Lageroptimering 2009: RFID stopper tagpap-tyve
Store problemer med tyveri fra byggepladser fik Icopal til at lægge RFID-tags i al deres tagpap. Det har blandt andet givet mindre svind hos entreprenørerne og en mere fleksibel distribution i Icopals logistikafdeling.
Et helt almindeligt scenarie i byggebranchen. Ifølge Dansk Industri bliver der nemlig hvert år stjålet for cirka en halv milliard kroner fra byggepladser.
Selv om tagpap-producenten Icopal søgte at løse tyverierne ved at levere flere gange eller oppe på selve bygningen, gav det stadig problemer. Distributionsformen var for dyr, og tagpappen blev stadig stjålet. I slutningen af 2007 besluttede Icopal sig derfor for at producere tagpap med RFID-tags.
Det var dog ikke ligetil at lægge en tag ind i tagpap, som kunne klare 180 graders flydende asfalt og samtidig være usynlig og kunne læses. Desuden gav beslutningen også andre panderynker hos logistikchef Tine Hovland Diemer.
Det var jo en kommerciel beslutning for vores kunders skyld - og ikke for at optimere logistikken. Så jeg havde faktisk lidt betænkeligheder, fordi jeg var nervøs for, hvad det betød for os, at vi skulle til at håndtere noget ekstra.
Mere fleksibel logistik
Icopal tog en ekstern leverandør med på råd, og efter flere forsøg med krøllet tagpap lykkedes det at fremstille en RFID-tag, som meget praktisk holder lige så lang tid som taget, cirka 50 år.
Den ændrer aldrig nogensinde ID. Vi ved, hvor tagpappen skal ligge, hvem der ejer lige akkurat den rulle tagpap på det tag, og vi kan altid følge den, forklarer Tine Hovland Diemer, hvis bekymringer skulle vise sig at være overflødige.
For RFID-taggen har været en win-win-win situation den har givet fordele for alle tre parter i værdikæden.
Icopal har fået en mere fleksibel distribution, og produktiviteten er samtidig uændret.
I logistikafdelingen har vi slet ikke samme stress på om morgnen med hastesager, så vi kan planlægge bedre i løbet af dagen og levere lidt større leverancer ad gangen, fordi vi ikke skal ud til den samme byggeplads helt så mange gange som før. Så det har givet meget mere ro på, siger Tine Hovland Diemer.
RFID-taggen har også betydning i forhold til fejlproduktion.
Vi kan jo spore varen, så hvis der skulle ske en fejl i produktionen, kan vi se, hvem der præcis har fået de her varer.
Desuden er virksomheden bedre i stand til at håndtere reklamationer, fordi man kan scanne gennem taget og se præcis, hvornår det er købt, og om det er det rigtige tag, som er leveret.
Svind svundet
Kunderne, dvs. entreprenørerne, har reduceret svind og dermed fået en bedre indtjening, fordi de kun skal købe varen én gang.
Det giver dem konkurrencefordele, både fordi de får en bedre pris, men også fordi de bedre kan planlægge, hvornår de er færdige med en opgave.
Og endelig har slutbrugerne sikkerhed for, at de får, hvad de har bestilt. Informationerne er bevaret, så skulle et hus skifte hænder, og papirerne ikke er fulgt med den nye ejer, giver det ikke problemer i relation til garanti.
Simpel opskrift
Opskriften på at indføre RFID-tags har været relativ simpel, fortæller Tine Hovland Diemer.
Udvikling af den rette tag, en applikator til at lægge taggen i tagpappen, et softwareprogram til de kodede informationer med integrering til ERP-systemet samt en håndscanner med RFID-antenne.
Hvad angår produktionsomkostninger, er de øget relativt lidt. Den største omkostning er, at registrering af paller før distributionen tager længere tid, men den er absolut til at leve med i forhold til fordelene, synes Tine Hovland Diemer.
Teknologien udbygges
Selv om Icopal har fået det udbytte af RFID, de forventede, har virksomheden ikke tænkt sig at hvile på laurbærrene. Der er flere planer i støbeskeen om at udbygge teknologien.
Blandt andet skal håndterminalen sløjfes til fordel for en port med aflæser for at spare tid, og RFID udvides også til andre produkter og fabrikker i den globale koncern.
I dag er det kun entreprenørerne, som har fordel af RFID, men Icopal håber, at tømmerhandlerne også får mulighed for at scanne med RFID, når de sælger tagpap direkte til håndværkerne.
Og endelig er planen, at informationen om tageftersyn også skal kunne kodes i taggen så snart markedet er klar til teknologien, fortæller Tine Hovland Diemer.