Nye stregkodenumre til vægtvariable produkter

Bruger I stregkoder der indeholder vægten eller prisen på varen? Fra 1. september ændres strukturen for stregkodenumre til vægtvariable produkter, fx ost og kød. Det betyder, at fx vægte og kasseterminaler skal have opdateret software.

Nationale varenumre ændres fra 1. september 2018

”Hidtil har det været sådan, at når et stregkodenummer begyndte med 27, så betød det, at stregkoden indeholdt prisen på varen. Men fra 1. september 2018 tildeler vi 27-numre til vægtvariable stregkoder, hvor vægten er indkodet i stregkoden”, forklarer Jane Wulff, Head of Standards and Implementation i GS1 Denmark.

Baggrund for ændringen

”Vi kan se, at der er et fortsat behov for denne type stregkoder, og derfor er vi nødt til at udvide kapaciteten af numre ved at omdefinere betydningen af ”27”. For yderligere at sikre kapaciteten, ændrer vi samtidig praksis således, at vi fremover tildeler et nummer af gangen i stedet for som tidligere at tildele dem i bundter af 10 stk.”, uddyber Jane.

Konsekvenser for jeres virksomhed: Opdatér software

I dag er softwaren i industrivægte, kasseterminaler og DataWarehouse-systemer sat op til at fortolke numre, der begynder med 27 som værende et varenummer med en pris. Dette skal ændres til vægt. Ellers kan det resultere i forkerte priser på kundens bon, kø ved kassen og rod i back office-systemer.

Hos fødevareproducenter kan varestamdata blive ukorrekte, og dermed kan fakturering blive forkert.

Ny struktur for præfiks 27

Ændringen betyder, at der fremover kun er fem cifre til angivelse af den aktuelle vægt (op til 100 kg.) i stedet for 6 cifre som der er nu:

Præfiks      Ref. nr.      Produktnr.      Vægt      Kontrolciffer
 
27                 rrrr                p                     vvvvv                k

”I 2013 var vi i en lignende situation, hvor vi ændrede præfiks 28 fra at indikere pris til at indikere mængde. Dette indebar ændringer i vægte, POS-systemer og DataWarehouse-systemer, men medførte ikke større uforudsete udfordringer. Vi har gennem den seneste tid haft dialog med en gruppe af medlemmer og vurderer at den kommende ændring ikke vil medføre større gene end i 2013”, forventer Jane:”Alle medlemmer er naturligvis meget velkomne til at kontakte os, hvis de har spørgsmål i forbindelse med ændringen”.

Læs mere på www.gs1.dk

Mere fra...

02.05.2024GS1 Denmark

Sponseret

Værktøj til at beregne emballage er nu tilgængeligt på engelsk

23.02.2023GS1 Denmark

Sponseret

Hvad har bilbatterier, brystimplantater, kaffekopper og flødeboller til fælles?

20.01.2023GS1 Denmark

Sponseret

Dansk Retursystem og GS1-stregkoder i unik kombination

22.09.2022GS1 Denmark

Sponseret

Stregkoder kan guide danskerne gennem mærkningsjunglen

19.09.2022GS1 Denmark

Sponseret

Ny undersøgelse: Smarte stregkoder minimerer madspild

15.09.2022GS1 Denmark

Sponseret

GS1 sætter standarden på Frode Laursens 166.000 kvm. store logistikcenter