Antallet af selvstændige styrtdykker

Siden 2008 er andelen af danske beskæftigede, der driver egen virksomhed faldet med 16 procent, svarende til 20.000 selvstændige. Til gengæld er antallet af lønmodtagere steget med godt 186.000 i samme periode. Især mændene opgiver livet som selvstændig. Det er en bekymrende udvikling, mener SMVdanmark, der foreslår faste mål for afbureaukratisering og nemmere adgang til kapital.

Det er især mændene, der flygter fra livet som selvstændige. For mens kvindelige selvstændiges andel af beskæftigelsen ligger stabilt over årene, er andelen af selvstændige mænd faldet fra 10 procent til 7,9 procent. Andelen af beskæftigede inden for landbrug, skovbrug og fiskeri, som har valgt at blive selvstændige, er faldet med knap 20 procent. Foto: 123rf.com..

06.03.2023

SCM.dk

Mens nye ansættelseskontrakter er strømmet ud af rødglødende printere, og den danske beskæftigelse derfor i dag har nået et rekordniveau, så står det væsentligt mere sløjt til med at få danskerne til at vælge et arbejdsliv som selvstændig med egen virksomhed.  
De seneste 13 år er lønmodtagerbeskæftigelsen buldret op, og antallet af selvstændige er buldret ned, så det i dag kun er 6,2 procent af alle beskæftigede, der driver egen virksomhed. Det svarer til, at vi siden 2008 i gennemsnit har måtte sige farvel til 1.500 selvstændige hvert år. 
Det viser en ny analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder. 

Det er en meget bekymrende tendens, mener Thomas Gress, seniorøkonom i SMVdanmark.

”Det er virksomhederne, der skaber væksten, velstanden og jobbene. Når færre og færre vælger at gå den vej, så mister vi en del af vækstgrundlaget i dansk erhvervsliv, og vi risikerer også at gå glip af fremtidens Novo, Danfoss eller Maersk”, siger han.

Havde antallet af selvstændige udviklet sig i samme takt som lønmodtagerne, ville vi i dag have haft knap 14.000 flere selvstændige i stedet for et fald på 20.000. Udviklingen betyder også, at Danmark fastholder sin triste placering som et af de lande i EU med færrest selvstændige set i forhold til beskæftigelsen, kun overgået af Tyskland og Norge. 

Thomas Gress peger især på øget bureaukrati som en væsentlig årsag til, at færre vælger livet som selvstændig.

”Når vi spørger vores medlemmer, peger de på de mange regler, indberetningskrav, papirarbejde og bureaukrati som den absolut væsentligste barriere for at drive virksomhed i Danmark. Papirarbejdet bliver en skjult omkostning i kroner og tid, som i særlig grad går ud over små og mellemstore virksomheder, og desuden dræber papirarbejdet meget af glæden ved livet som selvstændig”, siger han.

Mændene trækker ned
Det er især mændene, der flygter fra livet som selvstændige. For mens kvindelige selvstændiges andel af beskæftigelsen ligger stabilt over årene, er andelen af selvstændige mænd faldet fra 10 procent til 7,9 procent.

”Det er især de brancher, hvor mænd søger hen, der er ramt. Andelen af beskæftigede inden for landbrug, skovbrug og fiskeri, som har valgt at blive selvstændige, er faldet med knap 20 procent, og inden for bygge- og anlægsbranchen er faldet på knap 30 procent, mens faldet er på knap 35 procent inden for handel- og transportbranchen”, forklarer Thomas Gress.

Læs også: Hver tredje virksomhed bliver påtvunget nyt regnskabssystem

Ud over mindre bureaukrati efterlyser han også, at politikerne gør det lettere for selvstændige at rejse kapital og tiltrække investeringer. 

”Danmark har nogle af verdens højeste kapitalskatter, hvilket koster borgere og virksomheder meget i tabte muligheder, og det går i særlig grad ud over SMV’erne. De er ofte henvist til at skaffe kapital fra små investorer tæt på virksomheden, det vil sige folk som bor i Danmark og som betaler dansk skat. Store selskaber kan lettere hente penge på udenlandske kapitalmarkeder”, siger Thomas Gress.

- PiB

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

08.11.2024SCM.dk

3D print baner vejen for vækst i plastvirksomhed

08.11.2024SCM.dk

PostNord og Vinteds samarbejde gør genbrugsmarkedet mere enkelt

07.11.2024SCM.dk

Supply chain resilience driver 18% stigning i globale opkøb og fusioner

07.11.2024SCM.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024Zetes

Sponseret

Zetes Strengthens Nordic Leadership, Welcomes Jacob Vuust as New Nordic Commercial Director

06.11.2024SCM.dk

NIS2 sætter virksomheder under pres

05.11.2024SCM.dk

Historisk lavt kulforbrug og mere vedvarende energi i 2023

05.11.2024SCM.dk

Kinesisk åbning er godt nyt for danske rederier

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: PCN indberetning af farlige (CLP) kemiske produkter markedsført i EU!

Forstå PCN-Indberetningskravene og overhold lovgivningen

Dato

12.11.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til Livscyklusvurdering (LCA)

Grundkursus i Livscyklusvurderinger (LCA), som alle kan være med på. Kurset kræver ikke forudgående viden om LCA.

Dato

13.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online