Ny rapport: Automatiseringen vil kræve opkvalificering eller jobskifte for 400 mio. mennesker

Cirka 15 procent af alle jobs globalt set vil i fremtiden blive erstattet af automatisering og ny teknologi, viser en ny rapport fra McKinsey. Der vil dog overordnet set ikke blive brug for færre hænder og hoveder på arbejdsmarkedet, udviklingen kræver bare, at medarbejdere omstiller sig, tilegner sig nye kvalifikationer og efteruddannelse.

Industri 4.0 vil påvirke cirka 15 procent, svarende til 400 millioner medarbejdere, i år 2030, konkluderer ny rapport fra McKinsey. .

04.12.2017

SCM.dk

Automatisering og teknologisk udvikling skaber mange nye muligheder, men også udfordringer. I hvert fald hvis man ser det fra nogle af de arbejderes synspunkt, hvis job er muligt at erstatte med maskiner og robotter. Særligt ansatte i transport- og logistikbranchen er blevet dømt som værende i risikozonen.

Læs også: Lagerstyring 4.0 er på vej til et lager i din nærhed

Men hvor galt står det egentlig til? Det har konsulentfirmaet Mckinsey regnet på og resultatet kan læses i den helt nye rapport ’Jobs lost, jobs gained: Workforce transitions in a time of automation’.

Rapporten gennemgår problematikker som automatiseringens indvirkning på arbejdsmarkedet, kompetencer og lønudvikling, samt hvordan samfund og virksomheder bedst ruster sig til den kommende omstilling. Hovedkonklusionen i rapporten er, at der vil være arbejde nok til alle i år 2030, men for mange vil arbejdet få en anden karakter, hvorfor omstillingen kan blive udfordrende og indebære forskellige former for opkvalificering.

Og det er ikke så få, der vil kunne mærke skiftet væk fra det mere manuelle arbejde. I rapporten vurderer McKinsey, at cirka 15 procent af verdens job højst sandsynligt vil blive erstattet af robotter eller anden automatisering. Det svarer til cirka 400 millioner mennesker, der vil kunne blive ramt. Derudover er tre procent, svarende til 75 millioner mennesker, i risiko for at være nødsaget til at skifte branche grundet automatiseringen.

Rapporten fra McKinsey går i dybden med hvilke job automatiseringen vil erstatte og medføre i forskellige lande og brancher. Grafik: McKinsey. .

Opkvalificering sværest for medarbejdere, der er midtvejs i karrieren
Automatiseringen og robotternes indtog bliver også betegnet som Industri 4.0, med henvisning til de tre foregående industrielle revolutioner, der indebar henholdsvis dampmaskiner, elektronik og it-systemer.

Industri 4.0 vil ligesom de foregående blive udfordrende og krævende at omstille sig til for både brancher og medarbejdere, men altså ikke udslettende eller umulige for medarbejdere verden over at tilvænne sig.

Dem, der ifølge McKinsey-rapporten vil få det sværest, er produktionsmedarbejdere og maskinoperatører samt medarbejdere, der befinder sig midt i deres karriereforløb. Hvis omstillingen skal kunne betegnes som en succes, skal de personer, der mister jobbet til ny teknologi have fundet et nyt job inden for et år. Ellers kan det resultere i langsommere lønudvikling og en øget arbejdsløshed.

Læs også: Industri 4.0 har senest givet os Internet of Goods – men er det opreklameret?

Konstruktivt har McKinsey analyseret sig frem til fire indsatser, de anbefaler både regeringer og erhvervsliv at iværksætte, for at omstillingen i Industri 4.0 skal gå så glat som muligt. Indsatsområderne indebærer  

  1. at fastholde robuste økonomier, der vil understøtte skabelsen af nye jobs,
  2. mere efteruddannelse og gentænkning af hvordan medarbejdere opkvalificerer sig,
  3. mere mobilitet på arbejdsmarkedet og
  4. en beskæftigelsesindsats, der støtter arbejdsløse.

-CHM 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

19.07.2024SCM.dk

ADP får 50 millioner kroner til havneudvidelse

19.07.2024SCM.dk

Cybersikkerhedsområdet får mange millioner til talentudvikling

12.07.2024SCM.dk

Flot vækst og generationsskifte hos Eryk A/S

10.07.2024SCM.dk

Motorola opruster for at tage livtag med Norden

05.07.2024DTU Learn for Life

Sponseret

Nyt kursus i jernbaneteknologi tilbyder dybdegående indsigt

04.07.2024GS1 Denmark

Sponseret

5 gode råd til at kortlægge dine emballagedata

02.07.2024Descartes

Sponseret

Descartes bliver stærkere inden for fragthåndtering med opkøbet af BoxTop Technologies

02.07.2024SCM.dk

Maersk har trukket sig - DSV fortsat med i budkrig om DB Schenker

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup