Supply chain – ny betydning på ledelsesniveau

På det seneste har diskussionen om virksomheders supply chains gennemgået en forandring fra grim ælling til svane. Emnet er gået fra kedeligt til hot stuff i bestyrelseslokale, mener Jens Stenquist, der har arbejdet med at skabe optimale supply chains i to årtier.

Optilon.

- Det skal ikke ligge på en driftsleders skuldre at sikre virksomhedens fremtid, siger han.
Da fabrikker og havne blev lukket i begyndelsen af pandemien, begyndte mange virksomheder at overveje hvorvidt en global forsyningskæde er den mest optimale løsning. Overvejelserne blev forstærket da Rusland invaderede Ukraine og kortet over international handel blev tegnet om.
- Optilon har længe haft en passion for supply chains, men det er beklageligt at det er blevet højaktuelt som følge af pandemi og krig. Jeg ville ønske, vi kunne være kommet hertil uden kriser. For mig, der har arbejdet med supply chains i over 20 år, er det inspirerende, at problemstillingen endelig er nået på bestyrelsesniveau hos virksomhederne, siger Jens Stenquist, salgs- og marketingchef i Optilon, som hjælper virksomheder med at optimere og styre deres supply chains.

Nordiske virksomheder flytter hjem
Han ser en klar tendens til regionalisering – at nordiske virksomheder flytter hjem. Outsourcingen til lavprislande, der før var synonymt med omkostningsbesparelser, har betydet alt for lange leveringstider, produktionsforstyrrelser og et stort klimaaftryk.
- Omkostningsmæssigt kan det være optimalt at have fabrikker, leverandører og lagre i Asien, så længe vi ikke har nogle geopolitiske spændinger eller pandemier. Men med hensyn til bæredygtighed kan det blive en katastrofe, siger Jens Stenquist og fortsætter:
- Omkostninger, serviceniveau og risikoeksponering er tre dimensioner, som længe har været i fokus, når man taler om supply chains. Bæredygtighed faldt i baggrunden under pandemien, men nu kommer det spørgsmål ind som en fjerde dimension at tage højde for. Disse fire dimensioner er afgørende for at styrke virksomhedernes konkurrenceevne.

Tag kontrol over forsyningskæden
Jens Stenquist mener, at der er en gylden middelvej, hvor der tages højde for alle dimensioner. Men for at nå dertil er virksomheder nødt til at rejse spørgsmålet på ledelses- og bestyrelsesniveau og bruge ny teknologi til at visualisere og analysere forskellige scenarier, hvor de fire dimensioner stilles op mod hinanden.
- Styringen skal være mere præcis. Mit råd er at bruge data om kundeadfærd, omkostninger, variationer i leveringstider og produkternes karakter til at bygge en digital tvilling af deres supply chain og bruge matematiske modeller til at optimere den. Sammenhængene er for komplekse til, at vi kan stole på mavefornemmelse eller generelle analyser, siger Jens Stenquist.
Virksomheder i Norden, som er presset af et højt omkostningsniveau og en udfordrende geografisk placering, har brug for at tage kontrollen for at fastholde konkurrenceevnen i fremtiden. Og Optilon, som har bidraget med sin ekspertise i mere end 1.000 projekter, er klar til at hjælpe.

Optilon Supply Chain Conference
Den 7. september arrangerer Optilon deres årlige Supply Chain Conference 2023. Det bliver en dag fyldt med viden, inspiration, samt mulighed for at netværke og diskutere med andre supply chain beslutningstagere. Der er et begrænset antal pladser, tilmeld dig her.

Mere fra...

07.11.2023Optilon Danmark

Sponseret

Har dit lager et skjult potentiale, der kan realiseres ved intelligent planlægning af forsyningskæden?

22.05.2023Optilon Danmark

Sponseret

Supply chain - ny betydning på ledelsesniveau

21.05.2023Optilon Danmark

Sponseret

Supply chain – ny betydning på ledelsesniveau

08.09.2022Optilon Danmark

Sponseret

Vær med idag klokken 13-16.30 - Årets vigtigste Supply Chain konference

18.08.2022Optilon Danmark

Sponseret

Har i en plan for Cybersecurity i Supply Chain?

08.08.2022Optilon Danmark

Sponseret

Re-imagine the Supply Chain: Konference 8. September