GS1 standarder flytter ind på hospitaler i Storbritannien og skaber sikkerhed og effektivitet
Tal fra National Health Service viser, at der hver uge forekommer 2 operationer, hvor patienter opereres på den forkerte side af kroppen, samt 2 operationer, hvor instrumenter glemmes inde i patienten.
Dette og andre utilsigtede hændelser fører til 3 millioner ekstra sengedage og koster over 1 milliard pund om året.
National Health Service sætter sin lid til GS1 Standarder
Der er med andre ord grunde nok til, at National Health Service (NHS) og Department of Health har givet en pulje penge til 6 hospitaler, der skal demonstrere effekten af at implementere globale standarder. Derby Teaching Hospital er et af de 6 udvalgte hospitaler og skal vise, hvordan de opnår besparelser og øger patientsikkerheden med GS1 standarder og automatiserede processer.
Det er menneskeligt at fejle, så hvorfor ikke skære ned på manuelle processer?
Styring af medicinsk udstyr og instrumenter var førhen baseret på manuelle, papirbaserede processer, som er usikre og meget tidskrævende. Der stod alt for mange produkter på hylderne, fordi personalet frygtede at løbe tør for udstyr til operationer. Det resulterede i et stort spild pga. udløbne produkter.
Et andet problem var, at informationer om operationer var baseret på økonomiske analyser og ikke på data fra klinikernes hverdag. Det var derfor ikke muligt at forbedre operationerne ved sammenligning af præcise data om procedurer, for de var ikke tilgængelige.
Første skridt på vejen
Til at begynde med var Derby Teaching Hospitals målsætning at opnå automatisk registrering af udstyr og implantater, der blev brugt på operationsafdelingerne, så det blev muligt at spore alt tilbage til patienter.
De informationer, som fås ved scanning af GS1-stregkoder, sikrer en præcis, automatisk arbejdsgang, som reducerer manuelle processer og dermed mindsker risikoen for menneskelige fejl, udtaler Kevin Downs, Director of Finance and Performance på Derby Teaching Hospital.
Det komplette billede: Lokation, personale, patient og produkt
Da Derby Teaching Hospital begyndte at arbejde med GS1 standarder, var det kun GTIN på produkterne, der blev scannet. I dag anvendes også Global Service Relation Number (GSRN) på personalets ID-kort, som de scanner inden en operation. Patienternes armbånd indeholder ligeledes et GSRN, og det gør, at personalet nemt, hurtigt og sikkert kan identificere patienterne ved at scanne armbåndet. De enkelte operationsstuer identificeres med et Global Location Number (GLN).
Fordi lokation, personale, patient og produkter alle unikt kan identificeres ved scanning, har hospitalet hele tiden real-time data på, hvem der var til stede på operationsstuen, hvilke produkter der blev anvendt, hvor lang tid operationen tog, osv. Man har derfor komplette, pålidelige data, og det har flere fordele. Udover at sikre patientsikkerheden giver pålidelige data også mulighed for at analysere operationerne og dermed udvikle procedurerne.
Målbare fordele ved at bruge GS1 standarder
Ændringerne har betydet, at omkostningerne er reduceret med 25.000 pund om måneden, fordi man kan nøjes med en lavere lagerbeholdning og derved reducerer spild uden at være i tvivl om, at man altid har de fornødne produkter til rådighed. Den automatiserede proces har ligeledes frigivet tid til personalet, som de nu kan bruge på patientpleje.
I situationer hvor det er nødvendigt at tilbagekalde produkter, kan hospitalet hurtigt og nemt få et overblik over, hvilke produkter der skal fjernes fra hylderne, og hvilke patienter der har været i berøring med de tilbagekaldte produkter, opsummerer Kevin Downs.
Danmark overhaler snart Storbritannien indenom
Indsatsen på Derby Teaching Hospital viser forståelse for, at magien ved at bruge standarder opstår, når alle elementer bliver identificeret. Så kan man nemlig sammenkøre informationerne til de formål man ønsker, fx sporing af produkter brugt til operationer, mener Anne Schmidt, Healthcare Specialist i GS1 Denmark:
I Danmark ser vi allerede en endnu bedre udnyttelse af potentialet ved at bruge unik identifikation og mærkning. For eksempel anvendes GS1 standarder på Det Ny Universitetshospital i Aarhus til at identificere lokaler, produkter, transportudstyr mm. Det sker ikke bare med stregkoder, men også med RFID-tags, hvilket gør at flere enheder hurtigere kan registreres. Flere andre danske hospitaler er også godt på vej, og vi håber at udviklingen fortsætter.
Må vi inspirere dig til at få mere ud af jeres medlemskab og den måde, I udnytter vores standarder og services? Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.