Nyt klimasyn er ukendt for mange virksomheder

Har du hørt om det nye energi- og klimasyn, der trådte i kraft den 1. juli i år? Så er du sandsynligvis en blandt ganske få. Men det er helt essentielt, at virksomheder er opmærksomme på de ændrede regler, lyder det fra Energi Fyn.

Halberg koncernen er en af de virksomheder, der er omfattet af klimasyn. Her er Energi Fyns energirådgiver på besøg ved et af deres hoteller for at besigtige de energiforbrugende enheder. Foto: Energi Fyn

10.10.2024

SCM.dk

Mange virksomheder er blevet omfattet af en ny bekendtgørelse om energi- og klimasyn – de ved det bare ikke. Ifølge de nye regler skal en virksomhed have kortlagt minimum 90 procent af det samlede energiforbrug, hvis dette ligger på 2,78-23,61 GWh – og tilsvarende 90 procent af den samlede CO2-udledning.

For nye energisyn skal dette gøres inden den 1. august 2025 – og for klimasynet inden den 1. august 2026. Det gælder både for nye virksomheder, men også hvis virksomheden for nylig har fået gennemført den tidligere version af energisyn, der var krav om, inden nye regler trådte i kraft.

”Vi har forsøgt at kontakte nogle af de kunder, som vi med sikkerhed kan sige vil være omfattet af de nye lovbestemmelser, når vi kigger på deres tidligere forbrug. Og der er samme tendens hele vejen rundt: de har ikke hørt om klimasynet og ved af gode grunde heller ikke, at de skal have udført synet inden for et år”, fortæller Theis Riber Fjord, der er salgschef i Energi Fyns erhvervsafdeling.

Det er Energistyrelsen, der har fået gennemført de nye bestemmelser i sammenhæng med den politiske Aftale for grøn skattereform med videre af 2022. Det er ligeledes Energistyrelsen, der kommer til at håndhæve reglerne, og der er lagt op til alt fra påbud til politianmeldelse og bøder, hvis en virksomhed ikke overholder reglerne.

Mange virksomheder har været vant til at få udført et energisyn hvert fjerde år. Dette har været betinget af regnskabsloven i forhold til antal af medarbejdere og omsætning. Men det er blevet ændret nu.

Læs også: Logistik- og ejendomsudviklingsspecialist tredobler fondskapital

”Med det nye energi- og klimasyn skal du som virksomhed kortlægge 90 procent af det samlede energiforbrug og CO2-udledning, og det inkluderer både varmeforbrug, strømforbrug og transport. Netop transportdelen kommer bag på mange”, lyder det fra Theis Riber Fjord fra Energi Fyn. Han fortsætter:

”Du skal bruge en fagperson til at udføre synet, og du får en rapport, som tilmed giver syn for sagen, hvis der er nogle helt oplagte tiltag, du kan implementere for at få både en økonomisk gevinst og en lavere miljøbelastning”, siger Theis Riber Fjord.

Et energi- og klimasyn tager minimum tre måneder at få lavet. Energi Fyn hjælper virksomheder i hele landet og er én blandt et mindre antal aktører, der især udfører disse syn på Fyn og i trekantområdet.

Kilde: EnergiFyn

/ PiB

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

05.11.2024SCM.dk

Historisk lavt kulforbrug og mere vedvarende energi i 2023

05.11.2024SCM.dk

Kinesisk åbning er godt nyt for danske rederier

05.11.2024ADP

Sponseret

Taulov Dry Port udvider: Danmarks største logistikcentrum

05.11.2024DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

DACHSER får ny nordisk direktør ved årsskiftet

04.11.2024SCM.dk

Elektronisk affald fra AI-sektoren bliver en af fremtidens store udfordringer

04.11.2024SCM.dk

IoT-aktør køber op og bliver mere international

31.10.2024SCM.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

31.10.2024SCM.dk

Nyt partnerskab vil udvikle fremtidsscenarier for transportbranchen

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

06.11.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Roskilde Park Ved Ringen 2, 4000, Roskilde