Data er både en faldgrube og en fordel

Danske virksomheder kæmper med at bygge bro mellem dataparadokser og få værdi ud af deres kraftigt voksende datamængder. Virksomhederne drukner i for meget data og formår ikke at skabe indsigter og forretningsværdi. Men der er håb forude.

Både mængden af data og datatyper samt hastigheden i dataopsamling og -behandling overvælder medarbejderne og belaster både virksomhedernes teknologi og processer. Arkivfoto..

25.10.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

En ny analyse fra Forrester Consulting, The Data Paradox, udarbejdet på vegne af Dell Technologies viser, at voksende datamængder er blevet en byrde frem for en fordel for mange danske virksomheder. Både mængden af data og datatyper samt hastigheden i dataopsamling og -behandling overvælder medarbejderne og belaster både virksomhedernes teknologi og processer.

Selvom mange virksomheder har målsætninger for dataanvendelse og selv mener, at de er datadrevne, bliver de alligevel bremset af en række barrierer: Kompetencekløft, datasiloer, forretningssiloer, manuelle processer, personfølsomme data og svagheder i datasikkerheden.

To store benspænd
De to største barrierer er ifølge undersøgelsen fra Forrester:

• Dataoverflod.
• Mangel på evne til at trække indsigter ud af data.

Undersøgelsen omfatter 4036 ledere og beslutningstagere med ansvar for datastrategier og digitale transformationer fordelt på 45 lande, herunder Danmark, og respondenterne fordeler sig på både mindre og store virksomheder fra fem forskellige brancher.

Undersøgelsen bygger videre på Dell Technologies’ Digital Transformation Index, der kortlægger virksomheders digitale modenhed. Digital Transformation Index 2020 viste blandt andet, at en af de største barrierer ved digital transformation er virksomheders manglende evne til at omdanne data til brugbare indsigter – en barriere, som Dell Technologies sammen med Forrester Consulting nu har undersøgt, så den forhåbentlig kan blive mindre i fremtiden.

De tre dataparadokser
Undersøgelsen viser tre klare paradokser, der ser ud til at spænde ben for virksomhedernes arbejde med data, viden og indsigter:

1. Virksomhedernes selvopfattelse: Virksomhederne tror, de er datadrevne; men flertallet håndterer ikke data som et værdiskabende aktiv og prioriterer ikke brug af data på tværs af organisationen.
2. Virksomheder drukner sig selv i dataopsamlinger: Virksomhederne indsamler data i et tempo, der langt overstiger deres evne og mulighed for at analysere og anvende dem – og den praksis er ud til at fortsætter uændret.
3. Der er langt fra tanke til handling: Virksomhederne anerkender, at en as-a-service-model vil gøre dem i stand til at fungere mere agile, skalerbare og mindre komplekse, men det er kun et mindretal, som har taget fat på at overgå til en as-a-service-model.

Læs også: Hver fjerde SMV tripper for at løfte deres digitale niveau

Håb forude
Selvom mange virksomheder i dag arbejder med digital transformation, har flere planer om at blive endnu bedre i fremtiden: 73 procent har ifølge undersøgelsen til hensigt at implementere machine learning for at automatisere, hvordan de identificerer uregelmæssige data. 59 procent ønsker at rykke til en data-as-a-service-model, 48 procent planlægger at effektivisere måden, de behandler og udnytter data på, og 45 procent ønsker i fremtiden at benytte et multicloud-miljø.

”Vi kan sagtens nikke genkendende til de svære paradokser, som analysen blotlægger. De danske virksomheder ønsker at udnytte de mange indsamlede data i langt højere grad i takt med, at de digitaliserer og forbedrer deres cloudmiljø. Desværre kan der være et stykke vej fra vision til virkelighed; men jeg hæfter mig ved, at erkendelsen om fordelene ved en as-a-service-model er til stede”, fortæller Marianne Lindhard Moe, der er administrerende direktør hos Dell Technologies i Danmark.

For at virksomheder kan omdanne deres udfordringer med databehandling til decideret konkurrencefordele, anbefaler Dell Technologies at:

• Modernisere deres it-infrastruktur, så databehandling sker i edge-miljøet, hvor data bliver genereret. Denne inkorporering vil bringe virksomheders infrastruktur og applikationer tættere på, hvor data kan blive indsamlet, analyseret og handlet på – samtidig med, at man undgår dataspredning ved at opretholde en ensartet model gennem flere cloudmiljøer.
• Optimere dataprocessen, så data nemt kan filtreres og flyttes, mens de behandles ved hjælp af kunstig intelligens og machine learning.
• Udvikle software til at levere de personlige, integrerede oplevelser, som kunderne ønsker.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Denne artikel er del af et tema:

Tema om it og data 2021

Relateret indhold

01.07.2025PALOMAT

Sponseret

UD med manuel pallehåndtering - IND med arbejdsglæde

01.07.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Kagekørsel med præcision

30.06.2025SCM.dk

Ny aftale åbner for mere udenlandsk arbejdskraft

30.06.2025SCM.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

30.06.2025SCM.dk

Stena Recycling opkøber nordjysk vognmandsfirma

27.06.2025Brother Nordic A/S

Sponseret

Derfor kræver linerless labels en særlig printer

27.06.2025SCM.dk

Virksomheder skruer op for fysisk sikring i en ny trusselsvirkelighed

27.06.2025SCM.dk

Månedens udfordring: Stærk logistik kræver fokus på hele værdikæden

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Power Platform – Lav løsninger med Plan Designer

Fra kravindsamling og procesdesign til færdige apps – opdag de nye funktioner i Power Platformen

Dato

13.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Always Azure – Skab værdi med Microsoft Azure

Vil du være på forkant med det nyeste i Azure og få konkrete idéer til, hvordan du udnytter platformen bedst muligt i din virksomhed?

Dato

18.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia