Langebæk frigiver sygeplejersketimer og sparer millioner

Bedre styr på logistikken kan minimere spild af ressourcer på hospitaler og ikke mindst spare dyrebare sygeplejersketimer. Langebæk har vist vejen i Aarhus.

Foto: Langebæk.

Langebæk har hjulpet Afdeling for Hjertesygdomme på Aarhus Universitetshospital med at opgradere deres logistik. Formålet er at reducere spild – både af personaletimer og af udstyr – ved at systematisere, digitalisere og toptune logistikken. Et systemskifte, der stadig er ved at blive implementeret.

Projektteamet af specialister har set på nøgletal som indkøbsvolumen, fordeling af varer, herunder lagervarer og skaffevarer samt procedure.
Siden har Langebæk kortlagt, hvor lang tid det kliniske personale bruger på særligt indkøb og på at finde materialer frem på afdelingen. Tid, der ikke går til patientpleje.
Analysen fra lignende projekter viser, at man ved at gennemføre et digitalt skifte fuldt ud kan spare 37-40 procent på området.

Optimering af lageret
Og netop i en tid, hvor det er velkendt, at sundhedsvæsenet mangler sygeplejersker, bliver de logistiske indsatser endnu vigtigere at have fokus på.
Mads Peters er Langebæks projektleder på opgaven. Han fortæller, at det i høj grad handler om at have fuldstændig styr på, hvilke materialer man har taget ud af afdelingens lagerskabe og benytter hvornår.
”Og det forsøger man også i dag, men det foregår meget manuelt. Det kliniske personale bruger f.eks. enormt meget tid på optælling, mens vi også ser, at det ofte skal gå meget stærkt, når patienter skal behandles. Det resulterer i, at man ofte er nødt til at medbringe flere varer til en operation, end der reelt forbruges. De ubrugte varer kommer ofte ikke retur til lagerskabene, hverken fysisk eller systemmæssigt. Det skaber spild og et ofte unødigt stort varelager,” forklarer Mads Peters og tilføjer:
”Her har vi set på, hvordan vi bedst muligt har kunnet digitalisere og automatisere processerne omkring materialehåndteringen. Hvordan undgår vi materialespild, og hvordan vi får flyttet sygeplejerskens tid over til patienterne. Analyserne i projektet på Aarhus Universitetshospital har vist et stort optimeringspotentiale. Og det er på alle måder en spændende implementeringsopgave. Ikke alene reduceres spildet, men i sidste ende handler det også om øget medarbejdertryghed og patientsikkerhed,” påpeger Mads Peters.

Tilfreds cheflæge
Jacob Thorsted Sørensen har som cheflæge på Afdeling for Hjertesygdomme på Aarhus Universitetshospital været involveret. Han fortæller, at der har manglet fokus på problematikken.
”Vi har efter vores kontakt med Langebæk  fået øjnene op for, hvor vigtigt det er at have nogle systemer og nogle medarbejdere, der kan håndtere den opgave. Hospitalerne har ikke haft tilstrækkelig fokus på, hvordan man håndterer varer, der bliver for gamle og er defekte etc. Det har været meget håndholdt og det er sygeplejersketid, der er gået med det,” siger han og uddyber:
”Nu får vi sat det bedre i system. Vi får helt styr på lagerbeholdningen og får brugt de ældste varer først etc. Således kan vi spare 5-10 procent om året på vores operationsafsnit. Og på vores afdeling med et vareforbrug på over 100 millioner kroner om året, er det rigtig mange penge. Samtidig kan vi give sygeplejerskerne bedre mulighed for at arbejde med deres kerneopgave - nemlig patienterne.”   

Lyt også til SCM Agendaen "Effektive logistikløsninger til den offentlige sektor"

Mads Peters, Senior Consultant hos Langebæk. Foto: Langebæk.

Denne artikel er del af et tema:

Tema om hospitalslogistik 2023

Forsyningskæder på hospitaler er præget af høj kompleksitet. Flow af varer og patienter på hospitaler består af mange følsomme kæder, der går på kryds og tværs af hinanden. Varer er for eksempel mad, sengelinned, affald, medicin og blodprøver. Og patienter har i sagens natur brug for, at logistikken fungerer, så de kan modtage den rette behandling på det rette tidspunkt.

Mere fra...

18.09.2023Langebæk A/S

Sponseret

Langebaek and Optilogic have formed a strategic partnership

31.08.2023Langebæk A/S

Sponseret

Langebæk frigiver sygeplejersketimer og sparer millioner

21.08.2023Langebæk A/S

Sponseret

Herlev Hospital - Logistikken er hospitalets livsnerve

24.01.2023Langebæk A/S

Sponseret

Blue Equity investerer i Langebæk A/S

25.08.2022Langebæk A/S

Sponseret

Langebæk inviterer til reception

17.03.2022Langebæk A/S

Sponseret

Ny strategisk alliance: Coupa og Langebæk indgår regionalt partnerskab