Mixed Reality og HoloLens 2? Moden teknologi, fremtidsmusik eller begge dele?

Siden Microsoft i September 2020 frigav Hololens 2 til salg i Danmark, har Mixed/Augmented Reality, også kaldet MR/AR, været "the talk of the town" i Microsoft- økosystemet.

24.08.2021

Sponseret

Columbus

Mange virksomheder har investeret i en eller flere Hololenses, og hurtigt kunnet levere værdi gennem mobilt fjernsupport med Remote Assist, samt interaktive arbejdsinstruktioner med Dynamics 365 Guides. Her har vanskelige rejseforhold for ekspert teams, som følge af Covid-19, også været en accelererende faktor.

Læs mere i denne blog hvor vi gennemgår flere interessante cases fra "det virkelige liv".

Der er masser af potentiale i Fjernsupport og interaktive Guides, men mulighederne stopper ikke her. Ved at tænke ud af boksen, er potentialet i MR/AR virkelig mindblowing. Hos Columbus er vi dybt optaget af MR/AR både på kort sigt og på den lange bane.

Til at kridte den lange bane op, har jeg taget en snak med mine kolleger Lars Djernæs og Steffen Bojer der begge arbejder med teknologiudvikling og -implementering.

"Hvordan ser I anvendelsen af MR/AR devices i dag?"

Vi ser ofte, at det første virksomhederne kaster sig over når de anskaffer det første MR/AR-device er typisk de "lavthængende frugter". Et eksempel på dette er serviceteknikerens mulighed for at kommunikere håndfrit med backofficesupport, hvor de hurtigt kan danne sig overblik af problemet ved "at se, det modtageren ser". Hertil har de mulighed for at sende dokumenter, billeder etc. direkte til teknikerens Hololens. Det, kombineret med en Dynamics 365 Field Service er et ret stærkt setup, hvor investeringen i Hololens skaber værdi fra dag 1.

"Med et kig ud i horisonten, hvad er de mest interessante perspektiver på teknologifronten?"

Jo, perspektiverne på teknologien er enorme og drives af en fornuftigt hurtig teknologiudvikling. En af de absolut mest interessante teknologier er de såkaldte Spatial Anchors. Med Spatial Anchors kan man forankre dynamisk content f.eks. via et dashboard, til en lokation, til et område på en maskine eller i en bygning. Anvendt sammen med Power BI er det virkelig en potentiel gamechanger hvor MR/AR kan medvirke til, at revolutionere designet af enhver type maskine/bygning.

Microsoft præsenterede på efterårets Ignite et ganske inspirerende scenarie. Denne demo, samt vores perspektivering kan ses her.

"Kan I uddybe hvad der gør MR/AR og Spatial Anchors så potentielt revolutionerende?"

Jo, tænk på hvad fjernbetjeningen har gjort for TV-designet. Pludselig var det ikke nødvendigt med fysiske knapper på selve TV-apparatet og det gav helt nye muligheder for et mere clean og langt mindre komplekst design.

MR/AR giver mulighed for at tage dette til next level: Alle maskiner kan i princippet betjenes og monitoreres fra et MR/AR device. Hvis vi ikke længere er bundet til et fysisk display/betjeningspanel på selve maskinen, kan kompleksiteten i designet reduceres kraftigt og gøres lang mindre statisk. Nye displays og betjeningspaneler kan lægges på som softwareopdateringer.

Perspektiverne er omfattende, og faktisk ganske overvældende: tænk på hvor mange små skærme og knapper der sidder på vores forskellige fysiske devices, ofte statisk, uoverskueligt og dyrt. I et fuldt MR/AR-setup kommer produktionsgulvet til live, ved at tilføje et digitalt lag ovenpå det fysiske produktionsapparat.

"Det er jo noget af et paradigmeskifte, er der ikke fortsat et stykke vej rent modenhedsmæssigt?"

Grundlæggende er softwareteknologien som Dynamics 365 godt på vej rent modenhedsmæssigt. Men en basal forudsætning er jo, at disse applikationer skal kunne udveksle data med maskinerne. I mange virksomheder har vi en klassisk "brownfield IOT" -udfordring, altså et behov for eftermontering af IOT Devices på eksisterende, ikke-IOT enablet produktionsapparat.

Derudover er der forsat, mange steder, en vis berøringsangst i forhold til at bruge det fysiske MR/AR device. Det tiltrækker sig forholdsvist stor opmærksomhed og anses nok stadig som noget "eksotisk". Men udviklingen går i retning af mindre og mindre devices, og det, kombineret med de mange, stærke use cases, vil nok med tiden medføre at disse decives bliver set som noget ganske naturligt. Superinteressante er også de kombinerede devices som f.eks. den Hjelmintegrerede Hololens 2. Her kan man forestille sig, at det over tid bliver en standardfeature i en hjelm.

Gør dine serviceudbud proaktive med Microsoft Dynamics 365 for Field Service.

Mere fra...

27.05.2024Columbus

Sponseret

The Retailer's Guide to 2024 - Driving sustainability and responsibility

20.05.2024Columbus

Sponseret

The Retailer's Guide to 2024 - Loyalty, brand identity, and time matter

14.05.2024Columbus

Sponseret

Case: B&O's digitale transformation skal styrke innovation og kundeoplevelse på samme tid

13.05.2024Columbus

Sponseret

Detailbranchens ultimative guide til Data og AI

08.05.2024Columbus

Sponseret

Potentialet i AI er enormt – men det kræver en indsats på flere fronter at indløse det

19.03.2024Columbus

Sponseret

Access Management: The key to IT security in large organizations