Organisk emballage vinder frem

Forskere arbejder på, at fødevareemballage i fremtiden skal være lavet af overskudsmad. Eller i hvert fald af lignende, organisk materiale.

Ecovative laver emballage ud af svampeceller, som virksomheden selv gror. Foto: Ecovative. .

06.06.2017

SCM.dk

Fødevareemballage skal i fremtiden være lavet af… fødevarer. I hvert fald hvis det står til et stigende antal forskere over hele verden, skriver New York Times.

Udviklingen skal løse tre af verdens store mad- og emballageproblemer: Alt for store mængder mad går til spilde, der er for meget overskydende emballage fra maden og emballagen, der typisk er lavet af plastik, forgår ikke sådan lige. I stedet ender det i store plastikøer- eller bunker rundt om i naturen.

Læs også: Ewii-elscooter skal produceres i Danmark

Nogen der blandt andre forsøger at omdanne overskudsmad til emballage er USA’s Department of Agriculture. Et af ministeriets forskerhold har udviklet et materiale fra mælkeprotein, der eksempelvis kan bruges til pizzabakker, emballage til ost eller en opløselig suppeemballage, man kan varme og spise sammen med indholdet.

Produktet ville også kunne bruges til andre former for konservering, fortæller Peggy Tomasula til New York Times. Hun er forskningsleder på landbrugsministeriets laboratorie og beskriver, hvordan det nye materiale kunne bruges til eksempelvis at erstatte det sukker på cornflakes, der forhindre dem i at blive bløde for hurtigt.

Ud med plastik, ind med organisk materiale
Bæredygtig emballage vinder i det hele taget mere og mere ind. Selv når det ikke handler om at få brugt overskudsmaden, er mange enige om at skifte plastikken ud med organisk materiale.

Nestlé Waters og Danone samarbejder eksempelvis om at lave vandflasker ud af træ, og amerikanske Ecovative har udviklet emballage lavet af svampe. Esben Bayer, der har grundlagt Ecovative, fortæller, at det i høj grad handler om at se biologien som byggesten i stedet for plastik, metal osv.

”Jeg studerede maskiningeniør, og mens jeg arbejdede på vindmøller, kunne jeg ikke glemme, hvad jeg havde set som barn, da jeg voksende op på en farm i Vermont. Biologi er virkelig den bedste teknologi, vi har til rådighed, og derfor er vi i højere grad begyndt at se levende celler som levende maskiner”, siger Esben Bayer til New York Times.

Læs også: Big data gør affald til ressource

Ecovatives organiske produkt er skabt af mycelium, der er den underjordiske del af svampe. Ecovative gror selv svampen i forskellige jordtyper og miljøer, hvilket resulterer i materialer, med forskellig styrke og fleksibilitet. Svampematerialet, der blandt andet kan bruges til emballage, kan i princippet spises, selvom Esben Bayer i stedet anbefaler, at man bruger det til kompost.

Læs mere om de alternative, organiske emballageprodukter her.

-CHM 

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

06.11.2024SCM.dk

Antallet af leverede containerskibe sætter ny rekord

06.11.2024SCM.dk

Ny griberobot klarer tunge løft i op til 3 meter og 18 timer i døgnet

31.10.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Har du svært ved at skelne mellem AMR og AGV? Her er hvad du behøver at vide

22.10.2024SCM.dk

Ny effektiv rensning af spildevand giver bedre klimaaftryk og bundlinje

18.10.2024SCM.dk

Aktør forvandler restprodukter fra havet til fødevarer

16.10.2024SCM.dk

Nyt EU-projektet skal fremme remanufacturing

14.10.2024Kardex Danmark

Sponseret

Danfoss øger effektiviteten med Kardex automatisering og robotteknologi

14.10.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi købte den første robot, før vi havde et job til den”

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

07.11.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2, 6000, Kolding