Har dit lager et skjult potentiale, der kan realiseres ved intelligent planlægning af forsyningskæden?

Kæmper du med at balancere lagerbeholdningen?

Foto: Optilon

07.11.2023

Sponseret

Cille Blak, Sales & Account Advisor Denmark, Optilon Danmark, cille.blak@optilon.com, Optilon Danmark

I dag står mange nordiske virksomheder over for store udfordringer med at tilpasse deres høje lagerbeholdninger og produktsortiment, med skiftende kundekrav. Målet om at opretholde et højt serviceniveau og samtidig minimere omkostningerne er fortsat en topprioritet, selvom det virker vanskeligere end nogensinde før. Heldigvis kan intelligent planlægning af forsyningskæden frigøre potentialet i dit lager og vise vejen til succes.

Hvorfor kæmper virksomheder med at balancere lagerbeholdningen?

Den globale pandemi rystede de globale forsyningskæder i deres grundvold og ud fra det har vores nuværende makroøkonomiske landskab taget form. Da forsendelseskapacitet var markant mindre og der var lange leveringstider fra Asien, havde virksomhederne en udfordring med at imødekomme kundernes krav og lagde betydelige ordrer for at fylde op på lageret.

Lad os spole tiden et par år frem og vi kæmper nu med høje renter og inflation. Disse økonomiske påvirkninger har betydet en væsentlig ændring i forbrugeradfærd. Forbrugerne foretrækker nu mere prisvenlige produkter frem for deres dyrere modstykker. Som følge heraf, har virksomheder også tilpasset deres forsyningskædestrategier og lagerført billigere varer, for at imødekomme de skiftende kundebehov.

Høje lagerniveauer og forkert produktmix

Skiftet har dog uventet givet anledning til et særligt problem – for store lagre af dyrere varer. Det nuværende produktmix er simpelthen forkert og stemmer ikke overens med de nye kundebehov. Det medfører et stort økonomisk pres for virksomhederne.

Tidligere, da renten var lav, fokuserede virksomhederne på at levere et højt serviceniveau og de kunne opretholde et omfattende produktlager, uden at pådrage sig væsentlige omkostninger. Nu er scenariet meget anderledes. Det er blevet langt dyrere at få det ønskede lager, og bundlinjen er direkte påvirket af procenter.

For at håndtere denne udfordring vælger mange virksomheder at ty til betydelige rabatter, for at reducere deres varebeholdninger, eller de slår bremsen i, i et forsøg på at håndtere situationen. Dette scenarie kan dog i sidste ende føre til, at virksomheder står over for en "bullwhip-effekt", hvilket resulterer i tomme hylder og uorganisering i hele forsyningskæden.

Potentialet i dit lager

I stedet kræver denne situation omhyggelig overvejelse af lagerbeholdninger, for at sikre en afbalanceret blanding af produkter. Jo mere kompleks forsyningskæden er, jo mere kritisk er lagerstyringen. Og i takt med at kompleksiteten vokser, stiger behovet for digitalisering, robust systemunderstøttelse og kontrol.

For nutidens virksomheder er det vigtigt at forstå, hvordan forecastet ser ud. At holde øje med efterspørgslen har altid været vigtigt, men i den nuværende situation, har det fået en helt ny betydning. De store udgifter til at vedligeholde produktlageret øger behovet for at tilpasse lagerbeholdningen præcist i forhold til kundernes præferencer.

På trods af dette, er det i dag stadig langt størstedelen af forsyningskædens datakorrektion, der håndteres manuelt i Excel eller via rigide og regelbaserede processer i ERP-systemer. Disse traditionelle systemer er primært designet til input af data og ikke til optimering af forsyningskæden. Dette fører ofte til en ophobning af langsomt bevægende varer, med uregelmæssige og sporadiske efterspørgselsmønstre. Som følge heraf, står virksomheder over for øgede omkostninger og ineffektivitet.

For at realisere dit lagers sande potentiale, er det nødvendigt at benytte et System of Differentiation (SoD) (applikationer der er dedikeret til at håndtere specifikke forretningsbehov for at opnå en konkurrencefordel) – snarere end et System of Record (applikationer og ERP-systemer der registrere og håndterer de mest grundlæggende og kritiske databehov og processer).

Brug en intelligent platform til planlægning af forsyningskæden

En intelligent platform til planlægning af forsyningskæden kan skræddersys, så den optimerer en virksomheds specifikke operationer i forsyningskæden. Ved hjælp af avancerede algoritmer og automatisering, sørger systemet for at give den viden, der er nødvendig til at træffe informerede beslutninger og tage proaktive handlinger.

Et moderne system til forsyningskædeplanlægning vil give et højt serviceniveau for slutkunderne, ved at sikre det rigtige produktmix, samtidig med at lagerniveauet holdes lavt.

Dermed kan virksomhederne opretholde et højt serviceniveau, ikke kun i spidsbelastningsperioder eller med storsælgende varer, men også med produkter, der sælges sporadisk. Det sikrer en effektiv drift, samtidig med at lagerbeholdningerne holdes nede eller på deres optimale niveau.

Ved at implementere den rigtige systemsupport kan virksomheder opleve betydelige besparelser på omkostningerne. I gennemsnit kan lagerbeholdningerne reduceres med op til 30 %. Forestil dig at spare et så betydeligt beløb og hvilken indvirkning det kan have på din bundlinje.

I tilgift reducerer en intelligent planlægningsplatform behovet for manuelt arbejde. Ved at automatisere tidskrævende opgaver, får planlæggerne mere tid til at fokusere på vigtigere opgaver, såsom proaktive risikovurderinger. Dette giver dem mulighed for at bidrage strategisk til virksomhedens succes og drive vækst.

Kort sagt, vil din virksomhed nyde godt af et højere serviceniveau, hvilket sikrer kundetilfredshed og loyalitet. Samtidig vil lagerniveauet blive optimeret, så du kan finde balancen mellem at imødekomme efterspørgslen og minimere overskydende lager. Desuden sørger automatiseringen for

at reducere driftsineffektivitet og strømline dine processer, hvilket baner vejen for øget produktivitet og rentabilitet.

Et stort netværk af forsyningskædeeksperter til din tjeneste

Hos Optilon stammer vores ekspertise fra en rig 30-årig integrationsarv, som gør os i stand til smidigt at integrere løsninger til produktionsplanlægning, efterspørgselsprognose, lageroptimering og genopfyldning. Med et stort netværk af 50 forsyningskædeeksperter i Norden tilbyder vi uovertruffen support til vores kunder.

Lad være med at hænge fast i fortidens metoder. Kontakt os i dag og find ud af, hvordan vi kan hjælpe dig med at transformere din virksomhed. Det er tid til at træde ind i fremtiden for forsyningskædeplanlægning.

Mere fra...

07.11.2023Optilon Danmark

Sponseret

Har dit lager et skjult potentiale, der kan realiseres ved intelligent planlægning af forsyningskæden?

22.05.2023Optilon Danmark

Sponseret

Supply chain - ny betydning på ledelsesniveau

21.05.2023Optilon Danmark

Sponseret

Supply chain – ny betydning på ledelsesniveau

08.09.2022Optilon Danmark

Sponseret

Vær med idag klokken 13-16.30 - Årets vigtigste Supply Chain konference

18.08.2022Optilon Danmark

Sponseret

Har i en plan for Cybersecurity i Supply Chain?

08.08.2022Optilon Danmark

Sponseret

Re-imagine the Supply Chain: Konference 8. September