Automatiseringen der gik i stå

Automatisering og digitalisering i danske produktionsvirksomheder er gået i stå. Siden 2014 har automatiserings- og digitaliseringsgraden i det store hele været uforandret, viser en undersøgelse fra Ingeniørforeningen i Danmark. Det skal der gøres noget ved, inden det kan mærkes på konkurrenceevnen, siger en automatiseringsekspert.

Vi skal arbejde smartere, hvis vi skal gøre os på den globale scene, og her er automation vejen frem”, lyder det fra Lasse Damsø Pedersen. Arkivfoto..

08.12.2021

Hans Henrik Lichtenberg, SCM.dk

De digitaliserings- og automatiseringstiltag, som tog fart i nullerne blandt SMV’erne, er gået helt i stå de seneste år, viser en undersøgelse fra Ingeniørforeningen i Danmark, IDA. Det undrer Lasse Damsø Pedersen, der er funktionschef, Industriel IT & automation, hos CBRE Intego, men han har et bud på en forklaring:

”Mange små- og mellemstore virksomheder i Danmark lever i dag en tryg tilværelse. De er typisk temmelig specialiserede, de har faste kunder og indtjeningen er høj. Det er jo fint, men den dag, der kommer en konkurrent og melder sig på banen med et gennem-automatiseret og digitaliseret produktionsapparat, så kommer det til at gøre ondt. De små og mellemstore virksomheder skal med på automatiseringsbølgen igen, for de har et stort og uudnyttet potentiale. Det bare med at komme i gang”, siger han.

Det handler ikke (kun) om teknologi
Og han ved, hvad han taler om. Lasse Damsø Pedersen har nemlig faciliteret automatiseringsprojekter i danske virksomheder igennem mange år. Han har set både de mange succeser og de færre eksempler på, at projekter er løbet af sporet. Som regel handler de fejlslagne eller stagnerede projekter ikke om teknologi, men om at man ikke har afsat de nødvendige ressourcer til opgaven internt og eksternt.

”Det kan være nemmere i en stor virksomhed, hvor man typisk har flere kompetencer og profiler at sætte på opgaven. Hos SMV’erne fylder driften meget, og man har ikke den samme erfaring med og tilgang til udviklingsprojekter”, fortæller Lasse Damsø Pedersen.

”…men den dag, der kommer en konkurrent og melder sig på banen med et gennem-automatiseret og digitaliseret produktionsapparat, så kommer det til at gøre ondt”, fortæller Lasse Damsø Pedersen. Foto: CBRE..

En uvant balancegang
SMV’erne kommer derfor nemt til enten at overinvestere i avanceret og unødvendig teknologi, eller de kommer til at investere for lidt i løsninger, der kun tager dem en del af vejen. Og som regel gør de ingen af delene og fortsætter med deres gamle processer og maskineri.

”Det er klart, at virksomheder tøver, når de skal investere i teknologi, de ikke kender. Vi har da også set en række eksempler på fejlinvesteringer i automatisering, typisk fordi teknologierne bliver dominerende i processen”.

Tiden er inde: Find rådgivere nu
Det er derfor afgørende, at SMV’erne får den rette rådgivning. Lasse Damsø Pedersen mener ligefrem, at SMV’ernes vigtigste fokus lige nu bør være at screene markedets forskellige rådgivere frem for markedets tekniske løsninger. Han giver her tre gode råd, hvordan man finder den rette rådgiver:

• Vælg en erfaren rådgiver eller samarbejdspartner, der har hjulpet andre virksomheder hele vejen fra tegnebrættet til implementering.
• Vælg en rådgiver, der kender din branche eller i det mindste tilsvarende brancher.
• Undersøg hvad din rådgiver har i sin værktøjskasse. Hvis rådgiverens succeskriterie er at sælge en bestemt maskine eller teknologi, så overvej at skifte til en uvildig rådgiver.

Se på kulturen og juster ambitionerne
Derudover er det vigtigt, at en rådgiver kan balancere nuværende og kommende behov, så man når frem til et projekt eller en løsning, der passer konkret på den enkelte virksomhed. Det gælder i forhold til økonomi, men i særdeleshed også i forhold til at sikre, at SMV’erne bibeholder den fleksibilitet og omstillingsparathed, der kendetegner dem. Den øvelse kræver en stærk og forandringsparat organisationskultur for, at projektet bliver forankret i virksomheden. Forankring i virksomheden betyder dog ikke nødvendigvis, at man skal være mindre ambitiøs.

IDA: SMV’ere glemmer at digitalisere

Undersøgelsen fra Ingeniørforeningen i Danmark, IDA, viser, at kun 15 procent af virksomheder med under 100 ansatte har en høj digitaliseringsgrad. Det er til sammenligning tilfældet for hele 57 procent af de store produktionsvirksomheder. Find undersøgelsen ”Hvor langt er danske virksomheder med industri 4.0?” på www.ida.dk

”En ofte begået fejl er, at man automatiserer lige til grænsen af, hvad ens huselektriker er i stand til at overskue. Men det bør ikke være den lokalt tilgængelige indsigt, der sætter barren for, hvor langt man går med sit udviklingsprojekt. Derfor bør projektet også indeholde en afdækning af, om man i det hele taget har de rette kompetencer i sin organisation”, siger Lasse Damsø Pedersen.

Lave renter og tilskud til automatisering
Han mener, at tiden ikke har været bedre end nu til at komme i gang. Konjunkturerne er gunstige, og vidensniveauet i Danmark er højt, både på rådgiversiden og ude i virksomhederne. Dertil kommer gode mulighed for at søge økonomiske midler til automatisering via tilskudspuljer, ligesom der er gode muligheder for at låne til lave renter.

”Vi skal have SMV’erne med på vognen nu til gavn for dansk produktion og fremtidens internationale konkurrence. Vi skal arbejde smartere, hvis vi skal gøre os på den globale scene, og her er automation vejen frem”, lyder det fra Lasse Damsø Pedersen.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

21.06.2024SCM.dk

FN’s verdensmål kræver nye tiltag og teknologier

21.06.2024SCM.dk

APM Terminals klar til at investere 2 milliarder kroner i Aarhus

07.06.2024SCM.dk

Robotcelle forhindrer kaos-mikado i akustikpanelerne

06.06.2024Global AGV

Sponseret

Skån dine medarbejdere og boost arbejdsmiljøet med AGV

05.06.2024SCM.dk

Danske produktionsvirksomheder har kun lige kradset i overfladen af AI

04.06.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi vil beregne det præcise CO2-aftryk for hver eneste tandhjul”

04.06.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

EAB tager endnu et skridt i sin bæredygtighedsindsats og bruger emissionsfrit stål til profilprodukt

31.05.2024SCM.dk

Kombination af 3D-print og sprøjtestøbning skærer måneder af udviklingstiden

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup