Konsulentmarkedet er i rivende udvikling

Omsætningen i den danske managementkonsulentbranche steg i 2012 til 15,4 milliarder kroner, hvilket svarer til en stigning på 6,2 procent i forhold til 2011. Det er dog stadig 900 millioner kroner under 2008-niveauet.

Konsulentbranchen er ligesom resten af samfundet og erhvervslivet i dag præget af store forandringer og stor usikkerhed om fremtiden. Her er det Poul Skadhede, adm. direktør for Valcon og adm. direktør Mette Vestergaard fra Mannaz, der debatterer på DI-s toplederkonference i september 2013. Foto: Hans Søndergaard/DI..

28.03.2014

SCM.dk

<p>”Der sker en klar konsolidering i retning af, at de større virksomheder bliver stadig større og mere internationale” </p>

Søren Holm Johansen, Rambøll

Markedet for supply chain consulting og alle andre managementkonsulentydelser fik, som så mange andre brancher, en ordentlig mavepuster i 2009-10. Men konsulenterne er på vej op igen med en vækst i Danmark på 6,2 procent fra 2011 til 2012. Det viser en analyse foretaget af Dansk Industris brancheforening Managementrådgiverne.

Ser man på hele den sektor, som Dansk Industri kalder ”videnrådgivere”, der fx også omfatter rådgivende ingeniørfirmaer, advokater, revisorer, it-rådgivere etc., er der dog tale om helt andre tal, nemlig en samlet omsætning på knap 170 milliarder kroner og 140.000 ansatte.

Globaliseringstoget
Det samme billede tegner sig ifølge Source for Consulting for det europæiske konsulentmarked, som har undersøgt konsulentmarkedet og konkluderer, at markedet er i pæn bedring efter 2009-10, og at væksten særligt foregår på to områder: Finansielle services og multinationale virksomheder.

Læs også: Sådan går det med SCM i 2014    

Det sidste dækker over, at rigtig mange af konsulenternes kunder for alvor tager globaliseringsudfordringen ved hornene og søger konsulenternes hjælp til at etablere sig i andre lande og kontinenter, specielt er de ivrige efter at følge deres kunder til de nye økonomier i lande som Kina, Indien, Brasilien, Rusland etc.

Konsulentbranchen eller managementbranchen er en branche, der i særdeleshed er følsom over for de store tendenser, der rammer dens kunder. Det hænger sammen med, at branchen ofte skal definere og udpege netop disse forandringer eller give svar på mulige reaktioner herpå. Og helst være et skridt foran kunderne.

Derfor spiller udviklingstendenserne i de politiske og økonomiske systemer en stor rolle. Det er dog ikke ligetil at vurdere de nuværende økonomiske situation, der er tydelige tegn på fremgang, men den er usikker og tøvende. Der er nemlig tale om en ny normaltilstand, som er præget af usikkerhed og volatilitet, og som rummer både udfordringer og muligheder.

Læs også: Indkøbere undgår udvikling af leverandørrelationer

Det præger økonomien, det politiske system, den offentlige sektor, den private sektor og derfor naturligvis også konsulentbranchen.

Otte tendenser
Men der er dog ifølge Dansk Erhvervs analyse Management Outlook 2013 særligt otte strømninger, der presser sig på for konsulentbranchen. Det omfatter:

1.      Nødvendigheden af det internationale vue,

2.      behovet for vedvarende innovation,

3.      professionalisering af kunderne,

4.      sammensmeltning af strategi og implementering,

5.      specialisering af ydelserne,

6.      hensynet til den teknologiske udvikling,

7.      indgangen til den offentlige sektor, og

8.      indmarchen af revisionshusene.

Dansk Erhvervs analyse karakteriserer den danske konsulentbranche som en polariseret størrelse med meget stor forskel på de store og de små. Få fremtrædende managementhuse tegner branchen, og de flankeres af en stor flok meget små selskaber. Polariseringen til trods – og selvom managementbranchen ikke gik fuldkommen fri af det økonomiske tilbageslag i kølvandet på finanskrisen – er der tale om en branche, der i overvejende grad har oplevet mærkbar fremgang det seneste årti; en fremgang, man ikke mindst ser i de toneangivende huse.

Konsulenterne konsoliderer
Også de toneangivende huse falder i forskellige kategorier, når man gransker dem nøjere: Nogle har meget store bruttofortjenester per ansat, andre lidt lavere; nogle har meget højere personaleomkostninger per ansat, andre lidt lavere; og nogle har høje bruttofortjenester per ansat og samtidig lave personaleomkostninger per ansat. 

Læs også: Fremtidstendenser for materialehåndtering

Nogle er globale i deres omfang og udsyn, andre har specialiseret sig mere i de nordiske markeder. Nogle tager udgangspunkt i andre rådgivningsforhold, som f.eks. it eller revision, mens andre leverer den rene vare.

”Der sker en klar konsolidering i retning af, at de større virksomheder bliver stadig større og mere internationale. Også i den branche jeg selv kommer fra. Vi oplever en øget konkurrence i Danmark, men absolut også i udlandet”, siger Videnrådgivernes formand Søren Holm Johansen, der er koncerndirektør i Rambøll til Dagbladet Børsen den 29. november 2013. De store bliver større, de små specialiserer sig for at overleve, og dem i midten har det svært. Sådan ser billedet ifølge Videnrådgiverne ud for danske konsulenter.

Scanlox ApS

Sponseret

AGILOX AMR fra SCANLOX muliggør en implementering af automatiseret intern transport på få timer

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

22.02.2024SCM.dk

ICS vil chikane og mobning til livs

22.02.2024SCM.dk

NGO: Lange udsigter til grøn skibsfart

20.02.2024Global AGV

Sponseret

Overse ikke disse 5 tegn på, at du har brug for en Global AGV

19.02.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Københavns Maskinservice får hjælp af digitale prisskilte

15.02.2024TrueCommerce

Sponseret

SAP Excellence Day 2024

14.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Mød os på Retail Ready 2024!

13.02.2024Slimstock Nordic

Sponseret

Ilva case - Slimstock Nordic

12.02.2024Blue Yonder

Sponseret

Blue Yonder Acquires Flexis, a Leader in Manufacturing and Supply Chain Planning Technology

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup