Coronanedlukning i Shanghai er salt i såret på det globale forsyningskaos

Forsyningskæder og supply chain management har for alvor fået opmærksomhed i den brede offentlighed de sidste to år. Pandemien har skabt kaos i havne, logistikknudepunkter og mange virksomheders salgs-, indkøbs- og planlægningsafdelinger. Lige nu hober containere sig op i verdens største containerhavn i Shanghai på grund af covid-nedlukning. Går det kaos dog aldrig væk? Nej, nok ikke lige foreløbig.

”Kina kommer ikke til at opgive sin nultolerance overfor coronavirus, så der er betydelig sandsynlighed for, at der vil komme flere – og eventuelt endnu mere omfattende – perioder med de meget kraftige restriktioner", fortæller Peter Bøgn Hansen, DI. Arkivfoto..

28.04.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Zhu Zhongtao er lastbilchauffør med base i Shanghai. Han var for nylig i færd med at transportere en last forsyninger, som en lokal producent havde akut brug for, da han til sin egen overraskelse blev sendt i øjeblikkelig covid-karantæne. Det skriver Wall Street Journal den 21. april.

Han var i færd med at køre sin lastbil fra Shanghai til den nærliggende Wenzhou kommune, da han blev stoppet ved et checkpoint. Det oplyser Zhou Chenguang, som er Mr. Zhus chef, til Wall Streets journalister. Mr. Zhu afgav en covid-test ved checkpointet, og den var negativ. Han fik alligevel besked på, at han skulle isoleres i et nærtliggende karantænecenter. Han havde ellers opfyldt alle de formelle dokumentationskrav, som han og hans chef kendte til, og han var usikker på, hvorfor han blev isoleret. Men han blev isoleret i to uger med øjeblikkelig virkning, og måtte efterlade sin lastbil med fuld last parkeret uden for checkpointet.

25 millioner i hård nedlukning
Shanghai og cirka 25 millioner indbyggere har nu været ramt af en meget hård coronanedlukning siden 1. april, og derfor står trafikken af containere ind og ud af verdens største containerhavn i Shanghai næste stille i disse dage. Det har store konsekvenser for forsyninger over hele verden – en forsyningssituation som i forvejen er hårdt ramt af de sidste to års pandemi og på den korte bane også af Ukraine-krigen. Logistikanalytikere forventer, at Shanghai-nedlukningen vil påvirke internationale fragtforsendelser i uger og måneder frem i tiden.

Nedlukningen betyder på den korte bane, at overbelastede havneterminaler i USA og Europa får lidt pusterum til at komme lidt i bund med bunkerne af containere, der har hobet sig op. Men på den lange bane forventer logistikanalytikere ifølge Wall Street Journal, at Shanghai-nedlukningen vil skabe en massiv ketchup-effekt.

Ketchup-effekt lurer
”Når fabrikker genåbner og nedlukningen får en ende, vil vi sandsynligvis se en kraftig stigning i fragtpriser”, fortæller danske Bjørn Vang Jensen, der er vice president for rådgivningsvirksomheden Sea Intelligence til Wall Street Journal. Han tilføjer: ”Det vil blive et vanvittigt ræs overhovedet at få fragt ud af Shanghai, når havnen igen åbner op”.

Han bliver suppleret af japanske Kentaro Yoshida fra logistikvirksomheden Yasuda Logistics Corp.: ”Situationen i Shanghai er som at skrubbe salt i såret på den globale forsyningssituation”.

Læs også: Glem alt om normale forsyningskæder i 2022

”Afhængig af hvor længe udfordringerne i Shanghai varer ved, vil følgerne på verdensplan vokse”, fortæller Peter Bøgh Hansen, der er politisk chef for DI i Kina, til DI Business.
Han vurderer, at følgerne af ophobningen i Shanghai kan blive større og mere længerevarende, end de var, da et containerskib i marts 2021 blokerede Suez-kanalen. Det førte til massive forsinkelser på varelevering jorden rundt.

”Følgerne af blokeringen i Suez er medvirkende årsag til den mangelsituation, der er på mange varer. Krigen i Ukraine og coronapandemien er også medvirkende, men logistikken omkring varefragt verden rundt er stadig ramt af blokeringen”, siger Peter Bøgh Hansen.

Læs også: Coronapandemien afslører de svage led i forsyningskæden

Kinas nultolerance-politik går ikke væk
Mere end en fjerdedel af Kinas im- og eksport sker via Shanghai, og det er især kul, metaller, maskineri og olieprodukter, der går ind og ud af Shanghais havne med mere end 2.000 månedlige skibe ind og ud.
”Det er utvivlsomt et af verdenshandelens vigtigste knudepunkter, også for danske virksomheder. Både hvad angår kinesiske leverancer af forbrugsvarer og komponenter til den danske industri, men også i forhold til distribution af danske varer på det kinesiske marked”, siger Peter Bøgh Hansen.

Han tilføjer: ”Kina kommer ikke til at opgive sin nultolerance overfor coronavirus, så der er betydelig sandsynlighed for, at der vil komme flere – og eventuelt endnu mere omfattende – perioder med de meget kraftige restriktioner. Det er en situation, danske virksomheder bør forholde sig til også i forhold til overvejelser omkring fremtidige leverandørkæder, da det kan få betydelig indvirkning på landets rolle i fremtidens verdenshandel”.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

29.02.2024SCM.dk

Medie: DSV kan være på vej med gigant-bud på DB Schenker

29.02.2024SCM.dk

CMA CGM genoptager Røde Havs-transit - i begrænset omfang

19.02.2024Apport Systems A/S

Sponseret

Episode 1 Fremtiden for lagerstyring: AI og automatisering

15.02.2024SCM.dk

GLS’ sjællandske kapacitet øges med 30-35 procent

15.02.2024Zetes

Sponseret

Modexpress optimises order verification with ZetesMedea RFID solution

14.02.2024SCM.dk

Første spadestik til nyt kæmpe lagercenter

12.02.2024SCM.dk

JYSK vil bygge nyt distributionscenter i Holland

07.02.2024SCM.dk

Robotter langer selv butiksvarer over disken – og gør det døgnet rundt

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup