Virksomheder frygter politisk vold og uro
Der har ifølge forsikringsselskabet Allianz Commercial været over 80.000 hændelser relateret til protester og optøjer i 2024 i de 20 mest udsatte lande. Mere end 50 procent svarer i ny undersøgelse, at religiøs og politisk motiveret terrorisme er en stor bekymring i det kommende år. Virksomheder af alle størrelser skal blive mere modstandsdygtige over for politisk vold for at undgå store tab.
Der har ifølge forsikringsselskabet Allianz Commercial været over 80.000 hændelser relateret til protester og optøjer i 2024 i de 20 mest udsatte lande. Mere end 50 procent svarer i ny undersøgelse, at religiøs og politisk motiveret terrorisme er en stor bekymring i det kommende år. Foto: 123rf.com
Ifølge Allianz Risk Barometer 2025 har virksomheder de seneste tre år placeret politiske risici og vold blandt de ti største globale trusler. Det understreger, at politisk uro er blevet en væsentlig bekymring for virksomheder i alle størrelser. En ny rapport fra Allianz Commercial viser desuden, at civile uroligheder nu er den største bekymring for mere end halvdelen af de adspurgte virksomheder på verdensplan. Dette afspejler, at både hyppigheden og varigheden af sådanne hændelser er steget.
Ser man bort fra den vedvarende uro i Balkanlandene og Tyrkiet, har der siden 2017 været over 800 større anti-regeringsprotester i mere end 150 lande – heraf over 160 i 2024 alene. Hele 18 procent af disse protester varede i mere end tre måneder.
Efter det såkaldte "supervalgår" i 2024 forventes politiske forandringer fortsat at udløse protester og konflikter i mange lande, ligesom økonomiske problemer, eksempelvis handelskonflikter, vil kunne forværre situationen yderligere.
Samtidig er der en bekymrende stigning i terrorangreb fra både religiøse og politiske ekstremister på tværs af ideologiske skel – en udvikling, der forventes at præge virksomhedernes risikobillede i det kommende år. For at imødegå disse udfordringer må virksomheder i stigende grad navigere i et uforudsigeligt geopolitisk landskab for at beskytte sig mod uventede hændelser og minimere potentielle tab.
"Politisk vold forbliver en af de ti største globale risici for virksomheder”, siger Srdjan Todorovic, leder af Political Violence and Hostile Environment Solutions hos Allianz Commercial.
Han forklarer, at politik i stigende grad opfattes som præget af populisme, skyldplacering og splittelse, mens geopolitikken domineres af nationalisme og en ny verdensorden, og økonomien af dårlig ledelse, korruption og voksende ulighed.
Politisk vold kan påvirke virksomheder på mange måder – ikke alene truer den sikkerheden for ansatte og kunder, men den kan også medføre driftsforstyrrelser og materielle skader på ejendomme og aktiver for virksomheder, der befinder sig tæt på uroens centrum.
Mange virksomheder anser i dag antisocial adfærd og dens forstyrrende virkning på driften som en større trussel end egentlig politisk vold eller terrorisme. Særligt civile uroligheder, strejker, optøjer og uroligheder (SRCC) vækker bekymring i lande som Colombia, Frankrig, Sydafrika, Storbritannien og USA. I de 20 lande med flest protester og optøjer i 2024 blev der registreret mere end 80.000 hændelser, med Indien, USA, Frankrig, Tyskland, Tyrkiet og Spanien blandt de hårdest ramte, viser tal fra Allianz Research.
Forsikringsselskaber bekræfter også denne udvikling og rapporterer, at SRCC-risikoen både er steget i hyppighed og alvor. Blandt andet har optøjerne i Chile og Sydafrika bidraget til forsikrede tab på over 10 milliarder dollars de seneste ti år – et beløb, der overstiger tabene fra andre former for politisk vold og terrorisme. I visse regioner kan de økonomiske tab endda matche eller overstige konsekvenserne af naturkatastrofer, mens der andre steder, selv ved mindre direkte skade, opstår langvarige forandringer i de berørte samfund.
"Problemer som høj inflation, voksende formueulighed, stigende fødevare- og brændstofpriser, klimaangst og bekymringer om borgerrettigheder og demokratiets fremtid er ikke forsvundet”, understreger Todorovic.
Samtidig vokser truslen fra islamistiske grupper samt højre- og venstreekstremistiske bevægelser. Især i Europa ses en stigning i islamistisk terrorisme, hvor antallet af angreb og planlagte attentater er steget markant det seneste år. Samlet set er antallet af terrorangreb i Vesten steget med 63 procent, og i Europa er antallet af hændelser fordoblet til 67.
Ifølge analyser blev der i 2024 registreret over 100 terror- og højreekstremistiske hændelser, primært i USA, efterfulgt af Tyskland. Samtidig retter venstreekstremister i stigende grad angreb mod personer og virksomheder, de anser som ansvarlige for klimaforandringer eller øget ulighed.
"Virksomheder bør være opmærksomme på den stadigt skiftende trussel fra politisk vold og sikre, at deres forretningskontinuitetsplaner er robuste, så de kan beskytte både ansatte og aktiver i tilfælde af en krise”, lyder rådet fra Todorovic.
Han anbefaler desuden, at virksomheder nøje gennemgår deres forsikringer. Ejendomsforsikringer kan i nogle tilfælde dække skader forårsaget af politisk vold, men der findes også specialiserede forsikringer til formålet.
Flere multinationale selskaber viser stigende interesse for politisk vold-dækning, men også små og mellemstore virksomheder engagerer sig i stigende grad i disse risici – et tydeligt tegn på, at bekymringen vokser på tværs af hele erhvervslivet.
/ PiB