Kampagne skal oplyse om ny lov om emballageaffald

Kun fire ud af ti danske virksomheder kender til ny lov om emballageaffald, selvom overtrædelse kan medføre bødestraf og politianmeldelse. Det viser en undersøgelse foretaget af Epinion på vegne af Miljøstyrelsen. Formålet med loven er at begrænse emballageaffald og fremme grønnere løsninger ved at hæve prisen på bestemte typer emballage. Nu skal en ny kampagne nå de flere tusinde virksomheder, der kan være omfattet.

Den 1. oktober 2025 træder nye regler for producentansvar for emballage i kraft. Det betyder, at virksomheder selv skal betale for at håndtere det emballageaffald, de skaber. Foto: 123rf.com

25.02.2025

SCM.dk

Den 1. oktober 2025 træder nye regler for producentansvar for emballage i kraft. Det betyder, at virksomheder selv skal betale for at håndtere det emballageaffald, de skaber. Miljøstyrelsen anslår, at flere tusinde virksomheder på tværs af en række brancher kan være omfattet. Loven betyder, at virksomheder, der for eksempel sælger emballerede produkter eller producerer emballage til det danske marked både får et økonomisk og organisatorisk ansvar for emballagens rejse fra produkt til affald. 

De nye regler er udviklet efter princippet om, at forureneren betaler. Ifølge kontorchef ved Miljøstyrelsen Thomas Bangsgaard Vestergaard er det en grundlæggende forandring af vores affaldssystem: 

“Indtil nu har kommunerne – og dermed skatteborgerne – stået tilbage med regningen for de enorme mængder emballageaffald, vi hvert år genererer i Danmark. De nye regler vender den tilgang på hovedet ved at placere ansvaret og regningen hos de virksomheder, der bruger pap, plast og andet emballage, når de sender varer til deres kunder. Omvendt bliver borgernes affaldsregning mindre”.

De nye regler betyder, at virksomheder nu årligt skal indrapportere al den emballage, de sælger. Når virksomhederne betaler for emballageaffaldet, får de et økonomisk incitament til både at bruge mindre emballage og vælge mere miljøvenlige emballagetyper, idet prisen vokser med emballagens miljømæssige aftryk. 

I februar lancerer Miljøstyrelsen en kampagne, der skal nå de mange tusinde virksomheder, der ikke kender loven. Med det udvidede producentansvar har danske virksomheder pligt til at registrere deres brug af emballage, der gøres tilgængelige på det danske marked. Selvom registreringspligten trådte i kraft i april 2024, og at det er strafbart ikke at indberette tal for sin emballage, kender mange virksomheder fortsat ikke til den. Ifølge tal fra Epinion svarer kun fire ud af ti (39 procent) virksomheder, at de har hørt om lovgivningen. 

Kun hver tredje virksomhed, der selv mener at være underlagt producentansvar, lever faktisk op til kravene i dag. Det skyldes en kombination af manglende viden samt manglende interne ressourcer (37 procent). Det er særligt mindre virksomheder med under ti medarbejdere, hvor der er stor usikkerhed om de nye regler. 

Ved udgangen af 2024 havde virksomheder indberettet 925.000 tons emballage. Det er særligt danske virksomheder, der fremstiller eller får fremstillet produkter i eget varemærke eller importvirksomheder, som påvirkes af reglerne. Det gælder for eksempel virksomheder, der videresælger importerede produkter eller markedsfører danskproducerede varer med eget logo og navn. 

Særlig type virksomheder står klar til at hjælpe For at sikre, at de nye regler overholdes af de mange tusinde virksomheder landet over findes der en række såkaldte ‘kollektive ordninger’, som omfattede virksomheder har pligt til at melde sig ind i. Det dækker over en ny type virksomhed eller forening, der på vegne af deres medlemmer hjælper med at håndtere og få genanvendt emballageaffald. Derudover kan de hjælpe med korrekt registrering af de forskellige former for emballage. De tre overordnede kollektive ordninger er VANA, EPR Denmark og Emballageretur. 

Fakta om emballageaffald 

- Affald per person: En europæer producerer i snit 187 kg emballageaffald årligt. 

- Store mængder emballage i Danmark: Virksomheder har per 31-12-2024 indberettet 925.000 tons emballage. 

- Emballage opdeles i forskellige materialekategorier: pap, plast, glas, aluminium, jernholdige metaller, træ, keramik, kork, porcelæn, mad- og drikkevarekartoner og tekstil. 

Fakta om producentansvar for emballage 

- Første del af reglerne trådte i kraft 2024: Siden 1. april 2024 har virksomheder skullet undersøge, om de er omfattet af loven om producentansvar for emballage. 

- Ny kampagne-hjemmeside: Virksomheder kan få vejledning om de nye regler på https://mst.dk/emballage 

- Flere tusinde virksomheder: Miljøstyrelsen vurderer, at flere tusinde danske virksomheder kan være omfattet af den nye lovgivning. 

- Forureneren betaler: Virksomheder, der er omfattede, skal selv betale for håndtering af det emballageaffald, de genererer. 

- Kollektive ordninger: En ny form for virksomheder eller forening, der skal hjælpe virksomheder med at registrere og håndtere det emballageaffald, de genererer 

- Pris stiger med miljøaftryk: Emballagetyper med større miljøaftryk bliver dyrere for virksomheder at få behandlet. Dette skal fremme løsninger, der er bedre for miljøet. 

Kilde: Miljø – og Ligestillingsministeriet

/ PiB

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde el-truck giver enestående driftsøkonomi

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

19.03.2025SCM.dk

DTU Space 3D-printer printer metal i rummet for første gang

18.03.2025SCM.dk

Digital produktkonfigurator optimerer Ebbes Kleinsmedies produktion

17.03.2025SCM.dk

99 procent af pantflasker returneres med låget på

13.03.2025SCANLOX ApS

Sponseret

AGILOX OFL live på LogiMat

07.03.2025SCM.dk

Nyt projekt fremmer cirkulære forretningsmodeller for plast i SMV’er

07.03.2025SCM.dk

Nyt initiativ skal styrke bæredygtighed og cirkulær økonomi i danske SMV’er

28.02.2025SCM.dk

EU’s Clean Industrial Deal skal styrke grøn industri og sænke energipriser

27.02.2025Brother Nordic A/S

Sponseret

Produktnyhed fra Brother: TD-2D linerless labelprintere

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Seminar
ISO 14001 Inspirationsseminar

I løbet af ISO 14001 Inspirationsseminaret får du forståelse for ISO 14001 standarden og bliver i stand til at vurdere den miljømæssige bæredygtighed i din virksomheds miljøledelsessystem i forhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

24.03.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Kursus
QMS ISO 9001:2015 Lead Auditor Kvalitet (CQI IRCA-certificeret)

Som Lead Auditor spiller du en central rolle i at sikre, at organisationens ledelsessystem effektivt støtter ledelsen i at opnå deres mål. ISO 9001-standarden er globalt den mest udbredte og blev revideret i 2015. Den fungerer som et grundlæggende styringsværktøj for optimering og effektivisering af processer i forskellige typer af organisationer, herunder inden for produktion, service, sundhedssektoren m.fl. Vedligeholdelse af disse processer er afgørende for at opnå vedvarende resultater, og audits er en del af plan-do-check-act processen”.

Dato

24.03.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Implement Consulting Group
Webinar
Transforming production with SAP digital manufacturing

Get ready to explore SAP Digital Manufacturing, where real-time data, IoT, AI and advanced analytics come together to optimise production.

Dato

26.03.2025

Tid

09:30

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Økonomisk analyse

Bliv skarpere på økonomisk analyse og de økonomiske dynamikker i organisationer. På dette kursus, som også er et diplommodul, er der fokus på generel investerings- og finansieringsteori, inklusive virksomhedens (organisationens) årsberetning og den bagvedliggende lovgivning.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Ledelse af implementering

Få værktøjer til at lede din egen implementering af nye teknologier, systemer og strategier. Tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at skabe vellykkede implementeringer i din organisation.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

31.03.2025

Tid

08:30

Sted

Nyborg