10 trin til at styrke din produktion mod it-angreb

I takt med nye cybertrusler og angrebsflader bliver sikkerheden af den operationelle teknologi (OT) et fortsat vigtigere indsatsområde. Herunder finder du 10 gode råd, som kan hjælpe din virksomhed med at få styr på OT-sikkerheden.

Ligesom man skal have hjelm og høreværn på, er det for eksempel vigtigt, at medarbejderne ikke oplader deres mobil i OT-anlægget eller tilslutter maskiner til internettet ved service og glemmer at få dem af igen. Foto: 123rf.com..

21.04.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

1. Risikovurdering og risikoanalyse
Vær bevidst om risici og prioriter dem, så I ved, hvor I skal fokusere kræfterne og mitigere risici.

2. Foranstaltninger
Kvalificer og udpeg de rette handlinger og foranstaltninger, for eksempel nødplaner og backup, der er nødvendige for lige netop jeres virksomhed.

3. Løbende opdatering 
Hold risikovurderingen opdateret og vurder løbende om jeres forretning har ændret sig, og om verdenen ser anderledes ud. For eksempel får medicinalproduktion under en pandemi måske en anden sikkerhedsprofil end tidligere.

Læs også: Cyberangreb på produktionsapparat kan få store konsekvenser

4. Adgangskoder og validering
Anvend stærke adgangskoder. OT-systemers passwords skal kun kendes af dem, der bør have adgang, og de bør, så vidt muligt, læne sig op ad organisationens øvrige password-politik med mulighed for at modificere i forhold til risici.

5. Produktionsnetværket
Det er afgørende at have et klart og detaljeret billede af virksomhedens infrastruktur, og hvilke enheder der er forbundet i organisationens netværk, hvordan de er forbundet, og om de er sat op som ønsket, for at virksomheden kan implementere de nødvendige autorisationsniveauer og anskaffe sig et passende cyberforsvar.

6. Opdateringsprocesser
Der er store sikkerhedsrisici forbundet med ikke at opdatere programmer og styresystemer til tidssvarende systemer. Samtidig kan der være andre risici forbundet ved softwareopdateringer af OT, for eksempel kan en genstart af systemer have indflydelse på kritiske systemer og i sidste ende være dyrt. Derfor er det vigtigt at tage beslutninger om opdateringer på et oplyst grundlag.

7. Krav til produkter
Standarder er et godt redskab til at opsætte krav til de produkter, der findes i jeres installationer. Hvis man for eksempel benytter standardserien IEC 62443 som reference, er det lettere at påpege overfor en leverandør, hvilke krav deres produkter skal leve op til, og man mindsker derved problematikken omkring, hvornår et produkt er ’sikkert nok’.

8. Medarbejderadfærd
Træn medarbejderne i sikker adfærd. De mennesker, der anvender OT-systemerne, er nemlig lige så centrale som firewalls og overvågningsløsninger. OT-medarbejdere er vant til processer for fysisk sikkerhed, som kan overføres til cybersikkerhedsarbejdet. Ligesom man skal have hjelm og høreværn på, er det for eksempel vigtigt, at medarbejderne ikke oplader deres mobil i OT-anlægget eller tilslutter maskiner til internettet ved service og glemmer at få dem af igen.

9. Supply chain management
Hav styr på leverandørkæderne og sørg for, at leverandører kun kan tilgå deres dele af anlægget, så de kun har adgang til det mest nødvendige. Det er også en god idé at vælge en leverandør, der integrerer sikkerhedsstandarder for virksomhedens specifikke forretningsområde, som eksempelvis IEC 62443 til industrielle automatiserings- og produktionssystemer.

10. Lag på lag beskyttelse
Nøjes ikke med én slags beskyttelse. Hvis man skal beskytte mod ildebrand, nøjes man jo heller ikke med at bygge med brandsikre materialer, man sætter for eksempel også brandalarmer op og installerer branddøre, ligesom man har beredskabsplaner klar. Denne lag-på-lag beskyttelse eller ”Defense-in-Depth”, hvor alle organisationslag og afdelinger bidrager til cybersikkerhed, er et centralt element i standardserien IEC 62443.

Kilde: sikkerdigital.dk. Her finder du også værktøjer til de enkelte gode råd.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Denne artikel er del af et tema:

Tema om resiliens & it-sikkerhed 2023

Relateret indhold

02.07.2025SCM.dk

Lad forsyningskæden agere som et teknologisk symfoniorkester

01.07.2025SCM.dk

Digital omstilling giver små virksomheder vækst og flere ansatte

30.06.2025SCM.dk

Nu kommer der fart på udrulning af AI-fabrikker i stor skala

27.06.2025AGR

Sponseret

Finn er AGR’s nye AI-assistent – og et konkret eksempel på AI i forsyningskæden

25.06.2025SCM.dk

Universal Robots lancerer nyt værktøj til intuitiv simulering af robotceller

25.06.2025SCM.dk

HI-messen 2025 samler industrien med fokus på teknologi, bæredygtighed og stærke relationer

24.06.2025Fellowmind Denmark A/S

Sponseret

TITAN Containers samler medarbejdere på tværs af landegrænser

16.06.2025SCM.dk

Additive manufacturing skal være en del af fremtidens industri

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Power Platform – Lav løsninger med Plan Designer

Fra kravindsamling og procesdesign til færdige apps – opdag de nye funktioner i Power Platformen

Dato

13.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Always Azure – Skab værdi med Microsoft Azure

Vil du være på forkant med det nyeste i Azure og få konkrete idéer til, hvordan du udnytter platformen bedst muligt i din virksomhed?

Dato

18.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia