Fremtidens ERP skal støtte mennesker

ERP-systemerne vil altid sakke bagud i forhold til virksomheders behov, men udviklingen af næste generations ERP, der understøtter samarbejde mellem mennesker frem for automation, er i fuld gang.

Den stigende mængde eksterne relationer i forsyningskæden udfordrer i særlig grad ERP-systemerne. Foto: Photos.com .

24.09.2012

SCM.dk

Charles Møller, professor på Center for Industriel Produktion, Aalborg Universitet. Foto: AU. .

Eftersom fremtiden forsyningskæde vil være præget af længere kæder med flere aktører og mere komplicerede samhandelsmønstre, og markedskrav vil være mere uforudsigelige og kræve mere reaktionsstærke og fleksible kæder, er spørgsmålet, om ERP-systemerne (Enterprise Resource Planning) kan opfylde alle behovene for it-støtte i fremtidens forsyningskæde? Nej, lyder svaret fra professor på Center for Industriel Produktion på Aalborg Universitet Charles Møller, der ikke tror på, at ERP-systemerne fortsat kan dække behovene for totalsystemer, der understøtter logistik, produktion og styring af værdikæder.

”Behovene har altid udviklet sig hurtigere end systemerne. Der kommer hele tiden flere funktionaliteter i systemerne, men der kommer også flere behov, der ikke er blevet forudset af systemleverandørerne, som i sagens natur altid vil være et skridt bagud”, siger Charles Møller.

Ifølge Bjarne Aarup, direktør for EG Produktion & Logistik, der leverer it-løsninger, er kunderne på vej væk fra tanken om at have ét ERP-system, der kan det hele.     

”Tidligere har tendensen været, at man efterspurgte en virksomhedsløsning, hvor alt var dækket af den samme ERP-løsning. Her oplever jeg, at flere af EG’s kunder har opgivet tanken om kun at have ét system, der dækker alt, da det typisk bliver for komplekst at håndtere. I stedet vil man have en ERP-løsning, der dækker hovedprocesserne, og som kan kombineres med nogle Best Of Breed-tillægsløsninger for at opnå en optimal totalløsning”, siger Bjarne Aarup.

Bjarne Aarup, direktør for EG Produktion & Logistik. Foto: EG A/S .

Fjerde generation af ERP er på trapperne
Professor Charles Møller beskriver, hvordan vi har været igennem tre generationer af ERP-systemer, de første var fokuseret på applikationsintegration, mens anden bølge fokuserede på dataintegration. I tredje generation, som vi har i dag, ligger fokus på procesintegration.

Charles Møller vurderer, at fremtidens fjerde generation af ERP vil være fokuseret på at understøtte samarbejde mellem mennesker, men der er et stykke vej, før vi kommer derhen. Eksempelvis går udviklingen inden for sociale medier langt hurtigere, end man kan nå at få det adopteret i virksomhedssystemer. Lige nu finder der ifølge professoren en rasende udvikling sted, for eksempel på samarbejdsplatformene, hvor cloud-løsninger indeholder nogle funktionaliteter, som endnu ikke findes i ERP-systemerne.  

Hvordan vil fremtidens it-setup se ud for de mange store og små virksomheder, der i dag er involveret i mere eller mindre globale netværk?

”I EG ser vi for tiden en kraftig stigning i behovet for integration mellem virksomhedernes it-setup, fordi grænserne mellem virksomhederne flyder ud, eksempelvis flytter lager- og logistikansvaret rundt mellem de forskellige elementer i supply chain, hvilket skaber behov for en ekstrem tæt integration mellem kunde og leverandør i ERP-systemerne. Problemet opstår, når datastrukturerne konflikter i den lange kæde fra slutbruger/butik til produktionsenhed. Det er i dag ikke så nemt at få datastrømmen til at glide ubesværet, det foregår typisk via komplekse individuelle integrationer. Så jeg kunne godt ønske mig, at der kunne udvikles nogle flere standardiserede ”data-motorveje” i supply chain”, siger Bjarne Aarup.

”Behovene har altid udviklet sig hurtigere end systemerne.”

Charles Møller, professor på Center for Industriel Produktion, Aalborg Universitet

Charles Møller mener, at der sker et fokusskift i it-setuppet: 

”Der bliver mindre fokus på systemer og mere fokus på mennesker og mobilitet. Folk har alle mulige slags mobile klienter, så man sidder ikke længere ved pc-skærmen, men arbejder på sin iPad i farten og trækker data fra ERP-systemerne online. Der er skabt et nyt abstraktionsniveau, der fjerner fokus fra virksomhedssystemer til folk, der samarbejder. Brugerne vil opleve det, som om de er blevet frigjort fra deres arbejdsplads og nu kan tilgå information hvor og når som helst”, siger Charles Møller. Den udvikling kan Bjarne Aarup godt genkende:

”Med hensyn til mobility forbedrer vi i øjeblikket vores løsninger til kunder ved at konstruere forskellige applikationer og løsninger, der øger anvendeligheden og funktionaliteten i ERP-systemerne for brugerne. Dermed kan vognmanden eksempelvis foretage afleveringsdokumentation på sin smartphone, og sælgeren kan via sin iPad bruge ERP på en måde, der tidligere var svært tilgængelig. Det går rigtig stærkt, og det vil også gøre det næste års tid. 

Omstilling i fuld gang
En udvikling, der i særlig grad udfordrer ERP-systemerne, er den stigende mængde eksterne relationer i forsyningskæden, da en større og større del af virksomhedernes forretningsaktivitet og værdiskabelse sker hos leverandører og partnere. Ifølge Charles Møller er ERP-leverandørerne i fuld gang med omstille sig til, at vi arbejder mere netværksorienteret. Som eksempel nævner han, at SAP med sine cloud- og mobility-løsninger har taget de første skridt på vejen.

”Det mobile netværkssamfund udvikler sig rigtig hurtigt, og ERP-leverandørerne forsøger at følge med, men det tager tid. Jeg tror, at vi vil se de første standardløsninger inden for tre til fem år”, vurderer Charles Møller, der fra september deltager i et nyt forskningscenter ved navn CERES, der blandt andet skal beskæftige sig med cloud-udfordringen for virksomhedssystemer.

”I dag er det eksempelvis lagring og simple applikationer, der er tilgængelige i clouden. Virksomhedssystemer som Customer Relationship Management (CRM) og ERP er først lige begyndt at være i clouden, og problemstillingerne er ikke ubetydelige. Kompleksiteten i at få flere leverandører til at spille sammen og synkronisere data bliver ikke mindre i clouden”, siger professoren, der ikke mener, at den rent tekniske del er så vanskelig.

”Men der skal være enighed om, hvad der skal bruges som master, og det skal være reflekteret ens alle steder. Hvis man har en cloud-løsning, der indeholder al information, er det fint, men hvis ikke, svarer det til at skulle integrere to eller flere ERP-systemer i virksomheden. Nu bliver det bare yderligere kompliceret af, at synkroniseringen skal foregå over nettet, og at der er flere eksterne leverandører inde i billedet”, siger Charles Møller.

Cloud er pt. ikke løsningen på alt  
Nogen problemstillinger bliver altså mere komplekse i skyen, mens opgradering og vedligeholdelse ifølge Charles Møller bliver lettere. Som eksempel på, at træerne ikke vokser helt op i skyen, nævner professoren logistik- og transportudbyderen DSV, der har arbejdet med cloud i en del år og nået til den erkendelse, at det blot er endnu et værktøj i værktøjskassen, der skal spille sammen med alle de andre ERP-systemer.

”Jeg kender ikke nogen virksomheder, der tror på, at cloud pt. er løsningen på alt. Det er smart på mange måder med skalérbarhed og andre simple ting, men mit bud er, at vi først om tidligst fem år vil se store komplekse virksomhedssystemer i cloud”, siger professoren.  

Hos EG oplever Bjarne Aarup da også, at cloud p.t. er mest attraktivt for små virksomheder, når det handler om at placere hele ERP i cloud:   

”Cloud vinder frem i stor stil, men vi ser det mest inden for commodity-lignende løsninger herunder EDI-løsninger. At lægge hele ERP-løsningen i cloud ser vi mest hos små nystartede virksomheder, der dermed undgår at skulle foretage store investeringer i udstyr til infrastruktur. Jeg tror, at der vil komme masser af løsninger, hvor det er smartest, at tingene ligger i cloud, især Office- og CRM-produkter, og jeg ser et kæmpepotentiale, men det skal modnes, og vi skal finde de rigtige løsninger, der giver god mening ude i virksomhederne”, siger Bjarne Aarup.

”Jeg tror, at der vil komme masser af løsninger, hvor det er smartest, at tingene ligger i cloud, især Office- og CRM-produkter, og jeg ser et kæmpepotentiale. Men det skal modnes.”

Bjarne Aarup, direktør for EG Produktion & Logistik

Integration med sociale medier
Ifølge Charles Møller har ERP-leverandørerne stadig meget at lære, når det gælder integration med, og adgang til, de store mængder af information, såkaldt Big Data, som eksempelvis de sociale medier rummer. Han mener dog, at det er rimelig uproblematisk, når først værktøjerne, der kan læse på tværs, er på plads.

”Der er ikke den store forskel på at kigge i en lokal database eller over nettet. Det handler om at skabe nogle modeller, der sikrer, at man får nyttig viden ud af det”, siger professoren. Han forudser, at Business Intelligence-løsninger, der samler store datamængder på tværs af forskellige systemer internt og eksternt, bliver et vigtigt forretningsområde for cloud-leverandørerne i fremtiden.

Vandfaldsmodel eller agil implementering
Implementering af ERP efter den klassiske ”vandfaldsmodel”, der baserer sig på omfattende kravspecifikation, har ofte skabt problematiske projekter – kan vi forvente at se nye implementeringsmodeller, som for eksempel agil implementering, hvor man prioriterer de dele, der giver størst forretningsmæssig effekt, i fremtiden?

”Det er stadigvæk et uløst spørgsmål, om vi kan springe nogle modenhedstrin over og gå direkte til det avancerede, hvis vi for eksempel har et CRM-system, der kan konfigureres løbende. Det er blandt andet dette, som vi vil undersøge i det nye CERES-forskningscenter”, siger Charles Møller og fortæller, at forskerne er delt på området.

”Nogle argumenterer for, at det grundlæggende handler om at få styr på data og processer, og at det forhold ikke ændrer sig, fordi det bliver cloud-baseret. Mens andre har den opfattelse, at der kan springes en masse konventionel lærdom over, hvis vi får nogle standardiserede applikationer og systemer, der ligger i clouden”, siger professoren.

”Jeg tror, at vi er langt fra at kunne implementere ERP med agile metoder. Men vi kan godt overføre nogle af teknikkerne fra den agile verden til virksomhedssystemerne. For eksempel iteration (gentagelse, red.). Men ERP handler også om at opbygge en infrastruktur, og der er agile metoder ikke særlig velegnede. De er mest anvendelige i forhold til at opnå en konkret funktionalitet”, siger professoren, der har hørt om virksomheder, der har forsøgt sig med agil ERP-implementering.

”Det bliver ikke til mere end tillempede forsøg. En fælles ERP-platform kræver stadigvæk, at man går frem efter vandfaldsmodellen og starter med begyndelsen”, siger Charles Møller.   

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

04.12.2024Columbus

Sponseret

Sådan revolutionerer AI demand forecasting i fødevareindustrien

03.12.2024Columbus

Sponseret

Kan du spore sundhedsskadelige fødevarer i en fart?

02.12.2024Columbus

Sponseret

Madspild for milliarder er at ødsle med ressourcerne

29.11.2024Implement Consulting Group

Sponseret

Where is SAP going with AI?

28.11.2024Zetes

Sponseret

ImageID Technology brings instant quality checks to manual warehouse processes

28.11.2024Columbus

Sponseret

Pindstrup vælger Columbus som strategisk ERP-partner i deres digitale transformationsrejse

27.11.2024SCM.dk

Trivielle arbejdsopgaver kan udryddes med AI

27.11.2024SCM.dk

Kunstig intelligens viser sit værd med vilde produktivitetsforbedringer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Bredana Axcite A/S
Webinar
D365 webinar for topledere

Få hurtigt overblik og indblik på Executive Summary webinar

Dato

10.12.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup