Kampagne skal oplyse om ny lov om emballageaffald

Kun fire ud af ti danske virksomheder kender til ny lov om emballageaffald, selvom overtrædelse kan medføre bødestraf og politianmeldelse. Det viser en undersøgelse foretaget af Epinion på vegne af Miljøstyrelsen. Formålet med loven er at begrænse emballageaffald og fremme grønnere løsninger ved at hæve prisen på bestemte typer emballage. Nu skal en ny kampagne nå de flere tusinde virksomheder, der kan være omfattet.

Den 1. oktober 2025 træder nye regler for producentansvar for emballage i kraft. Det betyder, at virksomheder selv skal betale for at håndtere det emballageaffald, de skaber. Foto: 123rf.com

25.02.2025

SCM.dk

Den 1. oktober 2025 træder nye regler for producentansvar for emballage i kraft. Det betyder, at virksomheder selv skal betale for at håndtere det emballageaffald, de skaber. Miljøstyrelsen anslår, at flere tusinde virksomheder på tværs af en række brancher kan være omfattet. Loven betyder, at virksomheder, der for eksempel sælger emballerede produkter eller producerer emballage til det danske marked både får et økonomisk og organisatorisk ansvar for emballagens rejse fra produkt til affald. 

De nye regler er udviklet efter princippet om, at forureneren betaler. Ifølge kontorchef ved Miljøstyrelsen Thomas Bangsgaard Vestergaard er det en grundlæggende forandring af vores affaldssystem: 

“Indtil nu har kommunerne – og dermed skatteborgerne – stået tilbage med regningen for de enorme mængder emballageaffald, vi hvert år genererer i Danmark. De nye regler vender den tilgang på hovedet ved at placere ansvaret og regningen hos de virksomheder, der bruger pap, plast og andet emballage, når de sender varer til deres kunder. Omvendt bliver borgernes affaldsregning mindre”.

De nye regler betyder, at virksomheder nu årligt skal indrapportere al den emballage, de sælger. Når virksomhederne betaler for emballageaffaldet, får de et økonomisk incitament til både at bruge mindre emballage og vælge mere miljøvenlige emballagetyper, idet prisen vokser med emballagens miljømæssige aftryk. 

I februar lancerer Miljøstyrelsen en kampagne, der skal nå de mange tusinde virksomheder, der ikke kender loven. Med det udvidede producentansvar har danske virksomheder pligt til at registrere deres brug af emballage, der gøres tilgængelige på det danske marked. Selvom registreringspligten trådte i kraft i april 2024, og at det er strafbart ikke at indberette tal for sin emballage, kender mange virksomheder fortsat ikke til den. Ifølge tal fra Epinion svarer kun fire ud af ti (39 procent) virksomheder, at de har hørt om lovgivningen. 

Kun hver tredje virksomhed, der selv mener at være underlagt producentansvar, lever faktisk op til kravene i dag. Det skyldes en kombination af manglende viden samt manglende interne ressourcer (37 procent). Det er særligt mindre virksomheder med under ti medarbejdere, hvor der er stor usikkerhed om de nye regler. 

Ved udgangen af 2024 havde virksomheder indberettet 925.000 tons emballage. Det er særligt danske virksomheder, der fremstiller eller får fremstillet produkter i eget varemærke eller importvirksomheder, som påvirkes af reglerne. Det gælder for eksempel virksomheder, der videresælger importerede produkter eller markedsfører danskproducerede varer med eget logo og navn. 

Særlig type virksomheder står klar til at hjælpe For at sikre, at de nye regler overholdes af de mange tusinde virksomheder landet over findes der en række såkaldte ‘kollektive ordninger’, som omfattede virksomheder har pligt til at melde sig ind i. Det dækker over en ny type virksomhed eller forening, der på vegne af deres medlemmer hjælper med at håndtere og få genanvendt emballageaffald. Derudover kan de hjælpe med korrekt registrering af de forskellige former for emballage. De tre overordnede kollektive ordninger er VANA, EPR Denmark og Emballageretur. 

Fakta om emballageaffald 

- Affald per person: En europæer producerer i snit 187 kg emballageaffald årligt. 

- Store mængder emballage i Danmark: Virksomheder har per 31-12-2024 indberettet 925.000 tons emballage. 

- Emballage opdeles i forskellige materialekategorier: pap, plast, glas, aluminium, jernholdige metaller, træ, keramik, kork, porcelæn, mad- og drikkevarekartoner og tekstil. 

Fakta om producentansvar for emballage 

- Første del af reglerne trådte i kraft 2024: Siden 1. april 2024 har virksomheder skullet undersøge, om de er omfattet af loven om producentansvar for emballage. 

- Ny kampagne-hjemmeside: Virksomheder kan få vejledning om de nye regler på https://mst.dk/emballage 

- Flere tusinde virksomheder: Miljøstyrelsen vurderer, at flere tusinde danske virksomheder kan være omfattet af den nye lovgivning. 

- Forureneren betaler: Virksomheder, der er omfattede, skal selv betale for håndtering af det emballageaffald, de genererer. 

- Kollektive ordninger: En ny form for virksomheder eller forening, der skal hjælpe virksomheder med at registrere og håndtere det emballageaffald, de genererer 

- Pris stiger med miljøaftryk: Emballagetyper med større miljøaftryk bliver dyrere for virksomheder at få behandlet. Dette skal fremme løsninger, der er bedre for miljøet. 

Kilde: Miljø – og Ligestillingsministeriet

/ PiB

TECSYS A/S

Sponseret

Hardware & Brunch 2025

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

05.05.2025Fyns Kran Udstyr A/S

Sponseret

International robotvirksomhed finder skalerbar løsning

05.05.2025SCM.dk

Fuldautomatisk bigbag fyldesystem til High Care-miljøer i fødevareindustrien

01.05.2025SCM.dk

Snackproducent automatiserer varmehåndtering med robotteknologi

29.04.2025SCM.dk

Faldende ordreindgang og lavere medarbejderbehov i metalindustrien

29.04.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Gør sikkerhedssignaler synlige i travle arbejdsmiljøer

10.04.2025SCM.dk

Ny robot palleterer millioner af æg

09.04.2025SCM.dk

JYSK fejrer FSC-Certificering og bæredygtighedsmilepæl

04.04.2025SCM.dk

Ahlsell accelererer den grønne omstilling i hele værdikæden

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Grundlæggende Kvalitetsledelse

Formålet med kurset er at give deltagerne et grundlæggende kendskab til kvalitetsledelsessystemer og kravene i ISO 9001 standarden.

Dato

07.05.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav.

Dato

08.05.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

SCANLOX ApS
Messe
Oplev intelligente logistikløsninger fra SCANLOX på Robotbrag

Vi fremviser vores AGILOX ONE og sikkerhedslyskoncept.

Dato

08.05.2025

Tid

09:00

Sted

Forskerparken 10, Odense M, 5230 Denmark

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 for topledelse og bestyrelsesmedlemmer

NIS2 kræver, at ledelse og bestyrelsesmedlemmer uddannes i grundlæggende cybersikkerhed. Fra store bøder og fratagelse af lederrollen kan blive konsekvensen for ledelsen, hvis der ikke er styr på sikkerheden, når NIS2 bliver implementeret i Danmark.

Dato

08.05.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO 30415:2021 - Human resource management — Diversity and Inclusion awareness course for managers

An eight-hour course in two sessions giving a basic overview of diversity and inclusion as covered in ISO 30415:2021

Dato

13.05.2025

Sted

Online