Avancerede robotter pakker Nettos frugt og grønt

Netto har formået at automatisere 80 procent af frugt og grønt-pakningen ved hjælp af nyudviklet robotteknologi.

Robotterne plukker direkte fra de indkommende paller til de paller, der skal sendes ud til butikkerne. Foto: Langebæk Logistik.

06.03.2014

SCM.dk

Noget af det mest besværlige at håndtere for dagligvarekæderne er logistikken omkring frugt og grønt. Bananer, hvidkål og radiser ankommer i mange forskellige emballagetyper, der betyder, at pakningen på de centrale lagre i høj grad er foregået manuelt.

Den manuelle håndtering med mange tunge løft af kasser gav arbejdsmiljømæssige udfordringer med hensyn til ergonomien for lagermedarbejderne.

Derfor var der behov for en automatiseret løsning på Nettos grøntlager i Køge på Sjælland, der leverer frugt og grønt til discountsupermarkedskædens butikker øst for Storebælt.

Læs også: Seks tendenser for automatisering på lageret

I dag, hvor løsningen har været i drift godt et år, plukker, flytter og pakker 15 unikke robotter kasserne med frugt og grønt på paller. Det er især pakningen af de mest tunge og højfrekvente varer, der er blevet automatiseret, fortæller Nettos logistikchef Jørgen Larsen.

Ifølge Nettos logistikchef Jørgen Larsen har robotanlægget opfyldt både de økonomiske og ergonomiske forventninger. Foto: Langebæk Logistik.

80 procent automatiseret 
Robotterne har betydet, at cirka 80 procent af pakningen er blevet automatiseret. Det er langt over de forventede 50 procent, som var forventningen ved projektets start.

”Status efter godt et års drift er, at automatiseringsgraden på 80 procent holder vand”, siger Jørgen Larsen. De resterende 20 procent, der blandt andet omfatter alle kasser, der ikke opfylder standardmålene på 60 x 40 centimeter, bliver stadig håndteret manuelt. Det kan eksempelvis være kasser med persille, purløg eller sæsonvarer såsom jordbær.

”Det er typisk kasser fra leverandører, hvor man af den ene eller anden årsag ikke kan styre emballagen, og som vi har korte aftaler med”, siger Jørgen Larsen og fremhæver, at kasserne som regel har en lav gennemsnitsvægt og dermed ikke udgør et ergonomisk problem.

”Derfor har vi ikke planer om at hæve automatiseringsprocenten yderligere. Når det drejer sig om grøntsager, vil en vis procentdel altid skulle håndteres manuelt”.

Læs også: Dansk Industri: ”Der skal robotter til”

Samtidig er plukkekvaliteten, det vil sige antallet af korrekt pakkede paller, langt bedre end tidligere, hvor der blev pakket manuelt, fortæller Jørgen Larsen.

Udfordring
 • Stort grøntlager med meget manuelt arbejde og tunge løft. Forskellige varetyper udfordrede de tekniske løsninger og besværliggjorde automatisering.
Løsning
 • Et samlet plukke- og pakkesystem med pluk direkte fra lagerpalle til kundepalle
 • 15 robotter, der hver kan arbejde med fire-fem varenumre
 • Unikke løftehoveder, der kan håndtere flere typer kasser, kartoner og bakker
 • Anvendelse af specielle pakkekassetter, som sikrer de ufolierede paller frem til automatisk foliering
??Udvalgte resultater
 • Præcedens for dagligvarebranchens frugt- og grønthåndtering
 • 80 procent af alle pluk foretages automatisk
 • Bedre arbejdsmiljø og ergonomi
 • Kapacitetsforøgelse
 • Mere præcise pluk
 • Op til 3.000 pluk i timen
 • Pluk til op til 60 butikker samtidigt
 • ?Levering til 275 butikker dagligt og kapacitet til mange flere
Kilde: Langebæk Logistik 

Hele pakkeprocessen er indrettet, så robotterne plukker direkte fra de indkommende paller til de paller, der skal sendes ud til butikkerne. Det sparer tid, da det dermed ikke er nødvendigt at udpakke og placere de leverancer af frugt og grønt, som dagligt ankommer til Nettos lager. 

Avanceret teknologi
Et af de forhold, der besværliggjorde automatiseringen, var at få robotterne til at håndtere de forskelligartede kasser som Nettos frugt og grønt bliver leveret i.

Systemet skal både kunne gribe, flytte og placere de grønne plastickasser, som varerne ligger i ude i butikkerne, men også kunne håndtere alt fra bløde papkasser med bananer til åbne kartonbakker med jordbær.

Løsningen blev at udstyre robotterne med avancerede gribehoveder, der med høj præcision og fleksibilitet er i stand til at tage fat i de forskellige emballagetyper uden at ødelægge varerne.

Læs også: Utidssvarende lagerstyring binder 22 milliarder kroner

En yderligere udfordring var gøre robotterne i stand til at stable pallerne stabilt. Inden de automatisk bliver flyttet til en anden robot, der folierer pallen med strækfilm, var der fare for, at de kunne falde sammen.

Dette problem blev løst ved at konstruere en særlig anordning, der støtter pallens sider under pakningen. Også denne løsning fungerer her et år efter idriftsættelsen tilfredsstillende, fortæller Jørgen Larsen.

Luft til øget kapacitet 
Logistikchefen er desuden meget tilfreds med, at automatiseringsløsningen også har givet Nettos grøntlager en kapacitetsforøgelse i årene frem.

”Anlægget kører fuldstændig som forventet, og vi har fået opfyldt både de økonomiske og ergonomiske forventninger. Desuden kan anlægget håndtere den mængde, vi havde regnet med, og der er stadig luft i systemet til at øge kapaciteten. Vi har jo en forventning om at åbne flere butikker”, siger Jørgen Larsen.  Det er Langebæk Logistik, der var rådgiver på projektet, og selve logistiksystemet blev leveret af Dematic.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

27.02.2024SCM.dk

Tidligere Maersk-chef får toppost i Ørsted

27.02.2024SCM.dk

Første ammoniakdrevne containerskib er bestilt

19.02.2024Apport Systems A/S

Sponseret

Episode 1 Fremtiden for lagerstyring: AI og automatisering

15.02.2024SCM.dk

GLS’ sjællandske kapacitet øges med 30-35 procent

15.02.2024Zetes

Sponseret

Modexpress optimises order verification with ZetesMedea RFID solution

14.02.2024SCM.dk

Første spadestik til nyt kæmpe lagercenter

12.02.2024SCM.dk

JYSK vil bygge nyt distributionscenter i Holland

07.02.2024SCM.dk

Robotter langer selv butiksvarer over disken – og gør det døgnet rundt

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup