaler og reagere hurtigere på faktiske vs. planlagte Supply Chain events. Der genereres derefter detaljerede efterspørgselsprognoser for salgs- og marketingteamene til at indstille optimale lagerniveauer.

Evnen til at bestemme de optimale produktmix har hjulpet Amplifon med at øge serviceniveauet væsentligt, samtidig med at lagerniveauet er reduceret med 18 procent og lagerforældelse er reduceret med 40 procent.
 

Finansiering af de større ESG-udfordringer, på en ansvarlig måde
Der er en grund til, at vi sjældent ser virksomheder, der kører på tynde overskudsmargener, der opfører sig på bæredygtige, ansvarlige måder for at overvinde de store ESG-udfordringer. Den konstante kamp for overlevelse vil altid overtrumfe enhver drivkraft til at skaffe materialer ansvarligt, betale levelønninger og betale leverandører retfærdigt. Det er grunden til, at det er en del af et meget større billede på vejen mod den cirkulære økonomi at få lageroptimering og efterspørgselsføling rigtigt.

Som Absolut Vodkas historie illustrerer, frigør disse processer værdifuld arbejdskapital til at finansiere de vanskelige ESG-mål på vejen mod den cirkulære økonomi uden at kompromittere kundeserviceniveauet eller påføre skade på mennesker eller planeten.

Hvis du vil lære mere om Supply Chain Planlægning og hvordan det kan understøtte jeres bæredygtige rejse, så download vores whitepaper ganske uforpligtende: https://optilon.com/resource/stay-in-control-by-implementing-end-to-end-planning/

Mere fra...

07.11.2023Optilon Danmark

Sponseret

Har dit lager et skjult potentiale, der kan realiseres ved intelligent planlægning af forsyningskæden?

22.05.2023Optilon Danmark

Sponseret

Supply chain - ny betydning på ledelsesniveau

21.05.2023Optilon Danmark

Sponseret

Supply chain – ny betydning på ledelsesniveau

08.09.2022Optilon Danmark

Sponseret

Vær med idag klokken 13-16.30 - Årets vigtigste Supply Chain konference

18.08.2022Optilon Danmark

Sponseret

Har i en plan for Cybersecurity i Supply Chain?

08.08.2022Optilon Danmark

Sponseret

Re-imagine the Supply Chain: Konference 8. September