Aarhus Havn vil sætte strøm til containerskibe

Aarhus Havn vil koble containerskibe til grøn strøm og kan reducere CO2-udledning med 8.000 tons frem mod 2030.

Hvert år går 73 procent af alt containergods til og fra Danmark gennem Aarhus Havn, hvilket resulterer i tusindvis af containere, der skal losses. Foto: 123rf.com

07.05.2024

SCM.dk

Et nyt initiativ skal reducere CO2-udledningen og støjen på Danmarks travleste containerhavn. Hvert år går 73 procent af alt containergods til og fra Danmark gennem Aarhus Havn, hvilket resulterer i tusindvis af containere, der skal losses. 

Men selv når skibene er fortøjet i containerterminalen, er motorerne stadig tændte, da moderne skibe er spækket med navigationsudstyr, maskinovervågningssystemer, kommunikationsgrej og meget andet. Samtidig skal visse containere holdes nedkølet, ligesom besætningen selvfølgelig skal have adgang til lys og varme. I dag produceres strømmen ved hjælp af dieselgeneratorer – en praksis der snart kan høre fortiden til. 

For i et samarbejde med øvrige Nordeuropæiske havne herunder Bremerhaven, Göteborg, Stockholm, Hamborg og Oslo, ønsker Aarhus Havn at opsætte landstrøm, som vil gøre det muligt for containerskibene at holde deres funktioner kørende uden dieselgeneratorerne: 

”Vi har søgt om midler til at medfinansiere landstrømsanlæg på containerterminalen. Vi har et mål om at blive den mest bæredygtige havn i Østersøområdet, og det her er et vigtigt skridt på vejen. I fremtiden vil containerskibe kunne slukke dieselgeneratorerne og lade den grønne strøm forsyne skibet med energi”, siger Anne Zachariassen, COO hos Aarhus Havn. 

En del af midlerne til etablering af landstrøm skal findes i EU fonden Connecting Europe Facility, der er en pulje tiltænkt projekter, der forbedrer transportinfrastrukturen i Europa. I alt er der ansøgt om 37 millioner kroner til projektet, som forventes at kunne stå færdigt i slutningen af 2026. Landstrøm forventes at spare 8.000 tons udledt CO2 frem mod 2030 alene i Aarhus. 

Også hos rederierne er der stor opbakning til det grønne projekt: 

”Hvis vi skal indfri vores ambitiøse klimamål, herunder at være emissionsfrie inden 2050, er brugen af grøn strøm et vigtigt element, som naturligvis skal suppleres med brugen af alternative brændstoffer såsom biobrændstoffer, metanol og ammoniak”, siger Martin Gaard Christiansen, European CEO og global COO i Unifeeder. 

Den grønne landstrømsløsning er en velkendt størrelse i Aarhus. For allerede i sommeren 2023 kunne Aarhus Havn som de første i Danmark tilbyde landstrøm til krydstogtskibe. En succes man nu ønsker at overføre til containerskibene: 

”Vi forventer, at op mod 75 procent af de krydstogtskibe, der anløber krydstogtkajen, kobler sig til vores landstrømsanlæg i år. Det er en positiv udvikling der samtidig understreger, at vi hele tiden tager skridt i en grønnere retning. Denne udvikling håber vi snart at kunne udbrede til containerskibe, så CO2-udledningen reduceres endnu mere, og hvor vi samtidig sikrer renere luft og mindre støj”, udtaler Anne Zachariassen.  

Læs også: Aarhus Havn øger sin markedsandel

Aarhusianerne kan se frem til en række positive effekter af en landstrømsløsning for containerskibe. For udover at reducere CO2-udledningen i havneområdet, vil det forbedre luftkvaliteten og komme støjgener til livs, som skabes af skibenes dieselgeneratorer. 

Om Aarhus Havn kan sætte strøm til projektet, besluttes endeligt i juli af Connecting Europe Facility.

Kilde: Aarhus Havn

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

15.05.2024SCM.dk

Stena Oil indvier ny terminal i Frederikshavn

15.05.2024SCM.dk

Danmarks transportinfrastruktur mangler plan og bæredygtighed

14.05.2024SCM.dk

DFDS investerer milliarder i nye grønne færger

14.05.2024SCM.dk

Vognmændenes overgang fra dieseldrevne lastbiler skal gøres nemmere

13.05.2024SCM.dk

EU: Undgå det vestlige Indiske Ocean og Adenbugten

13.05.2024SCM.dk

Stejl stigning i spotraterne for containere

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup