Automatiseringen der gik i stå

Automatisering og digitalisering i danske produktionsvirksomheder er gået i stå. Siden 2014 har automatiserings- og digitaliseringsgraden i det store hele været uforandret, viser en undersøgelse fra Ingeniørforeningen i Danmark. Det skal der gøres noget ved, inden det kan mærkes på konkurrenceevnen, siger en automatiseringsekspert.

Vi skal arbejde smartere, hvis vi skal gøre os på den globale scene, og her er automation vejen frem”, lyder det fra Lasse Damsø Pedersen. Arkivfoto..

08.12.2021

Hans Henrik Lichtenberg, SCM.dk

De digitaliserings- og automatiseringstiltag, som tog fart i nullerne blandt SMV’erne, er gået helt i stå de seneste år, viser en undersøgelse fra Ingeniørforeningen i Danmark, IDA. Det undrer Lasse Damsø Pedersen, der er funktionschef, Industriel IT & automation, hos CBRE Intego, men han har et bud på en forklaring:

”Mange små- og mellemstore virksomheder i Danmark lever i dag en tryg tilværelse. De er typisk temmelig specialiserede, de har faste kunder og indtjeningen er høj. Det er jo fint, men den dag, der kommer en konkurrent og melder sig på banen med et gennem-automatiseret og digitaliseret produktionsapparat, så kommer det til at gøre ondt. De små og mellemstore virksomheder skal med på automatiseringsbølgen igen, for de har et stort og uudnyttet potentiale. Det bare med at komme i gang”, siger han.

Det handler ikke (kun) om teknologi
Og han ved, hvad han taler om. Lasse Damsø Pedersen har nemlig faciliteret automatiseringsprojekter i danske virksomheder igennem mange år. Han har set både de mange succeser og de færre eksempler på, at projekter er løbet af sporet. Som regel handler de fejlslagne eller stagnerede projekter ikke om teknologi, men om at man ikke har afsat de nødvendige ressourcer til opgaven internt og eksternt.

”Det kan være nemmere i en stor virksomhed, hvor man typisk har flere kompetencer og profiler at sætte på opgaven. Hos SMV’erne fylder driften meget, og man har ikke den samme erfaring med og tilgang til udviklingsprojekter”, fortæller Lasse Damsø Pedersen.

”…men den dag, der kommer en konkurrent og melder sig på banen med et gennem-automatiseret og digitaliseret produktionsapparat, så kommer det til at gøre ondt”, fortæller Lasse Damsø Pedersen. Foto: CBRE..

En uvant balancegang
SMV’erne kommer derfor nemt til enten at overinvestere i avanceret og unødvendig teknologi, eller de kommer til at investere for lidt i løsninger, der kun tager dem en del af vejen. Og som regel gør de ingen af delene og fortsætter med deres gamle processer og maskineri.

”Det er klart, at virksomheder tøver, når de skal investere i teknologi, de ikke kender. Vi har da også set en række eksempler på fejlinvesteringer i automatisering, typisk fordi teknologierne bliver dominerende i processen”.

Tiden er inde: Find rådgivere nu
Det er derfor afgørende, at SMV’erne får den rette rådgivning. Lasse Damsø Pedersen mener ligefrem, at SMV’ernes vigtigste fokus lige nu bør være at screene markedets forskellige rådgivere frem for markedets tekniske løsninger. Han giver her tre gode råd, hvordan man finder den rette rådgiver:

• Vælg en erfaren rådgiver eller samarbejdspartner, der har hjulpet andre virksomheder hele vejen fra tegnebrættet til implementering.
• Vælg en rådgiver, der kender din branche eller i det mindste tilsvarende brancher.
• Undersøg hvad din rådgiver har i sin værktøjskasse. Hvis rådgiverens succeskriterie er at sælge en bestemt maskine eller teknologi, så overvej at skifte til en uvildig rådgiver.

Se på kulturen og juster ambitionerne
Derudover er det vigtigt, at en rådgiver kan balancere nuværende og kommende behov, så man når frem til et projekt eller en løsning, der passer konkret på den enkelte virksomhed. Det gælder i forhold til økonomi, men i særdeleshed også i forhold til at sikre, at SMV’erne bibeholder den fleksibilitet og omstillingsparathed, der kendetegner dem. Den øvelse kræver en stærk og forandringsparat organisationskultur for, at projektet bliver forankret i virksomheden. Forankring i virksomheden betyder dog ikke nødvendigvis, at man skal være mindre ambitiøs.

IDA: SMV’ere glemmer at digitalisere

Undersøgelsen fra Ingeniørforeningen i Danmark, IDA, viser, at kun 15 procent af virksomheder med under 100 ansatte har en høj digitaliseringsgrad. Det er til sammenligning tilfældet for hele 57 procent af de store produktionsvirksomheder. Find undersøgelsen ”Hvor langt er danske virksomheder med industri 4.0?” på www.ida.dk

”En ofte begået fejl er, at man automatiserer lige til grænsen af, hvad ens huselektriker er i stand til at overskue. Men det bør ikke være den lokalt tilgængelige indsigt, der sætter barren for, hvor langt man går med sit udviklingsprojekt. Derfor bør projektet også indeholde en afdækning af, om man i det hele taget har de rette kompetencer i sin organisation”, siger Lasse Damsø Pedersen.

Lave renter og tilskud til automatisering
Han mener, at tiden ikke har været bedre end nu til at komme i gang. Konjunkturerne er gunstige, og vidensniveauet i Danmark er højt, både på rådgiversiden og ude i virksomhederne. Dertil kommer gode mulighed for at søge økonomiske midler til automatisering via tilskudspuljer, ligesom der er gode muligheder for at låne til lave renter.

”Vi skal have SMV’erne med på vognen nu til gavn for dansk produktion og fremtidens internationale konkurrence. Vi skal arbejde smartere, hvis vi skal gøre os på den globale scene, og her er automation vejen frem”, lyder det fra Lasse Damsø Pedersen.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Relateret indhold

30.06.2025Global AGV

Sponseret

"Den Usynlige Faktura" - superskurken i din drift

25.06.2025Brother Nordic A/S

Sponseret

Case: Effektiv opmærkning hos Kohberg

24.06.2025Implement Consulting Group

Sponseret

Radical reduction

20.06.2025SCM.dk

300 millioner skal styrke tusindvis af SMV’ers resiliens

19.06.2025Implement Consulting Group

Sponseret

Unlocking efficiency with S/4HANA PP/DS Scheduling Optimizer

18.06.2025SCM.dk

Dansk teknologi hæver barren for råmælksost i Europa

17.06.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Når automatisering kræver mere end standard

16.06.2025SCM.dk

Danmark gør klar til nye produktionseventyr

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

21.08.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO/IEC 27001 Lead Auditor – Certificeret af PECB

Få bevis på dine kompetencer som ISO/IEC Lead Auditor med den internationale certificering fra PECB.

Dato

25.08.2025

Sted

Copenhagen