Logistikvirksomhed vil bekæmpe madspild

Logistik er afgørende for bekæmpelsen af madspild. Det viser nye tal fra den europæiske fødevarebank og logistikvirksomheden CHEP, som har indgået et samarbejde om at nedbringe mængden af den mad, virksomheder dagligt smider ud. Og nu afslører nye tal, hvordan det står til.

Bekæmpelse af madspild er blevet en international mærkesag, som får stigende opmærksomhed både blandt interesseorganisationer, staten og industrien. Undersøgelser viser, at detailbranchen står for 23 procent af det samlede madspild i Danmark svarende til 163.000 ton, mens fødevarebranchen står for 19 procent.* Alligevel er madspild nu også blevet en sag for logistikbranchen. Og det med god grund. 

Danmark spilder 715.000 ton mad om året 

Optimering af logistik- og forsyningskæder er blevet et stort fokusområde for FEBA – den europæiske sammenslutning af fødevarebanker – i forsøget på at gøre det lettere for organisationer at indlevere den mad, de har i overskud. Alene i Danmark spilder vi 715.000 ton mad om året, viser tal fra bevægelsen StopSpildAfMad. Enorme ressourcer, der både skal adresseres gennem en målrettet indsats hos forbrugerne, men der ligger også et kæmpe potentiale i at optimere butikkernes forsyningskæder. 

En af dem, der har indgået samarbejde med FEBA, er logistikvirksomheden CHEP, som stiller sin viden om forsyningskæder til rådighed samt bidrager med naturalier, frivillig arbejdskraft og donationer. Alt dette er med til at finansiere FEBAs arbejde i kampen mod madspild, og nu offentliggør CHEP de foreløbige resultater af samarbejdet. 

3 ton mad på 300 dage

I løbet af det seneste år har de europæiske fødevarebanker modtaget mere end 94.000 blå paller med donerede fødevarer, og over de seneste to år har hundredvis af CHEP-medarbejdere bidraget med tusindvis af timers frivilligt arbejde. Fødevarebankerne vurderer, at samarbejdet har afgørende betydning for deres fælles mission om at sikre en effektiv fordeling af den donerede mad.

"I FEBA arbejder vi hele tiden på at fjerne de mange forhindringer, der står i vejen for at donere fødevarer. Fx ved at indføre nye retningslinjer for donation af fødevarer i EU i samarbejde med FoodDrinkEurope, EuroCommerce og HOTREC. Retningslinjerne sikrer en mere omfattende og sikker fordeling af overskydende varer til sårbare grupper, så de også kan få adgang til ernæringsrigtig kost. Med sin støtte til FEBA gør CHEP en stor logistikmæssig indsats for at vi kan nå vores mål,” siger Patrick Alix, generalsekretær i FEBA.
I Danmark hjælper CHEP virksomheder med at levere overskudsprodukter til Fødevarebanken, som 300 dage om året kører ca. tre tons mad ud til bl.a. væresteder, herberger og kvindecentre på blå paller. En af de kunder, der donerer mad til Fødevarebanken, er industrikoncernen Unilever: 

”Madspild er en global problemstilling, som vi ikke har løst optimalt endnu. Gennem en fælles indsats har vi dog mulighed for at påvirke udviklingen i en positiv retning. Unilever Danmark er en af de kunder, der har valgt at levere deres overskudsvarer på vores paller. Det er utroligt positivt og et vigtigt signal til resten af branchen, og vi håber, at endnu flere vil følge trop i kampen mod madspild de kommende år,” siger Torben Lund, dansk landechef for CHEP.

370.000 måltider sikret

Det er dog ikke kun i Danmark, at kampen er intensiveret. I Irland har CHEP fx faciliteret samtaler mellem sine kunder og den irske fødevarebank, Cross Care. Efterfølgende er ni producenter og en detailvirksomhed begyndt at donere varer til fødevarebankerne.

Samtidig har den italienske sammenslutning af fødevarebanker, Banco Alimentare, fået hjælp af CHEP til at optimere og reducere sine transportomkostninger. Initiativet har sparet Banco Alimentare over 193.00 danske kr. i transportomkostninger, hvilket svarer til over 370.000 måltider.

I Storbritannien har CHEP også igangsat et projekt i samarbejde med FareShare, som netop indsamler brugbare fødevarer til hjælpeorganisationer. Her hjalp CHEP FareShare med at skabe et sikkert arbejdsmiljø i logistikleddet for virksomhedens frivillige og fastansatte medarbejdere.
*Kilde: Miljøstyrelsen, rapporten – ”Food waste prevention in Denmark - Identification of hotspots and potentials with Life Cycle Assessment”, 2017.

Om European Federation of Food Banks (FEBA) 

FEBA blev grundlagt i 1986 og samler 326 europæiske fødevarebanker, der dagligt kæmper mod sult og madspild. I 2016 fordelte de europæiske fødevarebanker 535.000 ton fødevarer, hvilket svarer til 2,9 millioner måltider hver dag, til i alt 6,1 millioner mennesker i samarbejde med 37.000 velgørende organisationer og sociale myndigheder. FEBA’s frivillige indsamler fødevarer, der ellers bliver smidt ud og fordeler dem blandt velgørende organisationer, som arbejder med at hjælpe de mest sårbare og trængende borgere. Den danske pendant fødevareBanken er også medlem af FEBA. 

Om CHEP

CHEP er global markedsleder inden for logistik og pooling af paller og servicerer forbrugervare-, friske fødevare-, drikkevare-, produktions- og detailbranchen i mere end 60 lande. Med paller fra CHEP får virksomheder en certificeret bæredygtig logistikløsning og er samtidig med til at minimere den miljøpåvirkning, transport medvirker til, når produkterne bevæger sig gennem forsyningskæden. CHEP har mere end 12.500 ansatte og hjælper årligt kunderne med transport mellem 500.000 kontaktpunkter ved at kombinere ny teknologi og årtiers erfaring med en aktivbase på mere end 300 millioner paller. CHEP er del af Brambles Group, der inkluderer IFCO, den førende udbyder af containere lavet af genbrudsplastik (RPC´er) til den globale forsyningskæde af friske fødevarer. Læs mere på www.chep.dk. 

CHEPs nye algoritme øger antallet af indsamlede paller i Europa med 500.000 enheder om året

21.05.2023CHEP Denmark

Sponseret

03.05.2023CHEP Denmark

Sponseret

CHEP Danmark planter læring om træer og naturressourcer hos næste generation

25.04.2023CHEP Denmark

Sponseret

CHEP Danmark på LOOP Forum 2023

12.04.2023CHEP Denmark

Sponseret

Et internationalt flow betyder mere effektiv forsyningskæde

09.01.2023CHEP Denmark

Sponseret

Brambles awarded CDP double ‘A’ score for transparency and action on climate change and forests

02.01.2023CHEP Denmark

Sponseret

Brambles for første gang nr. 1 på Dow Jones’ indeks over bæredygtighed