Tingenes internet er en god investering

En ny undersøgelse af en lang række virksomheders investeringer relateret til Internet of Things viser, at pengene er godt givet ud. I Norden er vi dog ikke helt med fremme.

Tingenes internet, Internet of Things, IoT. Kært barn har mange navne, og det breder sig. Og så er det en god forretning. Foto: TCS.

28.08.2015

SCM.dk

Det britiske konsulentbureau Tata Consultancy Services (TCS) har publiceret en rapport, der har undersøgt effekterne af en lang række store, internationale virksomhederes investeringer i teknologi og tiltag relateret til fænomenet tingenes internet, Internet og Things (IoT), det skriver mynewsdesk.

Konklusionen i undersøgelsen er ganske klar. Midler brugt på strategier, tiltag og opgraderinger centreret omkring IoT fører til vækst i omsætningen i nærmest alle tilfælde. TCS har spurgt mere end 3000 ledere fra globale eller multinationale virksomheder i sværvægtsklassen (forventede IoT-investeringer på over 500 mio. kr. i snit i 2015), og af dem havde 79 procent IoT-programmer i drift.

Læs også: Verizon lancerer ny portal til Internet of Things

Disse rapporterede om en gennemsnitlig stigning i omsætningen i 2014 på 16 procent i de sektorer, hvor IoT var en faktor. Knap hver tiende oplevede en vækst på mere end 60 procent, og generelt er tendensen, at first movers på området er mere tilbøjelige til at genopfinde deres forretning og skabe stor værdi for både sig selv og sine kunder.

Branchespecifikt er det specielt inden for industriel fremstilling at IoT fører vækst med sig. Således kunne virksomheder i denne kategori berette om 29 procent øget omsætning som følge af IoT-initiativer sidste år, og en vækstrate sammenlignet med i år i samme størrelsesorden frem mod 2018. 40 procent af disse virksomheder bruger IoT til produktovervågning.

Norden halter lidt efter
Det er specielt nordamerikanske og europæiske producenter, der i stigende grad sælger smarte produkter, mens vi i norden er lidt mere tilbageholdende.

”I Norden er implementeringen af IoT stadig i sin tidlige fase. Med hensyn til strategi, lærer vi af vores kunder, at de fleste førende virksomheder i regionen er midt i udarbejdelsen af deres IoT-strategier. Men i et hurtigt skiftende miljø spørger nogle, om en teknologistrategi kan blive alt for fasttømret. En konkurrencemæssig fordel kan i dag være tabt i løbet af få måneder", siger Digital Transformation Director hos TCS Nordic, Tommi Mäkinen, i en pressemeddelelse.

”Førende nordiske organisationer har udtrykt vilje til at optimere udbuds-porteføljer med hjælp fra IoT. I mange tilfælde vil det også betyde omlægning af forretningsmodeller og værdinetværk. Som et resultat vil små IoT-initiativer omdannes til store forretningsudviklingsprogrammer. De vellykkede vil definere vinderne af IoT-æraen," uddyber han.

Læs også: Tema om it i forsyningskæden

Det er specielt automatisering i blandt andet forsyningskæder, der indtil videre er i fokus for de nordiske virksomheder, ligesom intelligente produkter og forbedret effektivitet er vigtige IoT-områder. Og selvom den teknologiske udvikling gør det svært at følge med, så har de nordiske virksomheder anerkendt, at fravalg af IoT ikke er en realistisk mulighed, fordi det som konkurrenceparameter er blevet afgørende i flere og flere industrier.

Flere læringspunkter
På det internationale plan har virksomhederne i TCS’ undersøgelse påpeget en række punkter, der skal adresseres for at kunne få det fulde udbytte af mulighederne i IoT. De vigtigste kan inddeles i tre kategorier:

  • Strategi; at identificere og forfølge nye forretnings- og/eller indtjeningsmuligheder som IoT gør tilgængelige, og at afgøre hvilke data, der skal indsamles.
  • Virksomhedskultur; at få ledere og medarbejdere til at ændre deres tankegang i forhold til kunder, produkter og processer, og at have topchefer, der tror på IoT og er villige til at poste penge i det.
  • Teknologi; håndteringen af Big Data, at afgøre hvilke IoT-teknologier, man vil forfølge internt og eksternt, integrationen af IoT-data i virksomhedens systemer og at sikre sig, at IoT-løsningerne er sikre og pålidelige.

Endelig fremhæver rapporten også en række kendetegn ved de virksomheder, der oplever den største vækst i overskud som følge med IoT-investeringer. Det handler blandt andet om vilje til at se de nye muligheder, søge viden om, hvordan ens produkter klarer sig og være klar til hurtigt at agere derefter, og gøre IoT pålidelig, bl.a. via mindre testinvesteringer som forløber for de større satsninger.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

28.04.2024SCM.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

26.04.2024SCM.dk

Der skal mere fart på sagsbehandlingen af grønne projekter

24.04.2024SCM.dk

Robotter gør en arbejdsplads mere effektiv og attraktiv

24.04.2024TrueCommerce

Sponseret

WEBINAR: E-fakturering i Tyskland

23.04.2024TrueCommerce

Sponseret

Webinar: PEPPOL

19.04.2024Norris Print-Tech A/S

Sponseret

Honeywell EDA10A entry-level industritablet

12.04.2024SCM.dk

Ny banebrydende automatisering af ordreplukning

12.04.2024SCM.dk

Alt for få virksomheder kan håndtere cyberangreb

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Eltronic Fueltech

Supply Chain Specialist

Kunne du tænke dig, at spille en afgørende rolle i arbejdet med at udvikle den samlede værdikæde i en virksomhed, der i den grad bidrager til den grønne omstilling? Og ønsker du at tage et ansvar for at vi på tværs af organisationen styrker samarbejdet og processerne ud mod både leverandører og kunder? Så skal du med på holdet!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

07.04.2024

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle