Antallet af kvindelige ledere er stadig lavt

I Danmark vokser antallet af kvinder på ledelsesgangene, men det går langsomt. I 88 procent af danske virksomheder er der flere mænd end kvinder i ledelsespositioner, og der er kun sket en stigning på 3,1 procentpoint i antallet af kvindelige ledere de sidste fem år. Det viser en ny analyse fra data- og analysevirksomheden, Dun & Bradstreet, som er foretaget i anledning af kvindernes internationale kampdag.

"Vi ser fremgang i Danmark, når det kommer til at få mere balanceret ledelse i virksomhederne i forhold til køn. Det kan der være flere årsager til. Det nye årti har budt på nye måder, hvorpå vi planlægger og strukturerer vores arbejde, blandt andet drevet af de yngre generationer, som kommer ind på arbejdsmarkedet. Den nyligt overståede pandemi har også betydet, at vi i højere grad arbejder hjemmefra og er mere fleksible i forhold til vores arbejdstider. Vores arbejdsliv er således i udvikling, og det giver nye muligheder for at flere kvinder kan indtage lederstillinger", siger Marianne Langhorn, Nordisk HR-direktør, Dun & Bradstreet. Foto: Dun & Bradstreet..

15.03.2023

SCM.dk

En af verdens førende data- og analysevirksomheder, Dun & Bradstreet, er udkommet med rapporten 'Women in Business 2023'. Her har selskabet analyseret andelen af kvinder i ledelsespositioner i 17 lande, heriblandt Danmark, samt med fokus på en række økonomiske, ESG- og industrispecifikke trends. Rapporten viser blandt andet, at der over de seneste fem år er blevet færre virksomheder i Danmark udelukkende med mænd på ledelsesgangen.

Hvis man kigger på ledelsen i de danske virksomheder, viser undersøgelsen, at der i 88 procent af virksomhederne er flere mænd end kvinder i ledelsesstillinger, og at der modsat blot er 12 procent af virksomhederne, hvor der er flere kvinder end mænd i ledelsen. Det er cirka samme niveau som Norge (87 procent/13 procent) og Sverige (89 procent/11 procent).
I de danske virksomheder er der sket en stigning i antallet af kvinder i ledelsesposter på 3,1 procentpoint. Til sammenligning falder antallet af kvinder på ledelsesgangen i vores nabolande i Sverige (-2,5) og Norge (-2), mens der globalt set er en gennemsnitlig stigning på 2,3 procentpoint i antallet af kvindelige ledere de sidste fem år. Ligheden mellem køn går således frem, men det går langsomt.

"Vi ser fremgang i Danmark, når det kommer til at få mere balanceret ledelse i virksomhederne i forhold til køn. Det kan der være flere årsager til. Det nye årti har budt på nye måder, hvorpå vi planlægger og strukturerer vores arbejde, blandt andet drevet af de yngre generationer, som kommer ind på arbejdsmarkedet. Den nyligt overståede pandemi har også betydet, at vi i højere grad arbejder hjemmefra og er mere fleksible i forhold til vores arbejdstider. Vores arbejdsliv er således i udvikling, og det giver nye muligheder for at flere kvinder kan indtage lederstillinger", siger Marianne Langhorn, Nordisk HR-direktør, Dun & Bradstreet.

Nogle industrier skiller sig ud
Rapporten viser også, at selvom de mandlige ledere fortsat er i overtal i samtlige danske industrier, er der en række virksomhedstyper i Danmark med flere kvinder på ledelsesgangen end gennemsnittet. Det gælder særligt sundhedssektoren, hvor der i 38,9 procent af virksomhederne er en overvægt af kvinder i lederstillinger. Herefter kommer uddannelsessektoren (31,7 procent), fødevarebutikker (21,3 procent) og detailhandlen (20,1 procent). Undersøgelsen belyser yderligere, at der i alle danske industrier - undtagen sundhedssektoren - er under en tredjedel af virksomhederne, der har en overvægt af kvinder i lederstillinger.

Læs også: Den metamoderne fremtid kræver at du ændrer ledelsesstil – del 1
Læs også: Den metamoderne fremtid kræver at du ændrer ledelsesstil – del 2

Virksomheders størrelse har også indflydelse på, i hvilken grad der er kvindelige ledere. Undersøgelsen viser, at der i 2022 var 28,2 procent af de store virksomheder (+250 medarbejdere), som havde en overvægt af kvinder i lederstillinger. Tallet er noget lavere for mellemstore virksomheder (50-250 medarbejdere), hvor kun 9,8 procent af virksomhederne har et flertal af kvindelige ledere. For små virksomheder (<50 medarbejdere) er andelen 14,6 procent.

Kvinder fyrer færre
Kigger man på udviklingen siden 2018 i antallet af ansatte i danske virksomheder, reducerede virksomheder med en overvægt af kvindelige ledere færre medarbejdere end i de virksomheder, hvor ledelsen primært består af mænd. Således har 35,9 procent af selskaber med flest kvindelige ledere reduceret antallet af medarbejdere hvorimod det er tilfældet for 44,2 procent af de selskaber, hvor ledelsen primært består af mænd.

Samtidig har 47 procent af danske selskaber med en overvægt af kvinder i ledelsen øget antallet af medarbejdere, mens det kun gør sig gældende for 38,1 procent af de selskaber med flest mænd i ledelsen. I Sverige ser vi samme tendens i forhold til faldet af ansatte i virksomheder med en overvægt af kvinder i ledelsesstillinger (25,8 procent overfor 17,8 procent).

- PiB

TECSYS A/S

Sponseret

Hardware & Brunch 2025

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

02.05.2025SCM.dk

Politiske beslutninger årsag til langsom udbygning af vedvarende energi

02.05.2025SCM.dk

Dataoverflod stikker en kæp i logistikhjulet på sygehuset

01.05.2025DTU Learn for Life

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025SCM.dk

Bredt flertal udskyder EU-krav til bæredygtighedsrapportering

29.04.2025SCM.dk

Virksomheder frygter politisk vold og uro

28.04.2025SCM.dk

Toldkrig truer vækst – IMF nedjusterer globale prognoser

25.04.2025Global AGV

Sponseret

Mød Global AGV på ROBOTBRAG

24.04.2025SCM.dk

DTU-startups tiltrækker 1,8 milliarder i venturekapital i 2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav.

Dato

08.05.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 for topledelse og bestyrelsesmedlemmer

NIS2 kræver, at ledelse og bestyrelsesmedlemmer uddannes i grundlæggende cybersikkerhed. Fra store bøder og fratagelse af lederrollen kan blive konsekvensen for ledelsen, hvis der ikke er styr på sikkerheden, når NIS2 bliver implementeret i Danmark.

Dato

08.05.2025

Tid

09:00

Sted

Online

SCANLOX ApS
Messe
Oplev intelligente logistikløsninger fra SCANLOX på Robotbrag

Vi fremviser vores AGILOX ONE og sikkerhedslyskoncept.

Dato

08.05.2025

Tid

09:00

Sted

Forskerparken 10, Odense M, 5230 Denmark

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO 30415:2021 - Human resource management — Diversity and Inclusion awareness course for managers

An eight-hour course in two sessions giving a basic overview of diversity and inclusion as covered in ISO 30415:2021

Dato

13.05.2025

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

13.05.2025

Sted

Hindsgavl Slot, Hindsgavl Allé 7, 5500 Middelfart