Avancerede robotter pakker Nettos frugt og grønt

Netto har formået at automatisere 80 procent af frugt og grønt-pakningen ved hjælp af nyudviklet robotteknologi.

Robotterne plukker direkte fra de indkommende paller til de paller, der skal sendes ud til butikkerne. Foto: Langebæk Logistik.

06.03.2014

SCM.dk

Noget af det mest besværlige at håndtere for dagligvarekæderne er logistikken omkring frugt og grønt. Bananer, hvidkål og radiser ankommer i mange forskellige emballagetyper, der betyder, at pakningen på de centrale lagre i høj grad er foregået manuelt.

Den manuelle håndtering med mange tunge løft af kasser gav arbejdsmiljømæssige udfordringer med hensyn til ergonomien for lagermedarbejderne.

Derfor var der behov for en automatiseret løsning på Nettos grøntlager i Køge på Sjælland, der leverer frugt og grønt til discountsupermarkedskædens butikker øst for Storebælt.

Læs også: Seks tendenser for automatisering på lageret

I dag, hvor løsningen har været i drift godt et år, plukker, flytter og pakker 15 unikke robotter kasserne med frugt og grønt på paller. Det er især pakningen af de mest tunge og højfrekvente varer, der er blevet automatiseret, fortæller Nettos logistikchef Jørgen Larsen.

Ifølge Nettos logistikchef Jørgen Larsen har robotanlægget opfyldt både de økonomiske og ergonomiske forventninger. Foto: Langebæk Logistik.

80 procent automatiseret 
Robotterne har betydet, at cirka 80 procent af pakningen er blevet automatiseret. Det er langt over de forventede 50 procent, som var forventningen ved projektets start.

”Status efter godt et års drift er, at automatiseringsgraden på 80 procent holder vand”, siger Jørgen Larsen. De resterende 20 procent, der blandt andet omfatter alle kasser, der ikke opfylder standardmålene på 60 x 40 centimeter, bliver stadig håndteret manuelt. Det kan eksempelvis være kasser med persille, purløg eller sæsonvarer såsom jordbær.

”Det er typisk kasser fra leverandører, hvor man af den ene eller anden årsag ikke kan styre emballagen, og som vi har korte aftaler med”, siger Jørgen Larsen og fremhæver, at kasserne som regel har en lav gennemsnitsvægt og dermed ikke udgør et ergonomisk problem.

”Derfor har vi ikke planer om at hæve automatiseringsprocenten yderligere. Når det drejer sig om grøntsager, vil en vis procentdel altid skulle håndteres manuelt”.

Læs også: Dansk Industri: ”Der skal robotter til”

Samtidig er plukkekvaliteten, det vil sige antallet af korrekt pakkede paller, langt bedre end tidligere, hvor der blev pakket manuelt, fortæller Jørgen Larsen.

Udfordring
 • Stort grøntlager med meget manuelt arbejde og tunge løft. Forskellige varetyper udfordrede de tekniske løsninger og besværliggjorde automatisering.
Løsning
 • Et samlet plukke- og pakkesystem med pluk direkte fra lagerpalle til kundepalle
 • 15 robotter, der hver kan arbejde med fire-fem varenumre
 • Unikke løftehoveder, der kan håndtere flere typer kasser, kartoner og bakker
 • Anvendelse af specielle pakkekassetter, som sikrer de ufolierede paller frem til automatisk foliering
??Udvalgte resultater
 • Præcedens for dagligvarebranchens frugt- og grønthåndtering
 • 80 procent af alle pluk foretages automatisk
 • Bedre arbejdsmiljø og ergonomi
 • Kapacitetsforøgelse
 • Mere præcise pluk
 • Op til 3.000 pluk i timen
 • Pluk til op til 60 butikker samtidigt
 • ?Levering til 275 butikker dagligt og kapacitet til mange flere
Kilde: Langebæk Logistik 

Hele pakkeprocessen er indrettet, så robotterne plukker direkte fra de indkommende paller til de paller, der skal sendes ud til butikkerne. Det sparer tid, da det dermed ikke er nødvendigt at udpakke og placere de leverancer af frugt og grønt, som dagligt ankommer til Nettos lager. 

Avanceret teknologi
Et af de forhold, der besværliggjorde automatiseringen, var at få robotterne til at håndtere de forskelligartede kasser som Nettos frugt og grønt bliver leveret i.

Systemet skal både kunne gribe, flytte og placere de grønne plastickasser, som varerne ligger i ude i butikkerne, men også kunne håndtere alt fra bløde papkasser med bananer til åbne kartonbakker med jordbær.

Løsningen blev at udstyre robotterne med avancerede gribehoveder, der med høj præcision og fleksibilitet er i stand til at tage fat i de forskellige emballagetyper uden at ødelægge varerne.

Læs også: Utidssvarende lagerstyring binder 22 milliarder kroner

En yderligere udfordring var gøre robotterne i stand til at stable pallerne stabilt. Inden de automatisk bliver flyttet til en anden robot, der folierer pallen med strækfilm, var der fare for, at de kunne falde sammen.

Dette problem blev løst ved at konstruere en særlig anordning, der støtter pallens sider under pakningen. Også denne løsning fungerer her et år efter idriftsættelsen tilfredsstillende, fortæller Jørgen Larsen.

Luft til øget kapacitet 
Logistikchefen er desuden meget tilfreds med, at automatiseringsløsningen også har givet Nettos grøntlager en kapacitetsforøgelse i årene frem.

”Anlægget kører fuldstændig som forventet, og vi har fået opfyldt både de økonomiske og ergonomiske forventninger. Desuden kan anlægget håndtere den mængde, vi havde regnet med, og der er stadig luft i systemet til at øge kapaciteten. Vi har jo en forventning om at åbne flere butikker”, siger Jørgen Larsen.  Det er Langebæk Logistik, der var rådgiver på projektet, og selve logistiksystemet blev leveret af Dematic.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

24.05.2024SCM.dk

SCM Agendaen – Det gode ERP-projekt

24.05.2024SCM.dk

Millioner skal sætte fart på cirkulær plast og ESG-udvikling

23.05.2024Zetes

Sponseret

Mediq benytter lagerløsning ZetesMedea for optimeret plukkeproce

23.05.2024Axacon A/S

Sponseret

Tjek om jeres manuelle processer er for dyre

21.05.2024KNAPP A/S

Sponseret

Hvad er intralogistik?

17.05.2024SCM.dk

Verdion køber kæmpe grund til nyt lager i Sverige

02.05.2024SCM.dk

Intelligente logistikløsninger til produktion af insektprotein

02.05.2024N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Bliv godt beskyttet med nye Linde-modeller

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup