1 ud af 2 e-handelskøb er med gratis fragt

Danskernes e-handel for 2. kvartal 2022 viser, at 49 procent af danskernes seneste online køb var med gratis levering. Det er en stigning på fem procentpoint i forhold til 1. kvartal 2022. Samtidig viser analysen, at pakkeshop er den mest populære leveringsmetode for danskerne, uanset om danskerne havde betalt for leveringen eller ej.

I 2. kvartal 2022 har 49 procent af de e-handlende danskere angivet, at de ikke har betalt for levering for deres seneste online køb. Det er en stigning på 5 procentpoint fra 1. kvartal 2022, hvor andelen var på 44 procent. Arkivfoto..

22.08.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

E-handel fylder mere og mere i de danske forbrugeres hverdag. Det gør den formentlig, fordi e-handel tilbyder danskerne fordele som et langt større vareudvalg, gennemsigtige priser og en mere bekvem hverdag. Udviklingen går stærkt, og forbrugernes øgede anvendelse af e-handel har også sat sit aftryk på de traditionelle forsyningskæder. Tidligere var det udelukkende detailhandlerne, der kunne sælge til forbrugerne, men i takt med at infrastrukturen for e-handlen er blevet udviklet, og online shopping er blevet en integreret del af danskernes liv, så er virksomheder begyndt at springe led over i forsyningskæden og sælger nu i højere grad direkte til forbrugerne.

For at blive klogere på danskernes e-handelsvaner har Dansk Industri og Epinion udviklet analysen ”Danskernes ehandel”. Her stiller de blandt andet skarpt på: Hvem der handler mest online, hvad køber de, hvor køber de, hvor meget køber de og hvad er de vigtigste faktorer for at vælge en webshop. Det er analysens ambition, at ”Danskernes e-handel” skal hjælpe danske virksomheder med at være på forkant med udviklingen, forstå kunderne og levere indsigt, der kan indgå i
virksomhedernes strategiske overvejelser om fremtiden, hvor e-handel kommer til at fylde endnu mere.

På trods af den rekordhøje inflation viser analysen, at danskernes e-handelsfrekvensen og -forbrug for Q2 2022 ligget stabilt i forhold til forrige periode. E-handelsfrekvensen for Q2 2022 er på 3,6 gange per måned, mens danskernes samlede e-handelsforbrug ligger på et gennemsnit på 1558 kroner mod 1594 kroner i Q1 2022.

Logistik & SCM 2022 – Udfordringer og muligheder

Den 21. september 2022 holder DI Handel et seminar, som sætter fokus på logistik og supply chain. På dagen vil du blandt andet kunne møde Palle Esbensen fra Coop. Han vil i sit indlæg komme ind på, hvordan Coop arbejder med online kanaler og logistik som en integreret del af kundeloyalitetsprogrammer, og vigtigheden af samspillet mellem indkøb og salg i globale supply chains. Læs mere og tilmeld dig her.

51 procent køber med fri fragt
I Q2 har vi dog set en ændring i, hvorvidt danskere, der køber fysiske produkter, betalte for fragten eller ej, ved deres seneste online køb. I 2. kvartal 2022 har 49 procent af de e-handlende danskere angivet, at de ikke har betalt for levering for deres seneste online køb. Det er en stigning på 5 procentpoint fra 1. kvartal 2022, hvor andelen var på 44 procent.

Ses der på de demografiske variabler, viser dataene, at der er køn- og aldersmæssige forskelle på, om man har betalt for levering ved det seneste online køb. Således har 54 procent af mændene betalt for levering, mens ”kun” 46 procent af kvinderne har gjort det. Aldersmæssig har blot 43 procent af de unge ml. 18-25 år betalt for levering af deres seneste online køb, mens 56 procent af de e-handlende danskere på 66 år eller mere har betalt for det. Der er ingen signifikante forskelle på geografi.

Pakkeshops er den foretrukne leveringsform
Uagtet om den e-handlende dansker har betalt for levering eller ej, er ”Levering til en pakkeshop” danskernes favorit. 50 procent af alle online køb af fysiske varer/produkter blev således leveret til en pakkeshop i Q2 2022. ”Levering på privatadressen” er danskernes andetvalg på 35 procent, mens ”Klik og hent i webshoppens butik/lager” er deres tredjevalg på 8 procent.

Der er én leveringsform, som adskiller sig, afhængig af, hvorvidt der er blevet betalt for leveringen eller ej. Har man ikke betalt for leveringen udgør ”Klik og hent i webshoppens butik/lager” hvert 8. køb (12 procent), mens det blot sker ved hvert 17. køb (6 procent), når der betales for leveringen. 

Logistik er blevet forretningskritisk
”Med indsigt i danskernes e-handelsadfærd bliver købmandskabet virkelig sat på en prøve. Hvis hvert andet online køb er med fri fragt, skal udgiften således udlignes andetsteds i virksomheden for, at økonomien løber rundt. Disciplinen er udfordrende, også for Amazon, hvor logistik udgifterne i mange år har været den økonomiske post, der har trukket deres resultater i den negative retning”, konkluderer DI Handel og supplerer:

”Logistik og supply chain er derfor i højere grad blevet forretningskritisk og noget ledelsen retter fokus mod. En velfungerende logistik er et krav for at kunne drive en fornuftig forretning, alligevel fejler mange”.

Læs også: Bæredygtig hjemmelevering kræver innovationer

Bæredygtighed, omdømme og sikkerhed
Analysen konkluderer også, at bæredygtighed, et godt ry og sikker betaling er de parametre, kunderne lægger mest vægt på, når de vælger udbyder og handler. Det er bemærkelsesværdigt, at ’bæredygtighed’ nu er det vigtigste serviceparameter blandt tre alderssegmenter, som analysen operer med: De Unge Forbrugere, Det Grå Guld og Pensionisterne.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om transport & levering 2022

Relateret indhold

14.06.2024SCM.dk

5 benspænd for AI i supply chain planlægning

13.06.2024SCM.dk

Danmark mangler plan for anvendelse af CO2 til e-fuels

13.06.2024SCM.dk

Hirtshals Havn lander millionoverskud

12.06.2024SCM.dk

Hamborg gør containerklar til fodbold

12.06.2024SCM.dk

DFDS sælger Oslo-rute og fokuserer på logistik

11.06.2024SCM.dk

Vigende marked smitter af på transportvirksomheds årsresultat

07.06.2024SCM.dk

Rusland og Kina vil danne arktisk containerrute

07.06.2024SCM.dk

Krisemøde om Aahus Havn: Behov for ekstern hjælp

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup