Hver anden mindre virksomhed frygter stigende energipriser
De stigende energipriser gør lige nu ondt på pengepungen hos de små og mellemstore virksomheder og er samtidig lige nu den mest udbredte udfordring på tværs af alle SMV’er.
Mangel på arbejdskraft var indtil for nyligt erhvervslivets største hovedpine. Men det er det ikke længere. Ikke fordi manglen på hænder er forsvundet – slet ikke – men der er bare opstået en endnu større udfordring: Stigende energipriser.
Når man spørger virksomhederne, hvad der er de største udfordringer i dagligdagen for tiden, nævner næsten hver anden prisstigninger på energi. Lige efter kommer stigende priser på materialer, og mangel på arbejdskraft indtager tredjepladsen.
Det viser en ny analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.
Lasse Lundqvist, konsulent I SMVdanmark, er bekymret over de stigende energipriser. De var allerede rekordhøje før Ruslands invasion af Ukraine, og de mange sanktioner mod Rusland har lagt ekstra brænde på pris-bålet, fortæller han.
”Jeg er bange for, at energikrisen kan give dødsstødet til flere af de små og mellemstore virksomheder. Mange er ikke godt nok økonomisk polstrede, efter de kun med nød og næppe er kommet gennem coronakrisen”, siger han.
Flere virksomheder er samtidig fanget i fastpriskontrakter, som er underskrevet inden de voldsomme prisstigninger, og hvor prisen ikke kan justeres tilstrækkeligt.
Læs også: Producent- og importpriser for varer stiger fortsat
”Det betyder, at virksomhedsejerne lige nu selv skal have penge med, når de går på arbejde og lever op til deres aftaler, for udgifterne overstiger ofte indtægterne. Derfor presser vi i SMVdanmark også på for, at alle offentlige virksomheder giver energitillæg til de virksomheder, de har kontrakter med”, siger Lasse Lundqvist.
Rusland står for 19 procent af EU’s import af gas, og den store andel betyder ifølge Lasse Lundqvist, at vi ikke kan forvente, at denne energikrise forsvinder i den nærmeste fremtid. Derfor bør det så hurtigt som muligt gøres mere rentabelt for virksomhederne at energieffektivisere.
”Alle energieffektiviseringer bør være fradragsberettigede med over 100 procent, så erhvervslivet hurtigere kan omstille sig. Det vil også være til gavn for klimaet”, siger Lasse Lundqvist.
- KCP